Sahipsiz köpeklerin uyutulması seçeneği çarpıtılıyor; amaç süreci baltalamak
Sokak köpeği terörüne karşı verdiği mücadele ile bilinen Avukat Meltem Zorba, başıboş sokak köpeklerine karşı hazırlanan yasa taslağında yer alan “zorunlu hallerde uyutma” seçeneğinin çarpıtılarak, sürecin baltalanmaya çalışıldığını söyledi. Meltem Zorba, sözde hayvan severlere tepki göstererek “Hukuken bunu reddetmelerinin bir anlamı yok. Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin ‘sıfır başıboş köpek’ hedefine uygun şekilde hazırlanacağına inanıyoruz” dedi.
Güvenli Sokaklar Derneği temsilcisi Avukat Meltem Zorba, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklikle öngörülen maddelerden biri olan “zorunlu hallerde uyutulma” (bir diğer adıyla ötenazi) tedbiri hakkında Türkiye ve Avrupa’daki uygulama ve araştırmalardan örnek verdi. Dünyadaki en büyük havan hakları grubu olarak bilinen PETA’nın makalesinde “sahiplenilemeyen bir hayvana ötenazi yapmanın en merhametli yöntem” denildiğini dile getiren Meltem Zorba, “Bu tedbirlerin rasyonel şekilde değerlendirilmesi yerine, kimi çevrelerce, ötenazi uygulaması üzerinden fırtınalar koparılarak teklifin yasalaşmasına engel olmaya çalışılmaktadır. Bu çarpıtma bilgisizlikten yapılabileceği gibi, süreci baltalamak isteyenler için de bir araç olmuştur. Bu nedenle, hem ülkemiz hukukunda hem uluslararası literatürde kullanılan bir kavramı reddetmenin bir anlamı yoktur” dedi.
Başıboş köpek sorununa karşı uyutma olmak zorunda
RASYONEL DEĞERLENDİRİLMİYOR
Avukat Meltem Zorba, ötenazinin gerekli koşullarda hayvanların acı veya eziyet çekmeden öldürülmesini ifade ettiğini belirterek, “PETA örgütünün ötenazi hakkında yayınladığı makalede ‘Ötenazi iyi ölüm anlamına gelir; gerçek ötenazi nazik, ağrısız, hızlı ve onurludur. Evsiz köpek ve kedi sayısının çokluğu ve uygun evlerin bulunmaması nedeniyle bazen bir barınak çalışanının yapabileceği en insani şey, sahiplenilmemiş veya sahiplenilemeyen bir hayvana ötenazi yapmanın en merhametli yöntem olduğu’ belirtilmektedir. Bu tedbirlerin rasyonel şekilde değerlendirilmesi yerine, kimi çevrelerce, ötenazi uygulaması üzerinden fırtınalar koparılarak teklifin yasalaşmasına engel olmaya çalışılmaktadır. Bu çarpıtma bilgisizlikten yapılabileceği gibi, süreci baltalamak isteyenler için de bir araç olmuştur” dedi.
SIFIR BAŞIBOŞ KÖPEK HEDEFİNE İNANIYORUZ
Meltem Zorba, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin hem insanların can güvenliğini korumak hem de sahipsiz köpeklerin istismar edilmesinin/ kötü yaşam koşullarına mecbur edilmesinin önüne geçmek için “sıfır başıboş köpek” hedefine uygun şekilde hazırlanacağına inandıklarını dile getirerek, “Bu nedenle, hem ülkemiz hukukunda hem uluslararası literatürde kullanılan bir kavramı reddetmenin bir anlamı yoktur” şeklinde konuştu.
Köpek yüzünden kaybettiği kızının acısına dayanamadı: Barlas Çiğdem vefat etti
TÜRKİYE’DE BULUNAN ‘UYUTMA’ MADDELERİ
Meltem Zorba, ötenazi hakkında Türkiye’de bulunan hükümlere de değinerek “Veteriner Hizmetleri kanununda ‘Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir’ maddesinde; Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmelikte ise ‘geçici bakımevlerindeki tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olup; alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine hekimce karar verilerek rapor tutulan hayvanlara en hızlı ve acısız yöntemlerle ötenazi yapılabilir’ maddesinde ötenaziyle ilgili gerekenler anlatılıyor” açıklamasında bulundu.
Lobiler iş başında: Uyutulmaya karşı sokağa çıktılar
AVRUPA’DA DA BULUNUYOR
Avrupa’daki Ev Hayvanlarının Korunmasına dair sözleşmeyi aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkenin usulüne uygun olarak kabul ettiğine işaret eden Meltem Zorba, bu sözleşmedeki “Sayılarının Azaltılması” başlığında taraflardan biri başıboş hayvan sayısının sorun yarattığını düşünürse; gereksiz ağrı, acı ve ızdırap çekmelerine neden olmadan sayılarını azaltmak için uygun yasal ve idari tedbirleri alacağı, yakalanan hayvanların muhafaza edilmesi veya öldürülmesi işlemlerini gerçekleştirebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.