Özel Çankaya Hastanesi’nden vale hizmeti kılıflı otoparkçılık

Özel Çankaya Hastanesi’nden vale hizmeti kılıflı otoparkçılık
Ankara’nın köklü sağlık kuruluşlarından Özel Çankaya Hastanesi, hasta ve yakınlarından otopark ücreti almaya başladı. Otopark ücretinin "vale hizmeti" adı altında alınması "yasal olmayan işlemi kılıfına uydurma çabası" olarak değerlendirildi.

Başkent Ankara’nın köklü sağlık kuruluşlarından Özel Çankaya Hastanesi, hasta ve yakınlarından otopark ücreti almaya başladı. Otopark ücretinin "vale hizmeti" adı altında alınması "yasal olmayan işlemi kılıfına uydurma çabası" olarak değerlendirildi.

“ÖZEL HİZMET BEDELİ” FİŞİ KESİLİYOR

Özel Çankaya Hastanesi, otoparkçılığa başladı. Hastane otoparkına bırakılan araçlar için hasta ve yakınlarından 50 TL ücret alınıyor. Hastane ücreti tahsil etmesinin ardından talep durumunda vatandaşa “özel hizmet bedeli” fişi kesiyor.

Özel Çankaya Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastaneye araçlarıyla gelen vatandaşlardan “vale hizmeti” adı altında alınan otopark ücretinin yasal olmadığı belirtildi.

GENELGE VAR

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında yayınladığı genelgeye göre, özel hastane ve onlarla ilişkili özel üniversite hastane otoparklarından ücret alınamaz.

YÖNETMELİK NE DİYOR?

Özel Hastaneler Yönetmeliği’nin Yer Seçimi başlıklı 8’inci maddesine göre, özel hastanelerin belli bir sayıda araç için otopark bulundurma zorunluluğu bulunuyor.

cankaya-hastanesi-otopark-ucreti.jpg

YASAL DEĞİL AMA…

Çankaya Hastanesi'nin vale hizmeti adı altında otoparkçılığa başlaması hakkında İlksayfa’ya konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Özel hastanelerde otopark ücreti alınması yasal değil. Fakat hizmet dışarıdan alındığı için hastaneler bu şekilde ücret alabiliyor. Herhangi bir yaptırım yok. Aslında hastane öyle bir şey adı altında para alamaz ama dışarıdan dış hizmet olarak almışlardır” dedi.

HERKES ALIYOR

Özel Çankaya Hastanesi yetkilileri ise, konuyla ilgili sorular karşısında “Yasal olmayan bir şey yok. Tabelalarımızda açıkça beyan ediyoruz. Gizli saklı bir şey değil. Hizmeti dışardan almıyoruz. Hastanenin otopark hizmeti. Bütün hastanelerde var. Liv Hospital, Medical Park, Güven Hastanesi’nde. Hepsinde bu ücret alınıyor” diye konuştu.

OTOPARK, HİZMETİ TAMAMLAYICIDIR

Öte yandan Avukat Recep Alper Yılmazlar, TÜKONFED’de yayınlanan makalesinde, sağlık hizmetinin kamusal nitelik taşıdığını belirterek, otoparkın da sağlık hizmetinin bütünlüğünü tamamlayıcı kullanımlardan biri olduğunu kaydediyor. Avukat Yılmazlar “Hastanelerin, otopark hizmetlerini üçüncü gerçek ya da tüzel kişilere tevdi ettiklerini görmekteyiz. Eğer ki vatandaşlarımız bu şekilde işletilen hastane otoparklarına ücret ödemek durumunda kalırlarsa otoparka ödedikleri ücretlerin fişi ile birlikte sağlık hizmetlerinden faydalandıklarını gösteren belgeler ile Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilirler” diyor.

SENDİKA’DAN TEPKİ

Özel Çankaya Hastanesi’nin hasta ve yakınlarından otopark ücreti almasına Türk Sağlık Sen’den geldi. Türk Sağlık Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Nurten Merter aynı sorunla 2 ay önce Güven Hastanesi’nde karşılaştığını belirterek, “Bu durumu kesinlikle doğru bulmuyorum. Ben aynı zamanda hemşireyim. Zaten otoparklar hastane personelinin araçlarıyla dolduğundan yetersiz kalıyor. Yakınını getiren vatandaşlar bir de buna rağmen otopark ücreti ödüyor” dedi.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.