Kira artışlarında açık ara öndeyiz: Ankara dünya başkentlerini geride bıraktı

Kira artışlarında açık ara öndeyiz: Ankara dünya başkentlerini geride bıraktı
2023 Ocak ayından günümüze dünyada konut kiralarının en çok yükseldiği iki kent Ankara ve İstanbul oldu. Konut kiraları İstanbul'da yüzde 301, Ankara'da ise yüzde 141 arttı.

Uluslararası danışmanlık kuruluşu Mercer'in araştırmasına göre, 2023 Ocak ayından günümüze dünyada konut kiralarının en çok yükseldiği iki kent İstanbul ve Ankara oldu. İstanbul'da konut kiraları yüzde 301, Ankara'da ise yüzde 141 oranında artış gösterdi.

AÇIK ARA ZİRVEDEYİZ

Mercer'in "Dünyanın En Yaşanabilir Kentleri" analizine dair veriler, konut maliyetinin yaşam maliyeti kent sıralamasında önemli bir faktör olduğunu vurguluyor. Raporda yer alan açıklamada, “2023 ve 2024 yılları arasında konut maliyetlerinde dünya genelinde büyük dalgalanmalar yaşandı ve konut kira fiyatları şehirler arasında önemli farklılıklar gösterdi" denildi.

İSTANBUL YÜZDE 301, ANKARA YÜZDE 141

Araştırmaya göre, İstanbul'daki ortalama kira artışı yüzde 301 olurken, Tel Aviv'de kiralar yüzde 22 oranında düştü, Belarus'un Minsk kentinde ise yüzde 10 oranında düşüş görüldü. Türkiye'nin başkenti Ankara'da kira fiyatlarında yüzde 141'lik bir artış yaşandı.

DUBAİ’DA ARTIŞ YALNIZCA YÜZDE 21

Öte yandan son yıllardaki turizm atağı ile lüks hayatın merkezi haline gelen Dubai'de konut kiraları yalnızca yüzde 21 arttı. Yeni Delhi'de ortalama kira bedelleri yüzde 13 artarken, Florida'nın Miami kentinde de benzer oranlarda artış kaydedildi.

dubai.jpg

Dünyanın en pahalı ilk 10 şehrinin çoğunda da artışlar görülse de, bu artışların daha ılımlı oranlarda olduğu görüldü. Nassau ve Bahamalar dışındaki tüm şehirler için artış oranları yüzde 3 ila yüzde 8 arasında değişti.

Global anlamda tanınan büyük şehirlere bakıldığında New York’ta kira artış oranı yüzde 7, Hong Kong’da yüzde 8, Basel’de yüzde 4, Cenevre’de yüzde 3, Londra’da yüzde 4 ve Zürih’te yüzde 6 oldu. Güney Kore’nin başkenti Seul’daki kiralar yüzde 7 oranında düştü.


Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.