Düzceli motor ustası yaptı, Ankara'da görücüye çıktı: Hurdadan sanat

Başkent Millet Bahçesi'nde başlayan ÇEVREFEST’e, Düzceli motor ustası Murat Çetin’in hurda atıklardan yaptığı eserler damgasını vurdu.

6 Haziran’da Başkent Millet Bahçesi'nde başlayan ÇEVREFEST’e, Düzceli motor ustası Murat Çetin’in hurda atıklardan yaptığı eserler damgasını vurdu. Murat Çetin’in atıklardan yaptığı motor, duvar saati, uçak ve heykeller büyük ilgi görüyor.

İlksayfa’nın sorularını cevaplayan Murat Çetin, her bir eser için aylarca uğraştığını söyledi. 30’a yakın eserinin Düzce Bilim Merkezi’nde de sergilendiğini ifade eden Çetin, asıl hedefinin kişisel metal sanayi atıklarından oluşan bir müze kurmak olduğunu kaydetti. Motor ustası Çetin bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek beklediğini aktardı.

murat-cetin.jpg

Düzce'de yaşayan ve sanayide motor ustası olarak çalışan Murat Çetin, araçlardan kalan atık zincir, buji gibi parçalardan kaynak yapmayı öğrenmek için çıktığı yolda, işi iyice ilerleterek, birbirinden farklı eserler ortaya çıkardı.

Çetin, disklerden duvar saati, bujilerden uçak derken ağırlığı 250 kilogramı bulan dev heykeller yaptı. Hurdaya ayrılan parçaları değerlendirerek “Sıfır Atık" kampanyasına da destek olan Çetin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen ve Anadolu Ajansı’nın da global iletişim ortağı olduğu ÇEVREFEST’te birbirinden farklı parçalardan yaptığı demir heykelleri Başkent Millet Bahçesi'nde görücüye çıkardı. Murat Çetin, süreçle ilgili merak edilenleri İlk Sayfa’ya anlattı.

“SERÜVENİN 5’İNCİ YILINDAYIM”

2018 yılında motor ustası arkadaşının yanında işe başlamasıyla serüveninin başladığını dile getiren Murat Çetin, “2019 yılında çırak, 2020 yılında ise kalfa oldum. 2021 yılında Çıraklık Eğitim Merkezi’nde eğitim aldım. Böylelikle 50 yaşında ustalık belgesine sahip oldum. Bu serüvenin yaklaşık olarak 5’inci yılındayız. Öğrenebilmek için araçlardan çıkan parçaları birbirine kaynak yapmaya başladım. Kaynak yapmanın inceliklerini öğrenirken aynı zamanda faydalı ürünlerde olsun istedim. İlk etapta sehpa, saat, küllük, çöp kovası gibi ürünler yaptım. Baktım çevreden güzel yorumlar var, müşterilerde beğeniyor bende işi büyütmeye karar verdim. Talep giderek artıyor” ifadelerini kullandı.

“HURDAYA ÇIKAN PARÇALARI DEĞERLENDİRİYORUM”

Her bir eser için ayrı bir emek gerektiğini ve bir eser için aylarca uğraştığını söyleyen Çetin, şöyle konuştu: “Toplama süreci aşağı yukarı yapacağım çalışmanın içeriğine göre için 4 ila 5 ay kadar sürüyor. Bu süre zarfı içerisinde yapmayı planladığım, kafamda kurduğum senaryonun yüzde 90 parçasını toplamışsam eğer montaja başlıyorum. Montaj kısmı da yaklaşık olarak 10 gün kadar devam ediyor.”
Yaptığı eserlerinde araç tamiri yaparken hurdaya çıkan parçaları kullandığını belirten Çetin, “Çıkan parçalardan kafamda tasarladığım eserde nereye gerekliyse ona göre kol, bacak, omuz gibi bölgelerde kullanıyorum” dedi.

ESERLERE İLGİ BÜYÜK

Yapmış olduğu çalışmaların gerek yetişkinler gerekse çocuklar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandığını söyleyen Çetin, “İlerleyen zamanda çocukların da dikkatini çekecek parçalara yönelmeye başladım. Çocukların hayatlarının bir parçası olan çizgi film karakterlerini, oyun karakterlerini yapmaya başladım. Tabi çocuklar görünce büyük ilgi gösterdiler, ilgi giderek de artıyor. Ben yaptıkça ilgi giderek büyüyor diyebilirim. Ben bunları yapabildiğim için oldukça gururlu ve mutluyum” şeklinde konuştu.

MÜZE İÇİN DESTEK BEKLİYOR

Ülkemizde sanayi atıklarını değerlendiren insanların sayısının oldukça az olduğunu belirten Çetin, sözlerini şu cümlelerle noktaladı: “İlk 4 eserimi yoğun istek üzerine sattım fakat pişman oldum. Şu anda yaklaşık 30’a yakın eserim Düzce Bilim Merkezi’nde sergileniyor. Benim asıl hedefim kişisel metal sanayi atıklarından oluşan bir müze oluşturmak. Bunun için de şu an 25 eserim var. 50 esere tamamladığım zaman müzeyi açmak için gerekli başvurularda bulunacağım. Bu sayede yapmış olduğum eserleri herkesin görebileceği şekilde bir araya getirmiş olacağız. Bu konuda da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteklerini bekliyorum.”

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.