Evde yapmak zor, satın almak daha zor: İşte ev yapımı baklavanın maliyeti
Ramazan Bayramına sayılı günler kala, vatandaşların bayram hazırlıkları başladı. Orta ve dar gelirli ailelerde ev hanımları hem daha ekonomik hem de sağlıklı olduğu için baklavaları kendi yapmayı tercih ediyor. Ev yapımı baklava, pastanelerde satılan yüksek fiyatlardan daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Başkent Ankara'da baklavanın kilosu 500 TL'den başlıyor. Peki, evde baklava yapmanın maliyeti ne kadar? Sizler için ortalama bir maliyet hesaplaması yaptık. İşte, detaylar…
AİLELER EVDE KENDİ YAPMAKTA DA ZORLANIYOR
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bayram hazırlıkları başladı. Orta ve dar gelirli ailelerde ev hanımları hem daha ekonomik hem de sağlıklı olduğu için baklavaları kendi yapmayı tercih ediyor. Özellikle baklava, bayramlarda evde yapılan tatlıların başında yer alıyor. Ankara’daki pastanelerde baklavanın kilosu bin TL’ye kadar çıkarken, ev yapımı baklava çok daha ekonomik bir alternatif sunuyor. Ev hanımları, evde baklava yapmayı tercih ederek hem bütçelerini koruyor hem de sağlıklı bir tatlı tüketmiş oluyor. Bunun yanı sıra evde yapılan baklava, geleneksel tariflere sadık kalındığı için tat ve kalite açısından da daha iyi bir seçenek sunabiliyor. Fakat artan maliyetler evde baklava yapmayı da zorlaştırıyor. Vatandaş ise, artan maliyetler karşısında bayramda misafirlere uygun fiyatla tatlı ikram edebilmenin yöntemini arıyor.
FİYAT KALİTEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Başkentte baklavanın kilosu ortalama 500 TL’den satışa sunuluyor. Ev baklavası mı yoksa hazır baklava mı diyenlere bu Ramazan’da cüzdan uygun mu sorusu ekleniyor. Enflasyona rağmen pastaneler, uygun fiyatlarla baklava sunmaya çalışıyor. Ancak, fiyatlar arasında büyük farklar var. Örneğin, şerbeti bol ve malzemesi daha az olan tatlılar 100 TL'den başlarken, daha kaliteli tatlılar, özellikle fıstıklı, cevizli, sarmalı ve dolmalı baklavalar ise bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu da, tatlı alacak kişilerin bütçelerine göre farklı seçenekler bulabilmesini sağlıyor. Pastaneler, genellikle bayram gibi özel günlerde tatlıların fiyatlarını arttırabiliyorlar.
EVDE BAKLAVA YAPMAMIN BEDELİ BİN LİRA
Evde baklava yapmak isteyenlerin bu Ramazan'da bir tepsi baklava için harcayacağı maliyet, baklava tarifine, kullanılan malzemelere ve tabi ki bölgesel fiyat farklarına göre değişkenlik gösterebilir. Fakat genel bir hesaplama yapmak gerekirse; 1 kilo ceviz içi 370 TL, 15’li yumurta 100 TL, 300 gram tereyağı 180 TL, 2 kilo toz şeker 80 TL, 1 litre Ayçiçek yağ 70 TL, 2 kilo un 40 TL, 1 litre süt 30 TL, 1 paket kabartma tozu 30 TL, 1 paket mısır nişastası 15 TL, tuz, sirke, limon gibi malzemelerle birlikte pişirme süresince harcanan elektriği de hesap edersek toplamda bir tepsi baklava yapmanın maliyeti ortalama bin TL’ye denk geliyor. Ancak bu fiyat, seçilen malzemelerin kalitesine ve yerel market fiyatlarına göre artıp azalabilir.
EV YAPIMI BAKLAVA TARİFİ
Bayramların vazgeçilmezi olan baklava için gerekli malzemeler;
- 5 buçuk su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı tuz
İçi için;
- Kırılmış ceviz ya da fındık
Açmak için;
- Mısır nişastası
Şerbeti için;
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- Birkaç damla limon suyu
Üzeri için;
300 gram tereyağı ya da margarin
Ortalama 30 dakikada hazırlayabileceğiniz 15 kişilik ev yapımı baklavanın hazırlanışı;
- Kolay ev baklavasının şerbeti için tencereye şeker ve suyu alıp karıştıralım, ardından kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 1 ila 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım.
- Hamuru hazırlamak için yoğurma kabına yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu ekleyin. Ardından, unu azar azar ilave ederek orta yumuşaklıkta bir kıvam elde edene kadar yoğurun.
- Hazırladığımız hamuru, un serptiğimiz tezgahta toparlayalım ve 30 eşit parçaya bölelim. Bunun için önce hamuru 3 eşit parçaya ayıralım, ardından her parçayı 10’a bölün.
- Bu parçaları beze haline getirin. Daha sonra bezeleri unlayarak tek tek tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurların arasına nişasta serperek 10’ar 10’ar üst üste dizin.
- 10'ar olarak grupladığımız bu üç parçayı merdane yardımıyla tepsi büyüklüğüne getirelim. Hamurları açarken her birinin eşit büyüklükte olmasına özen göstermek için ara ara çevirebilirsiniz. Ben bu aşamada yaklaşık 42 santimetre büyüklüğünde bir tepsi kullandım; siz de benzer boyutlarda bir tepsi tercih edebilirsiniz.
- Merdane ile açtığınız hamurları aralarına ceviz veya fındık serpip üst üste yerleştirebilirsiniz.
- Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyip, üzerine eritilmiş tereyağının yarısını eşit şekilde gezdirin. Tereyağını eritirken, üstünde oluşan köpükleri mutlaka alın. Aksi takdirde bu köpükler yanarak baklavanın üstünde hoş olmayan bir görüntüye yol açabilir.
- Hazırladığınız baklavayı önceden ısıtılmış 160 derece fırına yerleştirin ve 30 dakika boyunca pişmeye bırakın.
- Rengi hafifçe değiştiğinde fırından çıkarıp, kalan yağı üzerine gezdirelim ve altı üstü kızarana kadar yaklaşık 30 dakika daha pişirelim.
- Sürenin sonunda baklavamızı fırından alalım ve soğuk şerbeti üzerine gezdirerek 2 saat kadar dinlenmeye bırakalım. Şerbeti güzelce çektikten sonra baklavamız servise hazır olacaktır.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.