Tüketiciler Birliği açıkladı: Aldığınız karpuz kavun ham çıkarsa bunu yapın

Tüketiciler Birliği açıkladı: Aldığınız karpuz kavun ham çıkarsa bunu yapın
Tüketiciler Birliği’nden vatandaşın lehine bir açıklama geldi. Siz de gerek marketten gerekse pazardan aldığınız kavun ve karpuz ham ve renksiz çıkarsa bunu yapabilirsiniz.

Yaz aylarının gelmesiyle ilk karpuz ve kavunlar tezgahlardaki yerlerini almaya başladı. Ancak henüz ilk ürünler olduğu için gerek karpuz gerekse kavunun ham çıkma ihtimali yüksek görülüyor. Marketlerde gördüğümüzde iştahımızı kabartan, görünümüne inanıp aldığımız kavun ve karpuzlar ham yani olgunlaşmamış çıkarsa ne yapmalı? Ham çıkan kavun karpuzu iade edebilir, parasını geri isteyebilir miyiz?

Bu konuda Tüketiciler Birliği’nden alıcıların lehine bir açıklama geldi. Siz de gerek marketten gerekse pazardan aldığınız kavun karpuz ham, olgunlaşmamış çıkarsa bunu yapabilirsiniz.

AYIPLI ÜRÜN SAYILIR

Seracılığın yaygın olduğu Antalya’da Tüketiciler Birliği Şube Başkanı Neşet Gündüz, Pazar, market ve manavda iştah kabartan, görünümüne aldanıp satın alındıktan sonra evde dilimlenirken renksiz ve tatsız haline rastlanılan olgunlaşmamış, 'kelek' karpuz ve kavunun 'ayıplı ürün' statüsünde yer aldığını söyledi. Gündüz "Tüketici, satıcıdan ürünün değişimi veya parasını talep edebilir" dedi.

neset-gunduz.jpg

DEĞİŞİM VE PARA İADESİ TALEP EDİLEBİLİR

Kavun ve karpuzlar için “Görünümü çok güzel, aldık. Evde kestik renksiz ve ham çıktı” şeklindeki şikayetlerin arttığını vurgulayan Neşet Gündüz, yetişmemiş, 'kelek' karpuz ve kavunun 'ayıplı ürün' statüsünde olmasından dolayı tüketicinin, satıcıdan ürünün değişimini veya parasını talep edebileceğini söyledi.

karpuz.jpg

BOZULMA BELİRTİSİ VARSA, O DA AYIPLIDIR

Bozulma belirtisi olan meyve ve sebzelerin de ayıplı ürün sayıldığını dile getiren Gündüz, şöyle konuştu:

"Olgunlaşmamış meyve veya sebze pazarda, marketlerde satışa sunulamaz. Karpuz alıyorsunuz, kesildiğinde olgunlaşmamış olduğu görülüyor. Bu ürünü satıcıya bildirip, para iadesi ya da ürün değişimi yapabilirsiniz. Bu durumda tüketici ürünün fotoğrafını çekip, satıcıya bildirmeli. Manavda, pazarda satıcı kabul etmezse, zabıta ile tutanak hazırlayıp, kurumlara şikayet edilebilir. Tüketici hakem heyetine başvurup, icra mahkemesine dilekçe verilebilir. Mahkeme sonrasında tüketici 20 bin lira civarında maddi, manevi tazminat kazanabilir. Tüketicinin alışveriş fişi, tezgah ve olgunlaşmamış ürünün fotoğrafı delil sayılır."

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.