Güvenli Sokaklar Derneği: Sıfır başıboşluk bekliyoruz

Güvenli Sokaklar Derneği: Sıfır başıboşluk bekliyoruz
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliğin “sıfır başıboşluk ilkesi”yle hazırlanması talep ediliyor. Güvenli Sokaklar Derneği temsilcisi Avukat Meltem Zorba, “Umudumuz ve arzumuz sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanması yönünde” dedi.

Özellikle çocuklar için büyük tehdit haline gelen başıboş sokak köpeklerine karşı tedbirler içeren yasal düzenlemede sona yaklaşıldı.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişikliğin “sıfır başıboşluk ilkesi”yle hazırlanması talep ediliyor. Güvenli Sokaklar Derneği temsilcisi Avukat Meltem Zorba, “Umudumuz ve arzumuz sıfır başıboş köpek ilkesine göre hazırlanması yönünde” dedi.

MECLİS ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI

Toplumun birçok kesimi tarafından dile getirilen ve başıboş köpek sorununun çözümü için düşünülen kanun değişikliğinin önümüzdeki hafta meclis komisyonuna sunulması bekleniyor. Sorunun çözümünde Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılarak sahiplendirmeye teşvik; sahipsiz, saldırgan ve hastalık riski köpeklerin toplanması, rehabilite edilmesi; rehabilite edilemeyenlerin uyutulması öngörülüyor. Son gelişmelerde soruna ilişkin rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulurken; henüz kesinleşmeyen kanun taslağında beklenti ve talep “sıfır başıboş köpek ilkesi” olarak vurgulanıyor.
Avukat Meltem Zorba Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklik hakkında yaptığı açıklamada, “3 yıldan bu yana başıboş köpek sorununun çözümü üzerine mücadele ediyoruz. Halkın büyük çoğunluğunun başıboş köpek sorununun çözülmesi için talebi var. Umudumuz bu hafta ya da önümüzdeki hafta taslağın komisyona gelmesi yönünde. Burada arzumuz sıfır başıboş köpek ilkesine uygun olarak sokaklardaki bütün sahipsiz başıboş köpeklerin toplanması” ifadelerini kullandı.

İVEDİLİKLE MECLİS'E SUNULMASI BEKLENİYOR

Güvenli Sokaklar Derneği temsilcisi Avukat Meltem Zorba, 2022 yılından bu yana başıboş köpeklerden kaynaklı 74 kişinin hayatını kaybettiğini ve bir yılda yaklaşık 400 bin kişinin ise kuduz riskli temas nedeniyle aşı olmak zorunda kaldığını belirterek, “3 yıldan bu yana başıboş köpek sorununun çözümü üzerine mücadele ediyoruz. Umudumuz bu hafta ya da önümüzdeki hafta taslağın komisyona gelmesi yönünde. Biz de böylece açık bir şekilde görüp daha rahat değerlendirebileceğiz. Burada arzumuz sıfır başıboş köpek ilkesine uygun olarak sokaklardaki bütün sahipsiz başıboş köpeklerin toplanması güvenli alan alınması yönünde bir değişiklik yapılması” diye konuştu.

meltem-zorba.jpg

ZAMANLAMA ÇOK ÖNEMLİ

Avukat Meltem Zorba, “Halkın büyük çoğunluğunun başıboş köpek sorununun çözülmesi için talebi var. Bu sorunun mağdur tarafı olan sessiz halkımızın da hayvansever örgütlerin verdiği çirkin görüntülerden uzak durduğunu da biliyoruz. Ama bu sessiz halkımız sesi cumhurbaşkanlığı makamından duyuldu ve iradeli bir adım atıldı. Bu bir günde birden başarılabilecek bir çalışma değil tabii ki. Hem güvenli alanların yapılması hem de gerçekten çok dağınık ve çok kalabalık popülasyona sahip köpeklerin toplanması ve bulunması bir zaman alacaktır. En çok merak ettiğimiz şey bu zamanlamanın ve planlamanın taslaktan nasıl ifade edildiği ve aynı zamanda yaptırımların düzenlenip düzenlenmediği” diyerek sözlerini sürdürdü

YAPTIRIM DA OLMALI

Meltem Zorba, atılacak adımlarda uygulayıcının ihmalinde yaptırım olması gerektiğini de dile getirerek, “Şu anki yasamızda da kısırlaştırma konusunda başka görevler konusunda da yerel idarelere çok görev verilmiş ama bunlar sürüncemede bırakılmış, yerine getirilmemiş ama yaptırım olmadığı için herhangi bir sonuçla karşılaşmamışız. Pozitif bir sonuç elde edememişiz. Bu yüzden yeni yasada planlamanın orada görünen bu işlerin çözülmesi için öngörülecek sürenin ve ihmali olanlar için uygun olacak yaptırımların belirlenmesi bizim için çok önemli” dedi.


Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.