AK Parti’de bu rakam konuşuluyor: Emekli taban aylığı yükseliyor

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Hükümet’e yakın gazetede yayınlanan yazısında, emekli taban maaşının yükseltilebileceği, AK Parti çevrelerinde 12 bin 500 TL rakamının konuşulduğunu kaydetti.

Kök maaşı 8.025 TL’nin altında olan 4 milyon emekli, Temmuz’da yapılan yüzde 24’lük enflasyon artışına rağmen 10 bin TL maaş almaya devam edecek.

4 milyon emeklinin sıfır zamla karşı karşıya olması tepki toplarken, Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş’tan önemli bir kulis bilgisi geldi.

KONUŞULAN RAKAM: 12 BİN 500 TL

İsa Karakaş, Hükümet’e yakın Türkiye Gazetesi’ndeki köşe yazısında, emekli taban maaşının yükseltilebileceğini, AK Parti çevrelerinde 12 bin 500 TL rakamının konuşulduğunu kaydetti.

İsa Karakaş “Hükûmetin yer aldığı ittifak ortaklarının, parti teşkilatlarının ve milletvekillerinin bu duruma rıza göstermediği taban maaşının en azında 12.500 TL’ye kadar yükseltilmesini dile getirmekte oldukları söylenmektedir. Diğer türlü sıfır zam ve sıfır zamma yakın alacak 4 milyona yakın emeklinin büyük serzenişlerde bulunacağı dile getirilmektedir” dedi.

YUMUŞAK GEÇİŞLİ GÜNCELLEME İLE MÜMKÜN

Peki kök maaşlar nasıl artırılabilir? İsa Karakaş, bu konuda yumuşak geçişli bir güncelleme yapılması gerektiğini kaydetti.

İsa Karakaş şunları kaydetti:

“Taban maaşının 12.500 TL’ye kadar yükseltilip bunun üzerindekilere destek verilmemesinin de sakıncaları bulunmaktadır. En önemli sakıncası kök maaşı 5 bin TL ile 10 bin TL arasında olanlara aynı maaşın verilmesi. Bu durumda daha uzun süre çalışarak SGK’ya prim ödeyenlerle en az primle emekli olanlara aynı maaş verilmiş olunacaktır. Diğer yandan kök ücreti düşük olanlara yapılmış olacak zam oransal anlamda %50-60’ları aşarken kök ücreti 10 bin TL’ye komşu ve üzeri olanlara ise %25 ile sınırlı güncelleme olacaktır.

Bu durum ise 25-30-35 yıl prim ödeyenler ile 10 yıl primle emekli olanlar arasında makasın daha da daralması, sonuçta sosyal sigorta tekniğinin tamamen çıkmaza girmesi anlamına gelecektir. Bu sakıncalarının bertaraf edilmesi için aşağıdaki tabloda hazırladığım şekilde yumuşak geçişli bir güncelleme yapılması söz konusu olabilir.

Uygulanan katı ekonomik tablolar hükûmetin seyyanen zam ve refah payı vermeyeceğini göstermektedir.

Bu durumda kök maaşa hâlen verilmekte olan desteklerin aynen devam ettirilerek 4 milyona yakın emeklinin sıfır zam alması yerine bu gruptaki emeklilerin bir kısmının yine sıfıra yakın zam almakla birlikte önemli bir kısmının %10-24,73 bandında maaşlarının güncellenmesi söz konusu olabilecektir.

Yüksek enflasyonun en fazla etkilediği emeklilerimizle hükûmetin hemhâl olarak bir nebze de olsa rahat bir nefes almalarını sağlaması elzem…”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri