Meclis Tarım Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden sokak köpeklerine ilişkin düzenleme aynen yasalaşırsa, sahipsiz köpeklerin insanlara verdiği zararı Belediyeler ile İl Özel İdareleri karşılayacak. Yasa teklifi ile böylelikle mağdurların tazminat taleplerindeki belirsizliğin de giderilmesi amaçlanıyor.
KÖPEĞİ ÖLDÜRMEK SUÇ, KÖPEĞİN İNSANI ÖLDÜRMESİ İSE…
AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, başıboş köpeklerinin zarar verdiği mağdurların muhataplarının yeni yasa ile birlikte belediyeler ve il özel idareleri olacağını kaydetti.
Milletvekili Yıldırım, şunları söyledi: “Bir insan sokak hayvanına eziyet etse veya öldürse 1 yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Ancak sahipsiz bir köpek bir insana saldırsa veya öldürse sahipsiz olduğu için hiçbir kimsenin cezası yok. Ama yola çıkan bir ineğe çarpan arabanın masrafını ise inek sahibi ödüyor. Madem öyle sahipsiz hayvanların verdiği zararları da il özel idareleri ve belediyeler karşılasın. Sokakta dolaşan varsa sahipsiz hayvanların sahibi olarak il özel idarelerini ve belediyeleri sahipleri olarak kabul edeceğiz.”
YAKALA-KISIRLAŞTIR-SAL ÇÖZÜM DEĞİL
Bu arada, muhalif partiler ile bir avuç sözde hayvan severin şiddetle karşı çıktığı “uyutma formülü”nün olmazsa olmaz olduğu kaydediliyor. Yasa teklifinin gerekçelerinde, muhalif kesimlerin çözüm diye sunduğu “Yakala, kısırlaştır, sal” metodunun sorunu ortadan kaldırmadığı anlatılırken, Hindistan’a işaret ediliyor. Yasa teklifi gerekçesinde şöyle deniliyor:
HİNDİSTAN ÖRNEĞİ ORTADA
“İngiltere, Fransa ve ABD’nin bazı eyaletlerinde “Yakala-Kısırlaştır-Tut-Ötanazi Modeli” uygulanmaktadır. İngiltere’de 7 gün, Fransa’da 8 gün, ABD’de eyaletlerce belirlenmiş süre sonunda sahiplendirilemeyen hayvanlara ötanazi yapılabilmektedir. Hindistan ve bazı Balkan ülkelerinde hayvan popülasyonuyla mücadele yöntemi, Ülkemizdeki gibi “Yakala-Kısırlaştır-Sal” metodudur. 60 milyon sahipsiz köpek bulunan Hindistan’da dünyadaki tüm kuduz ölümlerinin yüzde 36’sı gerçekleşmektedir.”