Çiçek bakımının püf noktaları: Uzmanı anlatıyor

Çiçek bakımının püf noktaları: Uzmanı anlatıyor
Çiçek bakım metotları mevsimsel olarak değişebiliyor. Yazın gelmesiyle çiçek bakımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini uzmanına sorduk. Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu, işin püf noktalarını İlksayfa’ya anlattı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte ev ve balkonları rengârenk çiçekler sardı. Çiçeklerin en canlı olduğu yaz aylarında bakım oldukça önem arz ediyor. Çiçeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek gerekiyor. Sıcak yaz günlerinde çiçeklerin sağlığını korumak ve daha uzun süre canlı kalmalarını sağlamak için yapılması gerekenleri Anfa Bitki Evi Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu ile konuştuk.

Güneş ışığı, toprak seçimi ve doğru sulama çiçeklerin daha uzun ömürlü olması sağlayacağını ifade eden Samiye Soylu, “Çiçeğin bakımı özelliklerine, türüne ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. O sebeple de çiçeğinizin dilinden anlamak ve ona göre gübreleme, sulama ve ışık yönü seçmek gerekir” dedi.

icek-evi.jpg

BAKIM TÜRE GÖRE DEĞİŞİR

Yaz aylarında çiçek bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Anfa Bitki Evi Peyzaj Teknikeri Samiye Soylu, şunları söyledi: “Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla beraber çiçekler suya daha fazla ihtiyaç duyuyor. Tabi sıcak havalarda bitkilerin bakımı kış aylarına göre daha da çoğalıyor. Çiçeklerin bakımı, canlı ve sağlıklı kalması adına oldukça büyük önem arz ediyor. Güneş ışığı, toprak seçimi ve doğru sulama çiçeklerinizin daha uzun ömürlü olması sağlar. Çiçeğin bakımı özelliklerine, türüne ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. O sebeple de çiçeğinizin dilinden anlamak ve ona göre gübreleme, sulama ve ışık yönü seçmek gerekir. Bitkiler, sıcak havalarda suya daha fazla ihtiyaç duysalar da, suyun miktarı ve zamanlamasını doğru ayarlamak büyük önem taşır. Toprağın nem oranını kontrol etmek sulama zamanlaması ile ilgili mesajlar verir.”

BİTKİLERİ İYİ TANIMAK LAZIM

İç mekân ve dış mekân bitkilerini iyi tanımak ve ona göre konumlandırmak gerektiğini dile getiren Samiye Soylu, “Güneşi seven bitkilerimiz olduğu kadar sevmeyen bitkilerimiz de var. Güneşe sevmeyen bitkiler, güneş ışığına maruz kaldığında da çürüyüp, ölebilirler. İç mekânlarda kalonşo, antoryum, Afrika menekşesi, gardenya, açelya, barış çiçeği ve paşa kılıcı tercih edilebilir. İpek, gazanya gibi çiçekler güneşi oldukça sever. Güneşi gördükçe çiçeklenmeleri daha fazla artar. Güneşi sevmeyen begonya türleri, cam güzel türleri de biraz daha gölge ortamlarda olmayı sever. Bakımı kolay olsun isteyenler ise kaktüs ve sukulent türlerini tercih edebilirler” dedi.

cicek-topragi.jpg

“TOPRAĞIN NEM AYARI YAPILMALI”

Samiye Soylu, sıcak yaz günlerinde bitkilerin toprak neminin iyi ayarlanması ve gerektiği zamanda saksının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayarak “Toprağın nemini korumak için organik gübre ekleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bitki büyüdüğü zaman, köklerin sıkışmaması adına saksılarını değiştirmek gerekiyor. Toprakta biriken minerallerin ve tuzun çiçeğin köklerine zarar vermemesi adına uygun zamanlarda toprağın değişmesi çiçeğin sağlığı açısından iyi olacaktır. Özellikle yaz aylarında çiçekleri gereğinden fazla sulak çiçeklerde böceklenme eve sineklenmelere neden olabilir” şeklinde konuştu.

cicek-evi.jpg

BÖCEKLENMEYE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Evde özenle yetiştirdiğiniz bitkilerde çeşitli nedenlerden dolayı böceklenmeler meydana geldiğini ve bu böceklenmelere karşı alınabilecek önemlerin neler olduğunu anlatan Samiye Soylu, “Özellikle bitkilerin toprağında ve kök kısımlarında ortaya çıkan ufak böcekler, çoğu zaman can sıkıcı olabilir. Önlem alınmadığı takdirde diğer bitkilere de sıçrayarak evinizi sarabilir. Bitkinizde oluşan böceklerden kurtulmak için bitki ilaçları kullanabilir veya evde kendinizin hazırlayabileceğiz karışımlarla probleminizi çözebilirsiniz. Nedir bu çözümler kısmına gelecek olursak, toprağa hazırlamış olduğunuz aspirinli suyu veya toz tarçını dökebilirsiniz. Bunlarda işe yaramazsa bitkinin toprağını değiştirerek çiçeğinizi kurtarabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.