Yeni nesil dijital sanatlar tiyatroya olan ilgiyi azaltıyor

Yeni nesil dijital sanatlar tiyatroya olan ilgiyi azaltıyor
Teknolojik gelişmelerin tiyatro üzerindeki etkileri hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Oyuncu Nermin Uğur, insanların son yıllarda evde kolayca ulaşabildikleri içerikleri tercih ettiğini ve bunun tiyatroya ilgiyi azalttığını belirtti.

Gelişen ve değişen teknoloji, sinema ve dijital içerik platformları yükselişe geçirirken, geleneksel sanatları olumsuz etkiliyor. Özellikle de yüzyıllardır dünyada insanlara ince mesajlar veren ve bakış açılarını değiştiren tiyatro, gelişen teknoloji ile beraber izleyici kitlesinin dikkatini çekmekte zorlanıyor. Dijital içeriklerin yaygınlaşması ve sinemanın cazibesi, insanların sanatsal tercihlerinde önemli değişikliklere yol açarken, tiyatro sahneleri seyirci kaybı yaşıyor. Teknolojik gelişmelerin tiyatro üzerindeki etkileri hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Oyuncu Nermin Uğur, insanların son yıllarda evde kolayca ulaşabildikleri içerikleri tercih ettiğini ve bunun kültürel faaliyetlere katılımı azalttığını belirtti. Teknolojiyi doğru kullanarak sanatı ihmal etmemenin önemine vurgu yapan Uğur, tiyatronun insanı geliştiren bir zenginlik olduğunu ifade etti.

4.jpg

“KÜLTÜREL FAALİYETLERDEN UZAKLAŞILIYOR”

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi, insanları sinema veya evde kolaylıkla izleyebilecekleri içeriklere daha fazla yöneltiyor. Bu eğilim de, başta tiyatro gibi geleneksel sanatlara da belirli etkiler getiriyor. Oyuncu Nermin Uğur'a göre, bu değişimin olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de var. Uğur, teknolojik gelişmelerin tiyatroya olan olumsuz etkilerini şu sözlerle anlattı:

“Teknolojinin hızla gelişmesinin tiyatroya olan olumsuz etkilerine bakıldığında, kişilerin rahatlığa alıştığı ve evde tek tuşla eriştikleri içerikleri tercih eder hale geldikleri görülüyor. İnsanlar artık düzgün giyinip, yol kat edip bir salona gitmeyi tercih etmiyor. Evde kapalı bir şekilde kalmak, tiyatroya gitmek gibi kültürel faaliyetlerden uzak kalmayı beraberinde getiriyor. Bu aynı zamanda sosyalleşmeyi de engelliyor.”

3.jpg

GENÇLERİN İLGİSİ AZALDI

Uğur, teknolojinin sunduğu rahatlığın, sanata olan ilginin azalmasına sebep olduğunu belirtti. Yaşanan bu durumun özellikle de gençler üzerinde etkili olduğunun altını çizen Uğur, “Eskiden daha çok sanatın bir parçası olmak isteyen gençler, artık maddi kaygılarla hareket ediyor. Artık gençler para kazanmanın peşinde. 4 yıl okuyup sanatla ilgili bir kariyer yapmak yerine, sosyal medya veya televizyon dizileri aracılığıyla hemen para kazanma yolunu seçiyorlar” diyerek sanat eğitiminin değerinin azalmasından endişe duyduğunu ifade etti.

1-003.jpg

DENGE KURABİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Teknolojik gelişmelerin tiyatroya olan olumlu etkilerine değinen Uğur, teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde sanata daha geniş kitlelerin ulaşabildiğine vurgu yaptı. Bununla birlikte, teknolojiyi doğru kullanmanın ve dengeyi sağlamanın önemli olduğuna işaret eden Uğur, sözlerini şu cümlelerle sürdü:

“Aksi takdirde, bu hızla değişen dünyada kaybolup gitmek çok kolay. Sanatın bireyleri besleyen, geliştiren ve zenginleştiren bir yönü olduğunu düşünüyorum. Sanattan uzak kalmanın ise insanı eksik bırakacağını söyleyebilirim.”

Usta oyuncu, tiyatro ve teknoloji alanında denge kurmanın önemine dikkat çekti. Uğur, Charlie Chaplin'in “Yaşam, doğru dengeler kurabilme sanatıdır” sözüne atıfta bulunarak, teknolojiyi tamamen reddetmek yerine, onun nimetlerinden faydalanırken sanatı ihmal etmemek gerektiğine işaret etti.

“TİYATRO BÜYÜK ZENGİNLİKTİR”

İzleyicilere seslenen Uğur, teknoloji imkânların ve sosyal medyanın yanı sıra tiyatro, kitap ve şiir gibi sanatsal faaliyetlerden uzak kalmaması gerektiğini vurguladı. “Tiyatro, kitap okumak ve şiirle ilgilenmek çok büyük zenginliklerdir. Bir gün fark etmeden kurduğunuz bir cümle belki bir tiyatro oyunundan duyduğunuz bir söz olabilir. Bu sizi çoğaltır, büyütür” şeklinde konuştu. Uğur, seyircilerin sanatı hayatlarının bir parçası olarak görmeye ve bu dengeyi kurmaya teşvik etti.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.