Kaman’ın köylerinde koyun hastalığı tespit edildi: Alım satım durduruldu

Kaman’ın köylerinde koyun hastalığı tespit edildi: Alım satım durduruldu
Kırşehir Kaman’ın bazı köylerindeki koyunlarda koyun-keçi çiçeği hastalığı tespit edildi. Sözkonusu köylerde alım satımlar geçici olarak durduruldu.

Kırşehir Kaman’ın bazı köylerindeki koyunlarda koyun-keçi çiçeği hastalığı tespit edildi. Sözkonusu köylerde alım satımlar geçici olarak durduruldu.

Edinilen bilgilere göre, Kaman’a bağlı Çadırkörmehmet köyünde bulunan bir işletmede küçükbaş hayvanlarda "Koyun Keçi Çiçeği hastalığı" tespit edildi. Bu tespit üzerine bölge genelinde bir dizi tedbir alındı.

ALIM SATIMLAR DURDURULDU

Alınan tedbirler kapsamında, koruma ve gözetim bölgesi sınırları içerisine giren Çadırkörmehmet, Çadırhacıbayram, Tepeköy, Yağmurlusarıuşağı, Çadırlıhacıyusuf, İrbişim, Meşeköy, Karahabalı, Savcılıbağbaşı, Demirli, Başköy, Ömerhacılı köyleri ve Kurancılı kasabasında küçükbaş hayvan hareketleri geçici olarak durduruldu.

TEDBİRLERE UYULMALI

Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla gerekli kontrollerin devam ettiğini belirten yetkililer, bölge halkının tedbirlere uyması gerektiğini kaydetti.

Hayvan yetiştiricilerine, hastalığın belirtileri konusunda dikkatli olmaları ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden ilgili birimlere haber vermeleri çağrısı yapıldı.

Koyun Keçi Çiçeği hastalığı nedir, nasıl anlaşılır?

Koyun-Keçi Çiçek, koyun ve keçilerin ateş, deri ve müköz membranlarda papül ya da nodül şeklinde lezyonların oluşumu ve sistemik enfeksiyon halinde özellikle akciğerlerde fokal pnömoni ile karakterize ölümle sonuçlanabilen akut ya da kronik viral bir hastalıktır.

NASIL BULAŞIR?

Hastalık, koyun ve keçiler arasında direkt temas ile bulaşır. Virusun ana kaynağı, deri lezyonlarıdır. Başlıca bulaşma yolları;

  • Akut enfekte hayvanların çıkardığı virusun damlacık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla alınması,
  • Derideki çiçek lezyonları ya da kabukları ile direkt temas sonucu derideki sıyrıklar vasıtasıyla,
  • Daha az olarak insektler aracılığıyla,
  • Deneysel olarak intravenöz, intranasal ya da subkutan inokülasyon yoluyladır.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.