İDPAD’dan kritik uyarı: 2025 yazında rekor sıcaklıklar bekleniyor

İDPAD’dan kritik uyarı: 2025 yazında rekor sıcaklıklar bekleniyor
Yazın yaklaşmasıyla beraber gözler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanacak hava durumuna çevrildi. Ulus’a konuşan İDPAD Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, “Türkiye ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya, sıcaklık ortalaması rekoru kırılabilir” dedi.

Mayıs ayının ortasına geldiğimiz bu günlerde gözler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanacak hava durumuna çevrildi. İklim uzmanları, yaz mevsiminin yalnızca sıcaklıkla değil, kuraklıkla da kendini hissettireceği uyarısında bulunuyor. Ulus’a özel açıklamalarda bulunan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD) Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, “Geçmiş çeyrek döneme baktığımızda Türkiye şu anda ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya” dedi. Altuğ, önümüzdeki yaz aylarına dair endişe verici değerlendirmelerde bulundu.

“YAĞMUR SADECE YÜZEY TOPRAĞI DOYURABİLİYOR”

2024-2025 kış mevsiminin kar yağışı açısından oldukça yetersiz geçtiğini dile getiren İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, bunun kuraklık için önemli bir işaret olduğunu söyledi. Kuraklık değerlendirmesi yapılırken, geleceğe dair değil geçmiş döneme bakılması gerektiğini ifade eden Altuğ, esas tehlikenin kış aylarında yeterli yağış alınamamasından kaynaklandığını vurguladı. Mayıs ayında görülen kısa süreli yağışların yanıltıcı olmaması gerektiğini ifade eden Altuğ, “Şu anda Mayıs ayında bazı yağmur geçişleri oluyor. Kırkikindi yağmurları dedikleri yağmurları alıyoruz ama bu yağmur sadece toprağın üst tarafını doyurabiliyor. Çünkü alt zemin tamamen boş” diye konuştu. Altuğ, başta Ankara olmak üzere, İç Anadolu Bölgesi’nin kuraklıktan en çok etkilenen yerlerin başında geldiğini belirtti. Bölgedeki su kaynaklarının kritik seviyede olduğuna dikkat çeken Altuğ, Geçmiş çeyrek döneme baktığımızda Türkiye şu anda ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya. Bu durum sadece tarımı değil, içme suyu kaynaklarımızı da tehdit ediyor” dedi.

TÜRKİYE TATLI SU GÖLLERİNİN YÜZDE 60’INI KAYBETTİ

Anadolu olarak, büyük sıkıntılarımız olduğunu söyleyen Altuğ, Türkiye’nin son 40 yılda tatlı su göllerinin yüzde 60’ını kaybettiğine dikkat çekti. Bu durumun en önemli sebeplerinden birinin yanlış sulama yöntemleri olduğuna vurgu yapan Altuğ, “Bu kadar tatlı su kaybeden ikinci bir ülke yok. Tarımsal üretim elbette çok önemli, çiftçiyi desteklemek şart. Ancak üretici de kaynakların sürdürülebilirliğini gözetmek zorunda” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİ ŞART

Türkiye’de su kaynaklarının hızla tükendiğine işaret eden Altuğ, bu konuda Türkiye’nin acilen etkili ve bilimsel temellere dayalı bir su yönetimi stratejisi oluşturması gerektiğini söyledi. “Yanlış sulama teknikleri, tarım uygulamaları ve denetimsiz su kullanımı sonucu gelecekte daha büyük bir kuraklık ve gıda kriziyle karşı karşıya kalabiliriz. Bundan dolayı bizim özellikle ciddi bir su yönetimine ihtiyacımız var” diyerek uyarıda bulundu. Yaz aylarında yaşanacak kuraklığın hem içme suyunu hem de tarımsal sulamayı ciddi şekilde etkileyeceğini ifade eden Altuğ, “Önümüzdeki üç ayın projeksiyonuna bakarsak bu kuraklık bizi her yönden etkileyecek. En önemlisi içme suyu yönünden, ikincisi ise tarım alanlarımızın sulanmasında büyük sıkıntılar yaşayacağız” dedi.

“2025 YAZI REKOR SICAKLIKLAR GETİREBİLİR”

Geçtiğimiz yılın yaz aylarının küresel düzeyde en sıcak yaz olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan Altuğ, bu yıl da benzer bir senaryonun yaşanabileceğini şu sözlerle ifade etti:

“2024 yılı, bildiğiniz gibi dünyada kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu. 2025 yılında ise yeni bir rekorun kırılabileceği yönünde beklentilerimiz var. Umarım bu beklentiler olumlu yönde olmaz. Kırılmaz böyle bir rekor. Öyle umut edelim ama projeksiyonlar yapılan çalışmalarda 2025 yılında da ciddi bir sıcaklıkla karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor.”

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.