Beşinci hastalık Ankara'da yayılıyor: Ailelere hijyen uyarısı
Çocuklarda sık görülen Beşinci hastalık vakaları, özellikle okullarda artış gösteriyor. Okullarda ve kreşlerde, vaka sayıları artış yaşanan hastalık, hafif gribal semptomlarla başlayıp deri döküntülerine yol açıyor. Kızamık veya su çiçeğiyle karıştırılabilen hastalık, öksürük, hapşırık ve temas yoluyla gerçekleşiyor. Hastalık, bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar daha ciddi belirtiler gösteriyor. Genellikle 7 ila 10 gün içinde geçen hastalıktan çocuklarının korunması için uzmanlar aileleri uyarıyor. Uzmanlar, hijyen kurallarına uymak, sık el yıkamak ve hasta kişilerle temastan kaçınmanın önemine dikkat çekiyor.
OKULLARDA VAKALARDA ARTIŞ YAŞANIYOR
Genellikle çocuklarda görülen viral bir enfeksiyon olan Beşinci hastalık, genellikle Parvovirüs B19'un neden olduğu bir hastalıktır. Hafif seyretmesiyle bilinse de, genellikle deri döküntüsü ve hafif gribal semptomlarla başladığı için kızamık veya su çiçeği ile karıştırılabiliyor. Genellikle kış sonu ve ilkbahar dönemlerinde, özellikle okullarda vakalarda artış yaşanıyor. Hastalık çoğu zaman hafif geçse de, bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda daha ciddi belirtiler yaşanabiliyor. Beşinci hastalıkla ilgili uzmanlar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların daha dikkatli izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, virüs bulaşıcı olduğu için çocukların sosyal alanlarda sıkça yer alması da hastalığın yayılma riskini artırıyor.
BEŞİNCİ HASTALIĞIN BULAŞMA YOLLARI
Beşinci hastalık çocuklara çoğunlukla 3 farklı şekilde bulaşıyor. Çocuklara bulaşma yolları arasında öksürük veya hapşırık yoluyla havada yayılan minik tükürük damlacıkları bulunuyor. Bu damlacıklar, virüsün başkalarına geçmesine neden olabiliyor. Bir diğer yolu ise el ile temas yoluyla bulaşma. Virüslü bir kişi hapşırdıktan sonra elleriyle dokunduğu yüzeyler, kapı kolları veya oyuncaklar gibi nesnelerde virüsün canlı kalmasına yol açabiliyor. Ayrıca, eşyalar aracılığıyla da bulaşma çok sık gerçekleşen durumlardan bir tanesi. Bu tür eşyalarla temas ettikten sonra, ellerin yüzle teması virüsün bulaşmasına sebep olabiliyor.
YÜZ BÖLGESİNDEKİ KIZARIKLIKLARA DİKKAT
Çoğu zaman belirgin hastalık semptomları göstermeden veya yalnızca hafif belirtilerle seyreden Beşinci hastalık, genellikle ateş, lenf bezlerinde şişlik, baş ağrısı ve huzursuzluk gibi gribal enfeksiyon benzeri şikayetlerle kendini gösterir. Tanı, yanaklarda kelebek şeklinde bir kızarıklık görüldüğünde konur. Bu kızarıklığı takiben, birkaç gün içinde bacaklar, kollar ve gövdede dantelimsi bir desen şeklinde döküntüler meydana gelir. Döküntüler çoğunlukla 7 ila 10 gün içinde kaybolur. Fakat stres, güneşe maruz kalma ya da diğer faktörler sebebiyle ilerleyen günlerde yeniden belirginleşebilir. Kaşıntı ve bazen gerginlik hissi nadiren görülebilir.
DERİDE DÖKÜLMEYE YOL AÇIYOR
Uzmanlar, bağışıklık sistemi zayıf olan ve bazı kan hastalıkları bulunan kişilerin hastalıktan daha fazla etkilenebileceğine konusuna dikkat çekiyor. Hastalığın bulaşması ile tipik deri döküntülerinin görülmesi arasında geçen zaman ortalama ila 2 hafta sürüyor. Hastalığın başkasına bulaşma süresinin en yüksek olduğu zaman dilimi ise, döküntüsünün başlamasından hemen öncesidir. Bu dönemde hasta kişi, virüsü taşıdığının farkında olmadığından başkalarına bulaştırma riski taşır. Ancak deri döküntüsü başladığında, bulaşıcılık riski önemli ölçüde azalır.
HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN HİJYEN ŞART
Beşinci hastalığa karşı özel bir aşı bulunmadığını belirten uzmanlar, hastalığın genellikle kendi kendine iyileştiği ve özel bir tedavi gerektirmediği ifade ediyor. Fakat ağrı ve ateş gibi semptomların tedavi edilmesi için ilaçlar kullanılabilir. Uzmanlar, beşinci hastalıktan korunmanın en etkili yolunun yüksek hijyen standartlarına uymak olduğunu vurguluyor. Tedavi yöntemleri, hastanın durumu göz önünde bulundurularak doktor tarafından belirleniyor. Hasta kişilerle yakın temastan kaçınma, sık sık el yıkama ve öksürme ya da hapşırma sırasında ağzı ve burnu kapama gibi önlemler alınması öneriliyor.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.