Yüzde 25 kira sınırlaması Ankara'da fiyatları uçurdu

Yüzde 25 kira sınırlaması Ankara'da fiyatları uçurdu
Endeksa’nın hazırladığı kiralık konut raporuna göre, Haziran 2022’de yürürlüğe giren yüzde 25 kira artışı sınırlaması, Ankara’da kiralık konut fiyatlarının yüzde 325 oranında artmasına neden oldu.

Endeksa’nın hazırladığı kiralık konut raporuna göre Haziran 2022’de yürürlüğe giren yüzde 25 kira artışı sınırlaması, Ankara’da kiralık konut fiyatlarının yüzde 325 oranında artmasına neden oldu.

Türkiye genelindeki kiralık evlerin değeri nominal olarak yüzde 265 oranında artarken, artış enflasyondan arındırıldığında reel olarak yüzde 47 oldu.

ankara-konut.jpg

ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR’İ SOLLADI

Raporda Türkiye genelinde kira fiyatlarında reel değişim ortalaması yüzde 47 olarak belirtilirken, İstanbul yüzde 31 ile ortalamanın altında kaldı. İzmir’de ise iki yıllık reel kira değişimi yüzde 52 olarak gerçekleşti. Ankara’daki kira fiyatları reel olarak yüzde 105 artarak, nominalde yüzde 325 oranında bir artışa ulaştı.

Kira artış sınırlamasının uygulanması eski kiracılAR ile yeni kiracılar arasında büyük farklar oluşmasına neden oldu.

Evini ilk kez kiraya verecek birçok ev sahibi, düzenlemenin süreceği ve bir yıl sonra kira artışının yüzde 25'ten fazla olmayacağı endişesiyle fahiş fiyatlardan kiralama yapmaya yöneldi.

konut.jpg

UYGULAMA KALKABİLİR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda, ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Şimşek, kira sınırlamasının devam etmesi için bir sebep görmediğini belirterek, "Devam etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bu yönde yapılan bir çalışma yok. Zaten bu düzenleme bir süreliğine yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum" diye konuşmuştu.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.