Türk kahvesi demleme şampiyonu sırlarını anlattı

Türk kahvesi demleme şampiyonu sırlarını anlattı
Türk kahvesi demleme şampiyonu Koray Erdoğdu, 500 yıllık geçmişiyle kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesinin, doğru pişirme tekniklerini ve yaygın hataları anlatarak kahve tutkunlarına önemli tavsiyelerde bulundu.

500 yıllık geçmişiyle kültürümüzün önemli bir parçası haline gelen Türk kahvesinin doğru pişirme tekniklerini ve yapılan yaygın hatalar hakkında, Türkiye 2014 Barista Şampiyonası ile 2014, 2017, 2018 ve 2019 Cezve/İbrik Şampiyonası birinciliği olan Koray Erdoğdu, Ulus’a özel açıklamalarda bulundu. Kahve tutkunlarına önemli tavsiyelerde bulunan Erdoğdu, Türk kahvesinin soğuk suyla demlenmemesi gerektiğini belirtti. Taze çekilmiş kahve kullanımının ve cezvede pişirmenin lezzet üzerindeki önemine dikkat çeken Erdoğdu, “70 miligram su alan bir fincana, 9 gram kahve kullanmanız gerekiyor. Suyun sıcaklığının da en az 60, en fazla 70 santigrat derece olması lazım” dedi. Kahve ve su oranının dikkatlice ayarlanması gerektiğini ifade eden Erdoğdu, ideal demleme süresinin 45 saniye ile 2 dakika arasında olduğunu söyledi.

1-006.jpg

“SOĞUK SUYLA DEMLENMEMELİDİR”

Kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olan Türk kahvesinin, pişirilmesine ilişkin incelikleri anlatan Barista Koray Erdoğdu, şunlara değindi:

“Toplumda, Türk kahvesi soğuk suyla demlenir gibi bir düşünce var. Fakat Türk kahvesi soğuk suyla demlenmemelidir. İnce öğütüldüğünden dolayı kısa süre içerisinde demlenmesi gerekiyor. Kahveyi olabildiğince taze öğütmek çok önemli. Kahveyi günlük veya haftalık olarak almakta fayda var. Çünkü Türk kahvesi ince olarak öğütülüyor. Bu da havayla çok fazla temas etmesine sebep oluyor. O nedenle de kahve hızlı bir şekilde bayatlıyor. Onun için kahveyi ihtiyacınız olduğu kadar alıp, taze olarak tüketmek gerekiyor.”

2-004.jpg

“MAKSİMUM 2 DAKİKA DEMLEYİN”

Türk kahvesi pişirirken, cezveye ilk önce kahveyi ardından suyu koymak gerektiğini belirten Erdoğdu, “Önce suyu koymak yapılan yanlışlardan bir tanesi. Kahvenin sonra konulması, çözülmemesine ve topaklanmasına neden oluyor. Aynı zamanda kahvenin tadı ve aroması ortaya çıkmıyor” dedi. Kahvenin cezveye koyulduğunda çırparak değil de, yavaşça dairesel hareketler ile karıştırılması gerektiğini ifade eden Erdoğdu, şunlara değindi:

“Kahve ocak üzerindeyken hiçbir şekilde karıştırmamalıdır. Kahvenin demlenme süresi oldukça önemlidir. Çok fazla ısıya maruz kalmaması gerekiyor. Aksi takdirde kahve acılaşmış olacak. Çok kısa sürede demlemede de, olgunlaşmamış bir tat ortaya çıkacak. En uygun süre 45 saniye ile 1 dakika arasındadır. Maksimum 2 dakika kadar kahveyi demlemek gerekiyor.”

4-003.jpg

EN İYİ TÜRK KAHVESİ CEZVEDE ÇIKIYOR

Türk kahvesinin lezzetini ve kıvamını en iyi şekilde ortaya çıkarmanın geleneksel yöntem olan cezveyle mümkün olduğunu dile getiren Erdoğdu, otomatik Türk kahvesi makinelerinde, demleme sürecinin tamamen kullanıcı kontrolünden çıkmasının kalite üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi. Bu makinelerde kahvenin konulduğu kapalı hazne ve sabit bir süreç sunulduğunu vurgulayan Erdoğdu, “Kullanıcı sadece tuşa basarak kahve yapabiliyor. Ancak bu yöntem, suyun sıcaklığı, kahve miktarı ve demleme süresi gibi önemli detayların ayarlanmasını imkânsız kılıyor. Bu noktada cezve en iyi yöntem. Çünkü koyduğunuz suyun gramajını ve sıcaklığını görebiliyorsunuz, zamanı dengeleyebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

“TÜRK KAHVESİ SADE İÇİLMELİ”

Göz kararı ile kahve pişirmenin yanlış olduğunu söyleyen Erdoğdu, iyi bir Türk kahvesi yapmanın mutfak terazisiyle mümkün olduğunu söyledi. Kahvenin içerisine eklenen tüm katkı maddelerinin tadını bozduğuna işaret eden Erdoğdu, Türk kahvesinin sade içilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kullanılacak fincanın hacmine göre kahve ve su oranının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Erdoğdu, “70 miligram su alan bir fincana, 9 gram kahve kullanmanız gerekiyor. Suyun sıcaklığının da en az 60, en fazla 70 santigrat derece olması lazım” dedi.

LEZZETİNDE FİNCAN SEÇİMİ ETKİLİ

Türk kahvesi keyfini artırmanın püf noktalarından bahseden Erdoğdu, fincan seçiminin ve kahvenin doğru zamanda içilmesinin önemli olduğunun altını çizdi. Türk kahvesi için ideal fincanın ağız kısmının dar, alt kısmının ise geniş yapıda olması gerektiğini belirten Erdoğdu, “Bu sayede köpük dağılmaz ve telve alt kısımda toplanarak, içimini kolaylaştırır” dedi. Kahvenin demlendikten sonra 2 ila 3 dakika bekletilerek içilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Erdoğdu, “İçilebilir ısıya gelmesi ve telvenin dibe çökmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.