Çalışma Ve Helal Kazanma

Yüce dinimiz islam madde ile mana ruh ile beden dünya ile ahiret arasında mükemmel bir denge kurmuş insanoğlunun dünya ve ahiret mutluluğunu esas almıştır, Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal olarak yiyiniz ayeti ile dinimiz dünya ve ahiret mutluluğu için çalışmayı ve helal kazanmayı farz kılmış bütün müslümanların bu farizayı yerine getirmelerini emretmiştir.

Bilinen bir gerçektir ki insan gerek bu dünyada gerekse ahiret hayatında ancak kendi çalışmasının karşılığını görecektir.

Kuran bizlere bu hususu şöyle bildirmektedir; Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur ve çalışması da ileride görülecektir, sonra ona karşılığı tas tamam verilecektir ey insanlar yararlı iş işleyin doğrusu ben yaptıklarınızı görenim ben erkek olsun kadın olsun ki hep birbirinizdensiniz içinizden çalışan hiçbir kimsenin yaptığını boşa çıkarmayacağım hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratan odur o güçlüdür bağışlayandır.

Yüce Rabbimiz Kuranda hem dünya hem de ahiret için çalışmamız gerektiğini şöyle emrediyor; Allah’ın sana verdiğinden onun yolunda harcayarak ahiret yurdunu ara ama dünyadan da nasibini unutma Allah sana ihsan ettiği gibi sende insanlara iyilik et yüce Allah insanın ihtiyaç duyabileceği her şeyi dünyada var etti suyu, toprağı ve saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok meyveleri, yiyecekleri çeşitli rızıkları yarattı temiz olan şeylerin tamamını helal kıldı kendilerine kitap verilerenlerin yemeklerini de helal kıldı.

İnsana zararlı olan her şeyi yasakladı haram kıldı, insan her konuda olduğu gibi helaller ve haramlar konusunda hassas olmalıdır iyi olanı ve temiz ve helal olanı seçmelidir.

Allah’a karşı hakları başta olmak üzere insanların canlı cansız bütün varlıkların haklarını gözetmelidir bu ölçüler ile yapılan bütün çalışmalar ameli salih kapsamına girmektedir ve ibadet olarak değerlendirilmektedir hadisi şerfilerden bir kaçı da şöyledir; Allah kulunu helal kazanç talebinden yorgun düşmüş görmeyi sever insanın yiyip içtiklerinden en helal ve bereketli olanı çalışıp kazanarak aldıklarıdır kişinin sırtında odun taşıyarak geçimini sağlaması versin veya vermesin birinden bir şey istemesinden daha hayırlıdır.

Allah Tealaya yemin ederim ki sizden birinizinipini alıp arkasında dağdan odun yüklenerek getirmesi ve onu satıp geçinmesi bir zengine gelerek sadaka istemesinden çok daha hayırlıdır kazancın en temizi ve güzeli kişinin kendi eli ile elde ettiği kazanç hileden, hainlikten uzak meşru alışveriştir bazı günahlar namaz ile, oruç ile, hacca gitmek ile değil çoluk çocuğun nafakası için çalışırken çekilen sıkıntılar ile affedilecektir.

Kazancın en şereflisi kişinin elinin emeği ile kazandığıdır. Bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) ümmetini gayret ile çalışmaya teşvik etmiş kendiside söyledikleri ile bizzat amel ederek ümmetine örnek olmuştur, insanlar taragın dişleri gibi eşittir hiç kimsenin başkası üzerinde Allah korkusu hariç bir üstünlüğü yoktur prensibini daima uygulamış kendisine ait bir yükü alıp taşımak isteyenlere izin vermemiş ve kişi eşyasını kendisi taşımalıdır başkasına da yük olmamalıdır buyurmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şule Erciyas Arşivi