Zimem defteri geleneği Kırşehir’de yaşatılıyor. Peki zimem defteri nedir?
Ahiliğin beşiği Kırşehir’de, zimem defteri geleneği hayırsever kadınlar eliyle yaşatılmaya devam ediyor. Kadınlar aralarında topladıkları paralarla, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kapatıyor. Peki zimem defteri nedir? Haberimizde toparladık:
Osmanlı döneminden gelen, ihtiyaç sahiplerinin borçlarının ödendiği "zimem defteri" geleneği Kırşehir'de hayırsever kadınlar eliyle sürdürülüyor. Hayırsever kadınlar adına Taliha Sin, Bağbaşı Mahallesi'ndeki bir bakkala giderek ihtiyaç sahiplerinin borcunu ödedi.
KAPIYA YAZI ASILDI
Ödeme yapılan bakkalın kapısına "Hayırsever kadınlar tarafından bu bakkaldaki ihtiyaç sahiplerinin borçları kapatılmıştır" yazısı asıldı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Taliha Sin, 6 yıl önce "Damlaya damlaya göl olur" sloganıyla, çoğunluğu ev kadınlarından oluşan hayırseverlerin desteğiyle çalışmalara hız verdiklerini kaydetti.
RENCİDE ETMEDEN…
"Zimem defteri" geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını ve her geçen yıl maddi desteğin artmasıyla mutlu olduklarını dile getiren Sin, borcu olan vatandaşları rencide etmeden bu işi yapmayı amaçladıklarını söyledi.
GEÇEN SENE DE GELMİŞLERDİ
Bakkal işleten Ömer Kıraçlı da "Geçen sene yine gelmişlerdi. Hatta 2-3 gün önce yardıma muhtaç ablamız gelip, hayırseverleri sormuştu.Gelmediğini öğrenince üzülmüştü.Allah razı olsun bugün geldiler, hepsinin işi gücü rast gelsin.İhtiyaç sahiplerine söyleyeceğim, onlar da mutlu bir şekilde bayramlarını kutlayacaklar" ifadelerini kullandı.
BORÇLAR KAPATILDI
İşletmeci Lokman Azılı ise ihtiyaç sahibi, kirada oturan ve çocuklu bir ailenin borcunun tamamının kapatıldığını belirterek, hayırseverlere teşekkür etti. Hayırseverler, Bağbaşı, Kındam, Çukurçayır, Bahçelievler, Güldiken mahallelerinde 7 bakkaldaki ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kapattı.
ZİMEM DEFTERİ NEDİR?
Zimem defteri, bugünkü adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor. Osmanlı’da varlıklı kişiler, içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alırdı. Uygulamanın en önemli noktası, “sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” hadisine sadakatle, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleridir. Kırşehirli hayırsever kadınlar bu geleneği sürdürmüş oluyor.
AHİLİK NEDİR?
Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran-ı Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu.
Türklerin insanlığa sunduğu özgün bir medeniyet hareketi olarak yüzyıllar önce Anadolu'dan dünyaya yayılan Ahilik, İslam'ın engin ve evrensel prensiplerini topluma farklı bir pencereden sunuyor. Türbesi Kırşehir'de bulunan Ahi Evran Veli'nin 13. asırda temellerini attığı Ahiliğin izleri, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya kadar çeşitli coğrafyalarda yaşamaya devam ediyor.
Ahilik, "Ahi baba" olarak bilinen ve 2018’de vefat eden eski Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Mustafa Karagüllü'nün dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a tavsiye etmesiyle 1988 yılından beri Türkiye genelinde resmi törenlerle kutlanıyor.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.