Sanatını Rize'den Ankara'ya taşıdı: Altındağ'da sergiliyor
Kültür Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatları ustası unvanı verilen ahşap oyma ustası Şahin Çolak, 50 yıllık birikimini Ankara'ya taşıdı. Rize'den gelen Çolak, geleneksel ürünleri görsel ve uygulamalı olarak tanıtmak için Altındağ Belediyesi tarafından Altınköy Açık Hava Müzesi’nde kurulan stantlarda yerini aldı. Ulus’a konuşan Çolak, “Sanat toplumun atardamarıdır. Sanatsız bir toplum yok olmaya mahkûmdur” dedi. Sanatı sevdirmek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla büyük bir özveriyle çalışan Çolak, dedelerinden öğrendiği sanatı teknoloji ile birleştirerek moderne uydurduğunu belirtti.
“İCRA ETTİĞİM SANATI ANKARA'YA TAŞIDIM”
Kültür Bakanlığı geleneksel el sanatları ustası unvanına sahip ahşap oyma ustası Şahin Çolak, “Yöremizin geleneksel ürünlerini hem görselini hem icrasını uygulamalı olarak tanıtmak amacıyla Rize'den geldim. Dedelerimden öğrendiğim ve 50 yıldır icra ettiğim sanatı Ankara'ya taşıdım. Bunun hem halk eğitimi, hem kültür bakanlığına kurslarını veriyorum. Onlarca öğrencim oldu. Geleneksel sanatı ve sanatı insanlara, gençlere tanıtıp sevdirmeye çalışıyorum. Sanatımı hem anlatarak hem icra ettirerek tanıtmaya çalışıyorum. O yüzden Altındağ Belediyesi'nin misafiri oldum” ifadelerine yer verdi.
"SANAT TOPLUMUN ATARDAMARIDIR"
Gençlere sanatı tanıtmayı ve sevdirmeyi kendi bir görev olarak edindiğini söyleyen Çolak, sanatın bir toplum için hayati öneme sahip olduğuna inandığı dile getirdi. Özellikle son yıllarda sayısında giderek artış yaşanan teknoloji bağımlılığına dikkat çeken Çolak, “Gençleri sanatla tanıştırmak büyük bir önem taşıyor. Sanat toplumun atardamarıdır. Sanatsız bir toplum yok olmaya mahkûmdur” dedi. Yeni nesillere sanatı öğretmek için büyük bir çaba gösteren Çolak, “Telefonla video izlemek yerine sanata merak duyan ve öğrenmeye çalışan gençlere büyük umut bağlıyorum” diye konuştu.
“ÖĞRENMEYE DEVAM EDİYORUM”
Dedelerinden öğrenmiş olduğu ahşap oymacılığı, geliştirerek moderne uyduran Çolak, ürünlerinde teknolojiden faydalanarak da bazı çalışmalar yaptığını dile getirdi. Rize’deki Teknofest’te gerçekleştirdiği projelerle de dikkat çeken Çolak, ahşaptan yaptığı örümcek şeklindeki bir araca binerek Teknofest’te bir gösteri gerçekleştirdiği söyledi. Sanatını her daim geliştirmeye açık olan Çolak, “Gençlere ahşap sanatını teknolojiyle nasıl buluşturabileceklerini de göstermeyi amaçlıyorum. Usta olmama rağmen hala öğrenmeye devam ediyorum” diyerek sanatta öğrenmenin sonsuz olduğunu vurgu yaptı.
“SANATKÂR KOLAY YETİŞMİYOR”
Sanatın hiçbir zaman ticari bir gözle değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Çolak, “Sanatı ve zanaatkârları maddi bir kazanç aracı olarak görmek yerine, onların eserlerine sanatın değeriyle yaklaşmanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Maddiyat gelip geçicidir ama sanat kalıcıdır. Sanatkâr kolay yetişmiyor, değerini bilmek gerek” şeklinde konuştu. Çolak, ahşap oymacılığın da aynı anlayışla korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğinin altını çizdi. Çolak, sanatı maddi kazançtan ziyade manevi bir birikim olarak değerlendirmenin önemini belirtti.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.