CHP’li vekilden skandal “bardo sakatatı” iddiası
Yurt dışından ithal edilerek Et ve Süt Kurumu’nda piyasaya göre daha düşük fiyatlardan satılan kırmızı et ve kıymaya ilişkin tartışmalar sürüyor. Konu bu kez de Meclis Genel Kurulu’nda gündeme geldi. Anamuhalefet partisi milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithal hayvanlarla ilgili skandal iddialarda bulundu.
SKANDAL İDDİA
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Sudan’dan “bardo” adı verilen ve at ile eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan hayvanların sakatatını ithal edeceğini ileri sürdü.
FOTOĞRAF GÖSTERDİ
Ömer Fethi Gürer, Genel Kurul’daki konuşmasında “katırın kuzeni” olarak tarif ettiği “bardo” fotoğrafı göstererek, “İlginçtir bakın bunu çoğunuz bilmiyor; bu da bardo. Bardo sakatatı geliyor. Yani katırın kuzeninin sakatatı ülkeye ithal edilecekmiş, gümrüğü sıfır. Sudan’dan bardo geliyor, gözünüz aydın” ifadelerini kullandı.
TABLO VAHİM
Ömer Fethi Gürer’in iddiaları şöyle: “Ülkemizde tarımın sorunları her geçen gün katlıyor. Hayvancılıkta ortaya çıkan tablo vahim. Son 5 yılda büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda 7 milyona yakın hayvanımız eksilmiş bulunuyor. Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvan sayısıyla birlikte son 5 yılda 10 milyon hayvan kesime gitmiş olacak. Artan yem maliyetlerinden dolayı özellikle küçük aile işletmelerinde ahırlar boşaldı. Dişi süt inekleri kesime gitti. O ineğin kesime gitmesi demek en az 3 yavrulamanın da beraberinde yok olması demekti ve sorun katladı.”
İTHALAT RAKAMLARI
“İktidar bu durumu düzeltemeyince ne yaptı; ithalata sarıldı ve yurt dışından sadece 2023 yılında 818 bin baş hayvan ithal etti. 1 milyar 163 milyon dolar yurt dışına paramız gitti. Yetmedi aynı dönemde 34 bin 417 ton da et ithalatı gerçekleştirdi. 2024 yılının ilk 3 ayında da 109 bin baş sığır ithal edildi. 18 bin ton da et ithal edilerek, 113 milyon 392 bin lira yurt dışına verildi.”
YEMİN YARISI İTHAL
“Ülkemizde meralarımız 1940 yılında 44 milyon hektarken, şuanda 13 milyon hektardır. Ayrıca ülkemizde yemler önemli ölçüde ithal geliyor. Türkiye’de tüketilen toplam yemin yaklaşık yarısı ithal. Ahır giderleri artıyor, veteriner giderleri artıyor. Kırsalda boşalma olduğu için çoban sorunu yaşanıyor.”
BAKTERİ Mİ ÇIKTI?
“Daha vahimi, yurt dışından getirilen etlerde.. 2016 yılında bunlar bakteriler saptanmış ve bunların imhasına karar verilmişti. Yine beşinci ayda ithal edilen bir ette ortaya çıkan ve salmonella denilen, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteri tespit edildi. Sorduğumuz zaman diyorlar ki, oraya kesim merkezine veteriner görevlendiriyoruz, orada helal kesim yaptırıyoruz, incelemede bulunuyoruz, Türkiye’ye giriyor, Türkiye’ye girdikten sonra burada laboratuvarda bakteri saptanıyor, bu da insan sağlığına zararlı. Bu nasıl kontroldür, kim yapıyor bu denetimi? Kim getiriyor bu eti? Bu etlerin insanlara tüketimi örnekleme usulü ile yapıldığına göre acaba başka mercilerden yurt içinde piyasaya veriliyor mu verilmiyor mu?”
BU ETLER TÜRKİYE’YE NASIL GİDİYOR?
“Bir de, piyasa regülasyonunu etkisizleştirme ve dezenformasyon amaçlarıyla yapılan haberlere itibar etmeyin diye Et Süt Kurumu açıklama yapıyor. Arkadaş bakterili ürünü getiren sensin. O geldiği yerde bunu inceleyen sensin. Denetleyen sensin. Ve bu iş Türkiye’ye nasıl giriyor, kimler bu işten vurgun vuruyor? Bu etlerin Türkiye’ye getirilmemesi lazım. Kendi besicimizi kendi üreticimizi desteklememiz lazım. 1980’de hayvan varlığı olarak kendi kendine yeten bir ülke bugün bu duruma düşürüldü. Bugünkü süreç bilinçli olarak yaratıldı.”
BARDO SAKATATI MI İTHAL EDİLECEK?
“Sudan’da çiftlik kurulmaya gidilmişti. Şirket kuruldu, Cumhurbaşkanı pes etti. Şimdi Sudan’la yeni bir anlaşma yapılıyor. Oradan et gelecekmiş, hayvan gelecekmiş, tarla ürünleri gelecekmiş, yumurta gelecekmiş. Ya oradan buraya konteynır 19 günde geliyor. İlginçtir bakın bunu çoğunuz bilmiyor; bu da bardo. Bardo sakatatı geliyor. Yani katırın kuzeninin sakatatı ülkeye ithal edilecekmiş, gümrüğü sıfır. Sudan’dan bardo geliyor, gözünüz aydın.”
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.