Kurban Bayramı öncesi flaş gelişme: O illere hayvan girişi yasaklandı

Kurban Bayramı öncesi flaş gelişme: O illere hayvan girişi yasaklandı
Kurban Bayramı öncesi Tarım Bakanlığı’ndan flaş bir adım geldi. Bakanlık kararı ile o illere hayvan girişi yasaklandı. Nedeni ise şapla mücadele…

Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya için harekete geçti. Ari bölge statüsünde olan Trakya’ya Kurban Bayramı için gelecek hayvanlar kontrolden geçirilecek. Hayvanlarda hastalık bulunması durumunda karantina dahil birçok tedbir uygulanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı o illerde hayvanlarda görülme olasılığı yüksek olan şap ve veba hastalığı için önlemler yayınladı. Bakanlığın önlemleri arasında Anadolu’dan Trakya’ya gelecek hayvanların kontrolünden karantinaya birçok madde yer aldı. Alınan tedbirler arasında hayvanların aynı araçta sevk edilmemesi ve hayvanlarda en az 21 gün boyunca Koyun Keçi Vebası Hastalığı görülmemiş olması da bulundu.

TRAKYA ARİ BÖLGE STATÜSÜNDE

Tarım ve Orman Bakanlığı Trakya illeri için harekete geçti. Kurban Bayramı için önlemler alan Bakanlık yayınladığı duyuruda, bölgenin 2010 yılında şap hastalığında arilik ve 2021 yılında koyun keçi vebası hastalığından korunmuş bölge statüsü kazandığını belirterek, elde edilen başarının sürdürülebilirliği için uygulamaya karar verildiği bildirildi.

kurbanlik.jpg

İŞTE O ÖNLEMLER

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemlerden bazıları şu şekilde açıklandı:

  • Anadolu’dan İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan kurban satış ve kesim yerleri dışında Trakya’da bulunan başka il ya da işletmelere kurbanlık hayvan sevkine izin verilmeyecek.
  • Anadolu'dan İstanbul ili Avrupa yakasına büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişleri Kurban Bayramından 15 gün önce başlayacak ve Kurban Bayramı sonuna kadar sürecektir. Bu süre aralığı dışında Anadolu'dan İstanbul Avrupa yakasına hayvan sevkine izin verilmeyecektir.
  • Sevk edilecek hayvanların bulunduğu işletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı, en az 21 gün boyunca Koyun Keçi Vebası Hastalığı görülmemiş olacaktır.
  • Yukarıdaki şartlar sağlandığı takdirde Anadolu’dan İstanbul ili Avrupa yakasına sevk edilecek hayvanlar, sevk öncesi en az 30 gün süre ile karantina işletmesinde izole edileceklerdir.
  • Karantina işletmesinde büyükbaş hayvanlar şap hastalığı, küçükbaş hayvanlar ise şap ve Koyun Keçi Vebası hastalıkları yönünden kontrolden geçirilecektir.
  • İstanbul ili Avrupa yakasına sevk edilecek hayvanlar ile diğer illere sevk edilecek hayvanlar aynı araçta sevk edilmeyecektir.

TRAKYA’YA YAPILACAK CANLI HAYVAN SEVKLERİNE İLİŞKİN DUYURU

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen bulaşıcı hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve eradikasyonu amacıyla yapılan yoğun aşılama, farkındalığı artırıcı eğitim, bilgilendirme ve hayvan hareketlerinin etkin kontrolü sonucu Trakya 27 Mayıs 2010 tarihinde “Şap Hastalığından Aşılı Arilik” statüsü kazanmış, 01 Mart 2021 tarihinden itibaren ise “Koyun Keçi Vebası Hastalığından Korunmuş Bölge” ilan edilmiştir. Trakya’nın Şap Hastalığından ari bölge olması, “Koyun Keçi Vebası Hastalığından Korunmuş Bölge olması nedeniyle bu bölgeye yapılacak hayvan sevklerinde bölgenin arilik statüsünün korunması amacıyla yurt genelinde tedbirler alınmıştır. Elde edilen başarının sürdürülebilirliği için Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerine ilişkin usul ve esaslar aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

CANLI HAYVAN SEVKLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

Anadolu’dan İstanbul ili Avrupa yakasında bulunan kurban satış ve kesim yerleri dışında Trakya’da bulunan başka il ya da işletmelere kurbanlık hayvan sevkine izin verilmeyecektir.

Anadolu'dan İstanbul ili Avrupa yakasına büyükbaş ve küçükbaş hayvan girişleri Kurban Bayramından 15 gün önce başlayacak ve Kurban Bayramı sonuna kadar sürecektir. Bu süre aralığı dışında Anadolu'dan İstanbul Avrupa yakasına hayvan sevkine izin verilmeyecektir.

Anadolu’dan İstanbul Avrupa yakasına sevk edilecek hayvanlar TÜRKVET kayıtlarına göre doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olacak veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olacaktır.

Sevk edilecek hayvanların bulunduğu işletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı, en az 21 gün boyunca Koyun Keçi Vebası Hastalığı görülmemiş olacaktır.

Yukarıdaki şartlar sağlandığı takdirde Anadolu’dan İstanbul ili Avrupa yakasına sevk edilecek hayvanlar, sevk öncesi en az 30 gün süre ile karantina işletmesinde izole edileceklerdir.

Karantina işletmesinde büyükbaş hayvanlar şap hastalığı, küçükbaş hayvanlar ise şap ve Koyun Keçi Vebası hastalıkları yönünden kontrolden geçirilecektir.

Karantina işletmesinde izolasyon sürecini tamamlayan bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulacak, virüs varlığı veya virüs sirkülasyon riski tespit edilmesi durumunda sevklerine izin verilmeyecektir.

Koyun Keçi Vebası aşısı ile aşılanmış ise aşılama tarihinden en az 21 gün sonra sevkine müsaade edilecek, aşılanmamış ise sevk tarihinden en çok 21 gün önce negatif sonuç veren PPR antikor testine tabi tutulacak ve sonrasında sevkine müsaade edilecektir.

İstanbul ili Avrupa yakasına sevk edilecek hayvanlar ile diğer illere sevk edilecek hayvanlar aynı araçta sevk edilmeyecektir.

Tüm kamuoyuna ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımıza saygı ile duyurulur.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.