Hemşire ve ebelerin sorunlarına somut çözüm çağrısı

Hemşire ve ebelerin sorunlarına somut çözüm çağrısı
Sağlık-Sen, “Sağlıkta Görünmeyen Emek: Ebe ve Hemşireler” başlıklı basın toplantısında, hemşire ve ebelerin yaşadığı görev tanımı belirsizliği, iş yükü ve yetersiz ücretler gibi konuları gündeme getirerek sorunlara yönelik çözüm önerilerini paylaştı.

Sağlık-Sen, “Sağlıkta Görünmeyen Emek: Ebe ve Hemşireler” başlıklı basın toplantısında hemşire ve ebelerin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda, Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı Sonuç Raporu”nu açıkladı. Hemşire ve ebelerin sağlık sisteminin belkemiği olduğunu vurgulayan Doğan, eğitimde kalite düşüklüğü, görev tanımı belirsizliği, ağır iş yükü ve yetersiz ücretlerin mesleği zorlaştırdığını belirtti. eğitim kontenjanlarının kontrol altına alınması, akademisyen sayısının artırılması, ücret artışı ve sosyal desteklerin sağlanması gibi somut çözümler sunduklarını ifade eden Doğan, “Gayemiz, hemşirelerimizin ve ebelerimizin hak ettiği değeri görmesi, emeğinin karşılığını alması ve güvenle çalışması içindir” dedi.

“SAĞLIK ORDUSUNUN VAZGEÇİLMEZ PARÇASIDIRLAR”

Hemşirelerin ve ebelerin sağlık hizmetlerinin temel taşı, omurgası olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, “Sağlık sistemi; hemşirelerin, ebelerin emeğiyle ayakta durmaktadır. Hemşirelerimiz, ebelerimiz; büyük sağlık ordusunun vazgeçilmez parçasıdırlar” dedi. Birçok hemşirenin geçim derdinde olduğunu ifade eden Doğan, “Hemşirelerimiz, ‘Geçim mi sağlasam, çocuğuma mı baksam, kendi sağlığıma mı zaman ayırsam?” sorusuyla baş başa bırakılmaktadır” diye konuştu.

“ÇÖZÜM REÇETELERİNİN YAZILDIĞI YER BURASIDIR”

Sağlık-Sen’nin, 40’a yakın sağlık meslek grubunun yetkili sendikası olduğunu belirten Doğan, “Sorunların tespit edildiği, çözüm reçetelerinin yazıldığı yer burasıdır. Bugüne kadar yalnızca eleştiren değil, çözüm de üreten bir sendika olduk. Saha çalışmalarıyla, bilimsel araştırmalarla, rapor ve projelerle sorunlara gerçekçi yaklaştık. Çünkü mücadelemizi değerli kılan şey; boş söylemler değil, sahaya dayanan verilerle çözüm sunmaktır” ifadelerine yer verdi. Bu anlayışla “Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı”nı hayata geçirdiklerin söyleyen Doğan, “Çalıştayımızı kapsamlı bir katılımla gerçekleştirdik. Alanının uzmanları ve mesleği bizzat icra eden hemşirelerle sorunları tüm yönleriyle masaya yatırdık. Yenilikçi ve uygulanabilir öneriler geliştirdik” dedi.

“HER ŞEYİN BAŞI EĞİTİMDİR”

Çalıştayın öneminden bahseden Doğan, hemşirelerin sorunlarının ilk kez bu kadar kapsamlı, gerçekçi ve çözüm odaklı bir yaklaşımla ortaya konulduğuna dikkat çekti. Hemşirelerin çalışma hayatında birçok sorunla karşı karşıya kaldığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

“En başından başlayacak olursak, her şeyin başı eğitimdir. Hemşirelik eğitiminin temel sorunları, mesleğin temellerini sarsmaktadır. Kontenjanların plansız artırılmasıyla sınıflar dolup taşmakta, öğretim elemanı eksikliği eğitimin niteliğini düşürmektedir. Mevzuat alanında yıllardır güncellenmeyen yasalar, hemşirelerimizin görev ve yetkilerini kısıtlayarak onları adeta görünmez kılmaktadır.”

“ÖZVERİLERİNİN KARŞILIĞI YANSIMAMAKTADIR”

Kâğıt üzerindeki tanımlar ile sahadaki gerçeklerin uyuşmadığını ifade eden Doğan, “Hemşireler, hastanelerde kendi işlerinin dışında birçok işi de yapmak zorunda kalmaktadır. Saha uygulamalarında hemşire başına düşen hasta sayısı uluslararası standartların çok üzerindedir” diye konuştu. Kariyer basamaklarının belirsiz olduğuna işaret eden Doğan, “Yüksek lisans, doktora yapmış hemşireler bile bugün hâlâ “uzman hemşire” unvanı alamadan, meslekte ilerleme ümidi olmadan çalışmaktadır” dedi. Öte yandan Doğan, “Hemşirelerin emekleri performans sisteminde görünmemekte, özverilerinin karşılığı maaşlarına yansımamaktadır” diyerek ücretlerdeki mevcut sıkıntıya dikkat çekti.

“HAKLARI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

Mevcut sorunlara karşı çözüm yolları sunan Doğan, “Eğitimde kaliteyi yükseltmek için hemşirelik okullarındaki plansız kontenjan artışının kontrol altına alınması gerekiyor. Ayrıca, akademisyen sayısının artırılmasına kadar birçok somut adımı da öneriyoruz” diye konuştu. Fakültelerde ebe ve hemşirelik eğitimlerini, bu bölümlerden mezun olan ebe ve hemşire akademisyenler vermesi gerektiğini belirten Doğan, YÖK alan dışı görevlendirme yapmaması gerektiğini söyledi. Ulaşım, ücret, atama, özel aile destek ödemesi, kira ve kreş desteği gibi temel konulara da değinen Doğan, “Hemşirelerimizin ve ebelerimizin ekonomik, sosyal ve mesleki hakları için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu çalıştay bir ilk adımdı. Asıl önemlisi, bu adımı somut uygulamalara dönüştürmektir. Gayemiz, hemşirelerimizin ve ebelerimizin hak ettiği değeri görmesi, emeğinin karşılığını alması ve güvenle çalışması içindir. Bu taleplerimizi ve çözüm reçetelerini orada da masaya getirecek, sonuçlanması için çaba harcayacağız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.