Ankara'da doktorlar emeklilere M çiçeği virüsünü anlatacak

Ankara'da doktorlar emeklilere M çiçeği virüsünü anlatacak
Ankara'da emeklilere özel M çiçeği virüsü semineri düzenlenecek. Türkiye Emekliler Derneği, Ortadoğu Hastanesi hekimlerinin emeklilere virüsten korunma yollarını anlatacağını duyurdu. Etkinlik çarşamba günü 14.30'da yapılacak.

Ankara'da emeklilere özel M çiçeği virüsü semineri düzenlenecek. Türkiye Emekliler Derneği, Ortadoğu Hastanesi hekimlerinin emeklilere virüsten korunma yollarını anlatacağını duyurdu. Etkinlik çarşamba günü 14.30'da TÜED Konferans Salonu'nda yapılacak.

Covid-19 pandemisinin ardından dünya genelinde yeni bir salgın endişesiyle karşı karşıya kalındı. Orta ve Batı Afrika'da endemik olan Maymun Çiçeği Virüsü (MPOX) farklı ülkelerde yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü hastalığı halk sağlığı için acil durum olarak nitelendirirken, uzmanlar hijyen önlemlerine dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Maymun Çiçeği Virüsü, ateş, halsizlik, baş ağrısı ve lenf bezlerinde şişme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Daha sonraki aşamalarda ise yüzde, kollarda, bacaklarda ve genital bölgelerde kabarcıklı lezyonlar oluşuyor. Virüs, cilt döküntüsü, vücut sıvılarıyla doğrudan temas, uzun süreli yakın temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaşabiliyor. Hijyen kurallarına dikkat etmek, el yıkama ve maske kullanımı korunmada önemli faktörler arasında yer alıyor.

1-005.jpg

İLK KEZ 1958'DE TESPİT EDİLDİ

Maymun Çiçeği Virüsü ilk kez 1958 yılında Afrika'dan getirilen deney hayvanlarında tespit edildi. 1970 yılında Afrika'da bir çocukta görülen ilk vaka, hastalığın insanlara bulaşabileceğini kanıtladı. Virüs genellikle hayvan ısırıkları, tırmalamaları ve et tüketimi yoluyla bulaşıyor. 2022 yılında ise virüs endemik ülkeler dışındaki birçok ülkeyi etkileyen bir salgına dönüştü. Bu dönemde cinsel yolla bulaşma ön plandaydı.

Haziran 2024'te Kongo'da başlayan yoğun salgın, kısa sürede komşu ülkelere yayıldı ve 16 binden fazla vaka kaydedildi. DSÖ bu nedenle yeniden uyarılarda bulundu ve küresel sağlık tehditlerinin artmaya devam ettiğini belirtti.

2-005.jpg

20 GÜNE KADAR KULUÇKA DÖNEMİ

MPOX’un kuluçka dönemi 1-21 gün arasında değişiyor. Bu süreçte belirti göstermeyen hastalık, kuluçka döneminin ardından ateş, kas ağrısı ve lenf bezlerinde büyüme gibi semptomlarla ortaya çıkıyor. Hastalık bu dönemde bulaşıcı hale geliyor ve lezyonlar döküldükten sonra bulaşıcılık sona eriyor.

Virüsün ev içi bulaşma riski yüksek. Lezyonlara doğrudan temas, hasta kişilerin kullandığı havlu ve çarşafların paylaşılması gibi durumlarda bulaş gerçekleşebiliyor. Anne karnında bebeğe geçiş riski de bulunuyor. Bu nedenle enfekte kişilerin izolasyona alınması, maske takılması ve eşyaların 60 derece ve üzerinde yıkanması gerekiyor.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.