Yazın nasıl beslenilmeli? Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş anlattı

Yazın nasıl beslenilmeli? Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş anlattı
Artan hava sıcaklıkları sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Sıcak havalarda yanlış beslenme, sağlık problemlerini tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş, yaz aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Uzun geçen kışın ardından havaların ısınmasıyla birlikte, Türkiye sıcak günleri yaşıyor. 7’den 70’e herkesi olumsuz yönde etkileyen bunaltıcı yaz günlerine karşı oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Mevsim sıcaklıklarının giderek artış gösterdiği bugünlerde sağlık problemleri yaşamamak adına birçok önlem almak gerekiyor. Beslenme konusu da alınacak bir dizi önlemin başında geliyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarında kişiler nasıl beslenmeli? Gıda seçiminde hangi detaylara dikkat edilmeli? Uzman Diyetisyen Sevil Dilara Güneş, İlksayfa'ya anlattı.

sevil-dilara-gunes.jpg

“AKDENİZ TİPİ BESLENİLMELİ”

Havaların ısınmasıyla birlikte sağlıklı beslenme düzenin de değiştiğini söyleyen Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, yaz aylarında, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı Akdeniz tipi beslenmenin uygun olduğunu belirtti. Sıcak havalarda ağır yiyecekleri tüketmenin yol açabileceği problemleri aktaran Güneş, şu ifadelere yer verdi:

“Sıcak havalarda kalori içeriği yüksek, aşırı yağlı, şekerli ve hamur işi ağırlıklı beslenmek sıcakların da etkisiyle bağ ağrısı, yorgunluk, tansiyon yüksekliği, şeker komaları gibi yan etkilere yol açabilmektedir. Ayrıca yaz sıcaklarında mayonezli ve kremalı yiyecekler çabuk bozulduğu için mide ve bağırsak sorunlarına neden olmaktadır.”

BAĞIRSAK SORUNLARI TETİKLENİYOR

Sıcak havalarda kan şekerini hızla yükseltip tekrar hızla düşüren şerbetli, yağlı ve hamurlu tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlıların tüketilmesinin daha uygun olacağını söyleyen Sevil Dilara Güneş, sıcak havalarda en çok bağırsak sorunları görüldüğünü aktardı. Güneş, bu tip bir sağlık sorunu yaşamamak için ise “Sebze ve meyveleri iyi yıkamalı ve yemekleri özellikle de etleri sıcakta bırakmamalısınız” uyarısında bulundu.

beslenme.jpg

HAFİF YEMEKLER TERCİH EDİLMELİ

Vücudu yormayacak, sindirim problemi oluşturmayacak zeytinyağlı sebze yemekleri, mevsimin meyveleri, balık ve salata gibi yemeklerin en iyi seçimlerden olduğunu dile getiren Sevil Dilara Güneş, özellikle hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde, hafif yemekler tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güneş, kızartmalar ve yağlı et yemekleri yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış az yağlı etler, omega-3 yağ asitlerini içeren balıkların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Sıcak havalarla birlikte terleme ortanın da arttığına değinen Güneş, “Elektrolit dengesini sağlayacak maden suyu, yoğurt, ayran, cacık tüketimi de ihmal edilmemelidir” dedi.

SU TÜKETİMİ OLDUKÇA ÖNEMLİ

Su tüketmek için susamayı beklenmemesi gerektiğini ifade eden Güneş, “Vücudumuzdan sıvı kaybı; ter, solunum, dışkı ve idrar ile olur yani sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına yol açmaktadır. Su tüketmek zor geliyorsa içine taze meyve dilimleri, nane, limon gibi yiyecekler ekleyin. Şekerli ve asitli içecekler daha çok susamanıza neden olacaktır. Onun yerine soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendi tadıyla pişmiş kompostolar, ayran, kefir, soda en sağlıklı seçimlerdir” şeklinde konuştu.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.