Alışkanlıklar değişti: Ayakkabı boyacılığı tarih oluyor

Alışkanlıklar değişti: Ayakkabı boyacılığı tarih oluyor
Ulus’ta 20 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Mehmet Timur, mesleğin geleceği konusunda karamsar olduğunu belirtti. Günlük yalnızca birkaç ayakkabı boyayabildiğini dile getiren Timur, zanaatin kaybolmasından endişe duyduğunu aktardı.

20 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan Mehmet Timur, Ulus’un sokaklarında vatandaşların ayakkabılarını özenle parlatıp, güzelce boyuyor. Yıllardır aynı özveriyle işini icra eden Timur, zanaatin kaybolmaması için emek vermeye devam ediyor. Mesleğin geleceği konusunda oldukça karamsar olan Timur, ayakkabı boyama ustalarının son temsilcilerinden birisi olarak her gün aynı saatte Ulus’un sokaklarında müşterilerini beklemek için yerini alıyor. Ulus’a konuşan Timur, işlerin düştüğünü günlük en fazla 5 ayakkabı boyayabildiğini belirtti. Sebebinin ise ayakkabı tercihlerinden kaynaklandığını dile getiren Timur, birkaç yıla kadar bu mesleği yapacak kimsenin kalmayacağını üzülerek ifade etti.

2-004.jpg

“GÜNLÜK 5 KİŞİ AYAKKABISINI BOYATIYOR”

Ayakkabı boyacılığına olan talebin yıllar içerisinde giderek azaldığını üzüntü ile dile getiren ayakkabı boyacısı Mehmet Timur, “İlk yıllarda bu meslekten oldukça iyi kazanç sağlıyordum. Ayakkabılarını boyatmak için gelen müşterilerimiz oldukça çoktu” dedi. Mesleğin eskiden geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Timur, zamanla insanların ayakkabı boyacılığına olan ilgisinin azaldığını şu sözlerle belirtti:

“Yıllar ilerledikçe vatandaşların ayakkabı boyatmaya olan talebi ciddi şekilde düştü. Hal böyle olunca bizim de kazancımız azaldı. Hal böyle olunca kazancımız düştü. Artık sadece günlük 5 kişi ayakkabısını boyatıyor. Kazandığım para da sadece günü kurtarmaya yetiyor. Emekli maaşı da olmasa ne yaparım bilemiyorum. Birkaç yıla kadar bu mesleği yapacak kimse kalmaz.”

1-001.jpg

VATANDAŞ AYAKKABISINI EVDE BOYUYOR

Ayakkabı boyatma sayısındaki düşüşün sebebini insanların ayakkabılarını evde boyamaya başlamasına bağlayan Timur, “Mağazalarda satılan hazır boyaların yaygınlaşmasıyla birlikte, ayakkabılarını profesyonel boyacılara boyatma alışkanlığını giderek kayboldu. İnsanlar artık ayakkabılarını evde boyuyor, mağazalardan aldıkları boyaları tercih ediyorlar. Biz ise sadece bu işi alışkanlık haline getirmiş olanların ayakkabılarını boyuyoruz” dedi.

“AYAKKABI TERCİHLERİ İŞLERİ DÜŞÜRDÜ”

Değişimin bir diğer nedenini ise gençlerin ayakkabı tercihlerinde bağlayan Timur, “20 yıl önce kundura ayakkabılar revaçtaydı, işimiz çok yoğun oluyordu. Günümüzde ise, gençler naylon, bez ve spor malzemelerden üretilmiş ayakkabıları tercih ediyor. Haliyle böyle olunca da işlerimiz düştü. Deri olan ayakkabıları boyuyorum. Spor ayakkabıları da boyuyorum fakat spor ayakkabıların yüzeyleri kırıldığı için kabuk yapıyor” diyerek sektördeki işlerin azaldığını aktardı.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.