Terleme botoksu nedir, kimlere uygulanabilir?
Hava sıcaklıklarının 35-40 derece ve üzerine çıktığı yaz aylarında insan vücudunun ter bezlerinin yoğun olduğu koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde yaşanan aşırı terleme yaşam kalitesini düşürebiliyor. Özellikle koltuk altı terlemesi kötü koyu yayabiliyor, giysilerde leke oluşturabiliyor.
Peki yaz aylarında aşırı terleyenler ve bundan rahatsızlık duyanlar için botoks çözüm müdür? Dermatologların önerdiği ve terleme tedavisi de denilen terleme botoksu nedir, nasıl, kimlere uygulanabilir, ücreti nedir? Terleme botoksu yan etkileri nelerdir? Dermatoloji Uzmanı Dr. Beyza Nur Deveci, bu konuda akıllardaki tüm soruları cevapladı.
TERLEME BOTOKSU NEDİR?
Lokal anestezi ve soğuk uygulama sonrası ince iğnelerle deri altına enjekte edilen botoks ile insan vücudundaki terlemeyi tetikleyen sinir sinyallerinin geçici olarak durdurulmaya çalışılması işlemine verilen addır.
YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Terleme botoksu sonrası vücutta kızarıklık ve morarmalar oluşabilir. Bunların kısa sürede kendiliğinden geçtiği belirtiliyor. Geçmezse doktora gösterilmesi öneriliyor.
NE KADAR SÜRER?
Dermatoloji Uzmanı Dr. Beyza Nur Deveci’nin verdiği bilgilere göre, poliklinik ortamında gerçekleştirilmesi tavsiye edilen botoks işlemi ortalama 10-15 dakika sürüyor. Birkaç gün içinde etkisini gösterdiği belirtilen uygulamanın ortalama 4-6 ay etkisini sürdürdüğü ifade ediliyor. Yani bir terleme botoksu ile bir yazı aşırı terlemeden uzak bir şekilde geçirmenin mümkün olduğu, sonraki yazlar için uygulamanın tekrarlanması gerektiği vurgulanıyor.
KİMLER YAPTIRAMAZ?
Terleme botoksunun botulinum toksin alerjisi olan bireyler, gebeler, emziren kadınlar ve miyastenia gravis hastalığı bulunan kişilerde uygulanmaması gerektiği ifade ediliyor. Bunların dışındaki kişilerde ise doktor gözetiminde uygulanması öneriliyor.
ÖZGÜVEN KAYBINA NEDEN OLABİLİYOR
Dermatoloji Uzmanı Dr. Beyza Nur Deveci, uygulamayla ilgili şunları söyledi:
“Vücudun ter bezlerinin yoğun olduğu koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerinde meydana gelen aşırı terleme, günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürmektedir. Özellikle koltuk altı terlemesi; kıyafetlerde oluşan lekeler ve kötü koku gibi şikayetler sosyal hayatta özgüven kaybına neden olabiliyor. El terlemesi ise tokalaşma esnasında rahatsızlık yaratmanın yanı sıra, yazı yazma gibi basit eylemleri bile zorlaştırabiliyor…”
NİSAN-MAYIS AYLARI UYGUN
“Nisan-Mayıs aylarında yapılan tek seanslık uygulama ile yaz mevsimi çok daha konforlu geçebilir. Uygulamanın etkisi birkaç gün içinde başlar ve ortalama 4-6 ay sürer. Lokal anestezi ve soğuk uygulama sonrası ince iğnelerle deri altına enjekte edilen botoks işlemi, poliklinik ortamında gerçekleştirilip 10-15 dakika sürer…”
HER YIL TEKRARLAMAK GEREKİR
“Terlemenin şiddetine göre seanslar yılda 1-2 kez tekrarlanabilir. Bu uygulamayla terlemeyi tetikleyen sinir sinyalleri geçici olarak durdurularak terlemenin kontrol altına alınması amaçlanıyor. İşlem sonrası nadiren görülebilecek hafif kızarıklık ve morarmalar ise kısa sürede kendiliğinden geçmektedir…”
TER KOKUSUNU AZALTIYOR
“Terleme botoksunun bir diğer avantajı da terlemenin azalmasına bağlı olarak ter kokusunun da belirgin şekilde azalmasıdır. Bu sayede, kişilerin koltuk altı roll-on gibi ürünleri kullanma ihtiyacı da ortadan kalkıyor, bu da tahriş ve kimyasal temas riskini azaltıyor. Holuvud yıldızlarının dahi favori uygulamaları arasında yer alan terleme botoksu, estetik kaygıların ötesinde yaşam kalitesini artıran etkili bir seçenek olarak öne çıkıyor.”
HERKESE UYGULANAMAZ
“Ancak bu uygulama, botulinum toksin alerjisi olan bireyler, gebeler, emziren kadınlar ve miyastenia gravis hastalığı bulunan kişilerde uygulanmamalıdır. Bunların dışındaki kişilerde ise hekim gözetiminde güvenle tercih edilebilir. Terleme botoksu, yaz aylarını daha özgüvenli ve konforlu geçirmek isteyen herkes için değerlendirilebilecek pratik bir çözüm sunar…”
HASTALIK BELİRTİSİ DEĞİL
Bu arada, aşırı terleme bir hastalık belirtisi değildir. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan, bu konuda şunları söylüyor: “El ve koltuk altındaki terleme göğüs kafesinin içindeki sempatik sistemin aşırı aktivasyonu ile ter yuvalarının aşırı çalışması ile meydana geliyor. Bu yüzden bir hastalık belirtisi değil…”
GEÇİCİ BİR ÇÖZÜM
Aşırı terlemeye yönelik uygulanan tedaviler arasında pek çok alternatif olduğunu, kremlerin, ilaçların ve botoks uygulamalarının geçici çözümler sunduğunu belirten Prof. Dr. Özkan Demirhan, “Ameliyatlar ise yüksek oranda kalıcı çözüm sunuyor. Ancak bu ameliyatların da tecrübeli cerrahlar tarafından yapılması gerekir” diyor.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.