Ankara’nın taşı toprağı altın oldu! Artış İstanbul’u bile geçti

Ankara’nın taşı toprağı altın oldu! Artış İstanbul’u bile geçti
Ankara, konuttaki yükselişin ardından ticari gayrimenkuller ile gündemde. TCMB verilerine göre Ankara’da dükkan/ofis fiyatlarında patlama yaşanıyor. Başkentte dükkan fiyatları son 1 yılda yüzde 94.4 artarak İstanbul ve İzmir’i açık ara geride bıraktı.

Başkent Ankara, konut kira ve fiyatlarındaki artışın ardından ticari gayrimenkulleriyle gündemde. TCMB verilerine göre Ankara’da dükkan fiyatlarında patlama yaşanıyor. Başkentte dükkan/ofis fiyatları son 1 yılda yüzde 94.4 artarak İstanbul ve İzmir’i geride bıraktı.

2024 yılının ilk çeyreğinde ülke genelinde dükkan fiyat endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 11.7 oranında artış gösterdi.

Yıllık bazda nominal olarak yüzde 82.8, reel olarak yüzde 9.6 oranında bir artış kaydedildi.
Dükkan fiyat endeksinde Ankara yüzde 94.4 artışla başı çekerken, İzmir’de bu oran yüzde 75, İstanbul’da ise yüzde 71.6 oldu.

OFİS TUTMAK ZORLAŞTI

Ofis fiyat endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 oranında artış gösterdi. Fiyatlar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 75.1 yükseldi.

Ofis fiyatlarında İzmir, yüzde 113.1 oranında artışla ilk sırada yer aldı. Ankara’da ofis fiyatları yüzde 87.8, İstanbul’da ise yüzde 61.4 oranında arttı.

Ankara’da yüzde 92.6 oranında zamlanan ticari gayrimenkul fiyatları aynı dönemde İzmir'de yüzde 81.3 ve İstanbul'da yüzde 69.1 oranında yükseldi.

ENDEKSLER DE ARTTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'nin üç büyük ilinde ticari gayrimenkul fiyatları 2024 yılının ilk çeyreğinde artış gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ticari gayrimenkul fiyat endeksleri, bir önceki çeyreğe göre sırasıyla yüzde 11,2, 13,1 ve 11,4 oranlarında yükseldi.

Endeks değerleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre incelendiğinde, İstanbul’da yüzde 69,1, Ankara’da yüzde 92,6 ve İzmir’de yüzde 81,3 oranlarında ölçüldü.

KİRALAR DA UÇTU

Ankara'da kiralar da uçuşta!. 2022’de uygulamaya konulan yüzde 25 sınırı, yüksek kira artışlarını durdurmaya yetmedi. Son iki yılda Ankara’da kiralık konut fiyatları reel bazda yüzde 105 oranında arttı.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.