Ankara’da son iki yılda kiralar yüzde 105 arttı

Ankara’da son iki yılda kiralar yüzde 105 arttı
2022’de uygulamaya konulan yüzde 25 sınırı, yüksek kira artışlarını durdurmaya yetmedi. Son iki yılda Ankara’da kiralık konut fiyatları reel bazda yüzde 105 oranında arttı.

Haziran 2022’de yürürlüğe giren ve Temmuz 2024 itibarıyla sona ermesi beklenen yüzde 25 kira artışı sınırlaması, Türkiye genelindeki kiralık konut piyasasında büyük dalgalanmalara yol açtı.

Endeksa'nın verilerine göre, sınırlamanın yürürlükte olduğu iki yıllık dönemde Türkiye’de kiralık konutların nominal değeri yüzde 265 oranında artış gösterdi. Enflasyondan arındırıldığında ise reel artış yüzde 47 olarak kaydedildi.
Kira artış sınırlamasının piyasalara etkisi sadece fiyatlarla sınırlı değil. Geçtiğimiz dönemde ev sahibi ile kiracı arasındaki uyuşmazlık davalarında patlama yaşandı ve kiralık konut stokları düştü. Sonuçta piyasadaki konut arzı kısıtlandı, piyasada dengesizlik baş gösterdi. Sınırlamanın kalkmasıyla birlikte piyasanın orta vadede arz ve talep dengesini yeniden bulması bekleniyor.

ANKARA ÖN PLANA ÇIKTI

İl bazında nominal kira artışlarına bakıldığında, bazı bölgelerde Türkiye ortalamasının çok üzerinde artışlar yaşandı. Özellikle Ordu, Manisa, Edirne, Hatay ve Kocaeli gibi illerde kiralar Haziran 2022 sonrasında 5-6 kat artarken, enflasyondan arındırılmış reel artışlar ise 2 kat seviyesinde gerçekleşti.
Pandemi sırasında kira artışlarında rekor kıran Antalya, Adana ve Muğla gibi illerde ise son iki yıllık süreçte kira bedelleri reel olarak yüzde 10-24 oranında düştü. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise farklı seyirler gözlemlendi. Türkiye ortalaması olan yüzde 47 reel artışa kıyasla, İstanbul’da artış yüzde 31 ile sınırlı kaldı. İzmir'de ise reel kira artışı yüzde 52 oldu. Ankara'da bu oran yüzde 105’e ulaşarak diğer iki büyük şehirden farklı bir seyir izledi.

endeksa.jpg

İLÇE İLÇE İSTATİSTİKLER

Ankara’da ilçe bazlı son 1 yıldaki kira fiyatı değişimine bakıldığında, merkez ilçelerden Çankaya, Sincan, Pursaklar ve Gölbaşı’nda yüzde 70’in üzerinde artış yaşandığı görüldü. Özellikle Gölbaşı’nın, yüzde 95’lik artışla merkez ilçelerin yanı sıra, taşradaki pek çok ilçeyi de geride bıraktığı ortaya çıktı.

İlçe ilçe bakıldığında dikkat çeken istatistikler şöyle:

  • Kahramankazan: Yüzde 111,56’lik artış
  • Elmadağ: Yüzde 106,49’lık artış
  • Gölbaşı: Yüzde 95,46’lık artış
  • Sincan: Yüzde 75,24’lik artış
  • Çankaya: Yüzde 73,31’lik artış
  • Güdül: Yüzde 9,90’luk düşüş
  • Haymana: Yüzde 17,04’lük düşüş
  • Ayaş: Yüzde 22,73’lük düşüş

FİYATLARDA YUMUŞAMA BEKLENİYOR

Yüzde 25 kira artışı sınırlamasının temmuz ayı itibarıyla sonlanmasıyla birlikte, kiralık konut piyasasında dengelenme sürecine girilmesi bekleniyor.
Uzmanlar arz ve talebin yeniden dengeye oturmasıyla kira fiyatlarında da bir stabilizasyon olacağını öngörüyor.

Kira artış sınırlamasının uygulanması eski kiracılara sunulan fiyatlar ile yeni kiracılara sunulan fiyatlar arasında fark oluşmasına neden oldu.

Evini ilk kez kiraya verecek ev sahipleri, düzenlemenin süreceği ve bir yıl sonra kira artışının yüzde 25'ten fazla olmayacağı endişesiyle fahiş fiyatlardan kiralama yapmaya yöneldi.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.