Uzmanlar uyardı: Hava değişimi gribi tetikliyor
Bir soğuk, bir sıcak devam eden ani hava değişimleri, bağışıklık sistemini zayıflatarak grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, mevsim geçişlerinde grip riskinin arttığını belirterek, önlem almanın önemine dikkat çekiyor. Gribin ani ateş, kuru öksürük, halsizlik ve kas ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten uzmanlar, virüsün damlacıklar yoluyla kolayca bulaştığını vurguluyor. Özellikle risk grupları için grip ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. Zatürre, kalp rahatsızlıkları ve sinir sistemi hastalıkları gribin yol açabileceği tehlikeler arasında yer alıyor.
MEVSİM GEÇİŞLERİ GRİBE DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Soğuk havaları geride bırakıp, baharın ılık esintilerini karşıladığımız bu günlerde ani hava değişimlerinin etkileri göz ardı edilebiliyor. Fakat bu geçiş dönemi, vücudun ısı farklarına adapte olmaya çalıştığı ve bağışıklık sisteminin en savunmasız olduğu zamanlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu durum, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların hızla yayılmasına zemin hazırlayabiliyor. Grip sezonunun ekimden nisana kadar sürdüğünü belirten uzmanlar, gribin etkilerine karşı uyarırken, önlem almanın önemine dikkat çekiyor. Uzmanlar, yeterli ve dengeli beslenmenin, bol sıvı tüketmenin, düzenli uyku almanın ve hijyen kurallarına dikkat etmenin grip ve soğuk algınlığından korunmada büyük rol oynadığını vurguluyor. Özellikle C vitamini açısından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi, probiyotik takviyelerle bağırsak florasının desteklenmesi ve el yıkama alışkanlığının artırılması gibi basit ama etkili önlemlerle vücut direnci artırılabiliyor.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Grip, belli başlı belirtilerle kendini gösteriyor. Bu belirtilerin özenle takip edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, gribin belirtileri arasında ani başlangıçlı ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, boğaz ağrısı ve burun akıntısı bulunduğunu belirtti. Damlacıklar yoluyla solunum sistemine bulaşabilen virüs, bulaştığı yüzeylerle temas sonrası elin ağız, burun veya göze götürülmesiyle de yayılabiliyor. Özellikle 65 yaş üstü bireylerde grip belirtileri daha hafif olabiliyor. Ateş belirgin olmadan, genel durum bozukluğu, halsizlik ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlarla kendini gösterebiliyor.
ZATÜRREYE DÖNÜŞEBİLİR
Grip çoğunlukla tedavi gerektirmese de, bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor. 5 yaşından küçük ve 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve bakımevi sakinleri risk grubunda yer alıyor. Gribin en sık görülen komplikasyonu zatürredir. Eğer yüksek ateş ve nefes darlığı beşinci günden sonra devam ediyorsa, zatürre ihtimali göz önünde bulundurmak gerekiyor. Grip, kalp sağlığını da tehdit edebiliyor. Kalp yetmezliği, miyokardit, kalp krizi ve perikardit gibi rahatsızlıklarla ilişkili olduğu belirtilmiştir. Uzmanlar, ayrıca merkezi sinir sistemini etkileyerek inme, ensefalopati, Guillain-Barré sendromu gibi hastalıklara da neden olabilir.
KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU “GRİP AŞISI”
Gripten korunmanın en etkili yolunun yıllık grip aşısı olduğunu ifade eden uzmanlar, aşının hastalığın ağır seyretme ve ölüm riskini azalttığını belirtiyor. Uzmanlar aşının yanı sıra, elleri düzenli olarak yıkamak, yüzle temastan kaçınmak, mikropların yayılmasını önlemede önemli rol oynadığını belirtiyor. Hasta kişilerle teması minimuma indirmek, toplum sağlığını korumaya yardımcı olur. Ayrıca kendinizi iyi hissetmediğinizde evde kalarak hastalığın yayılmasını önleyebilirsiniz. Uzmanlar, grip mevsiminin etkilerini en aza indirmek için bu önlemlere dikkat edilmesi gerektiği vurguluyor.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.