Yüzde 25 ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor
2022 Haziran ayında kira fiyatlarına getirilen yüzde 25'lik üst sınır uygulamasıyla birlikte ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıklar büyük oranda arttı. Vatandaşların anlaşmazlıkları yargıya taşımasıyla Sulh Hukuk mahkemeleri kilitlendi.
2022 yılının tamamında toplamda 22 bin olan kira tahliye davası sayısı, 2023'ün ilk yarısında 47 bine ulaştı. Ev sahiplerinin oğlum gelecek, evi satacağız gibi bahanelerle kiracılarını çıkarmaya çalışmaları, sözleşme yenilememeleri ve mevcut kira bedelinin 2-3 katı zam talepleri kira anlaşmazlıklarında patlamaya neden oldu.
ARABULUCUK SİSTEMİ GETİRİLDİ
Kira davalarındaki artışın ardından mahkemelerin iş yükünü hafifletmek amacıyla zorunlu arabuluculuk uygulamasına geçildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kira, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıkların giderilmesi için 1 Eylül'de başlatılan zorunlu arabuluculuk uygulamasına 15 günde 14 bin 385 başvuru yapıldığını açıkladı.
MAHKEMELER RAHATLADI
Bakan Tunç, 2023 Aralık ayı itibarıyla kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk uygulamasına tabi olan 76 bin 780 dosyadan, 32 bin 98’inin tarafların el sıkışarak anlaştığını söyledi. Bakan Tunç o dönem şöyle konuştu: “1 Eylül tarihinden itibaren başlattığımız kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru oldu bu başvurulardan 32 bin 98’i anlaşmayla sonuçlandı. 64 bin kiracı ve kiralayandan oluşan vatandaşımız dava yoluna gitmeden dostane bir şekilde uyuşmazlığı çözdüler. Tarafların anlaşması, tahliyeleri ve yeni kiralama ihtiyacını azaltarak kira fiyatlarının düşmesine de katkı sağladı”
SON VERİLER
Geçtiğimiz haftalarda İstanbul'da düzenlenen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda konuşan Bakan Tunç, arabuluculuk davaları ile ilgili son istatistikleri kamuoyuna duyurdu.
Bakan Tunç, “Kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu. Bu başvurulardan 87 bin 149’u anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmama sayısı 62 bin 783. Kat mülkiyeti uyuşmazlıklarından kaynaklı 8 bin 818 başvuru var, anlaşma 2 bin 957. Komşuluk hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklı 3 bin 797 başvuru var, anlaşma sayısı bin 281" ifadelerini kullandı.
SİSTEM İŞE YARADI
Türkiye’de aktif olarak 45 bin 960 arabulucu görev yapıyor. Arabuluculuk ve uzlaşma sayesinde çok sayıda sorun mahkeme yoluna gidilmeden çözüldü. Bu şekilde yargının iş yükünün azaltıldı. On binlerce vatandaş uyuşmazlıkları dostane bir şekilde çözdü.
2013'ten itibaren tüm başvuru sayılarına bakıldığında toplamda 5 milyon 785 bin başvurunun arabuluculuk önüne geldiği, bunların 3 milyon 732 bininin anlaşmayla sonuçlandığı görüldü. Ortalama başarı oranı yüzde 67 oldu. Toplamda 678 mahkemenin iş yükünden kurtulduğu tahmin ediliyor.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.