Kırşehir’de tespit edildi: Kuraklığa dayanıklı tohumla 2 kat verim alındı

Kırşehir’de tespit edildi: Kuraklığa dayanıklı tohumla 2 kat verim alındı
Kırşehir’de bir süredir devam eden kuraklığa dayanıklı tohumları tespit çalışmalarında önemli bir yol kat edildi. Denenen bir buğday tohumundan kuraklığa rağmen, diğer türlere göre iki katı verim alındı.

Türkiye’de son yıllarda artan kuraklık tarımı olumsuz etkilerken, susuzluğa dayanıklı tohumların önemini ortaya koydu. Kırşehir’de bir süredir devam eden kuraklığa dayanıklı tohumları tespit çalışmalarında bu sezon önemli bir yol kat edildi.

YAKLAŞIK 2 KATI VERİM ALINDI

Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin tarımsal deneme üretim sahasına ekilen "Bayraktar-2000" buğday çeşidinin, kuraklığa bağlı verim kaybını düşürdüğü görüldü. Bu yıl yağışların yarı yarıya azaldığı Kırşehir genelinde 1 dekardan ortalama 120 kilo buğday alınırken, Bayraktar 2000 tohumunun ekili olduğu tarlada verim 220 kiloya kadar çıktı.

KAEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, birçok bölgede bazı tahıl ekili tarlalara biçerdöverin giremediğini, üniversitenin buğday ekili alanlarında ise kurak bölge koşullarına göre ortalamanın üzerinde verim alındığını açıkladı.

kurakliga-dayanikli-bugday-tohumu.jpg

PROF. ÇINAR AÇIKLADI

Fakülte olarak yerleşke içinde 300, dışında ise 824 olmak üzere toplam 1124 dekarlık alanda işlemeli tarım yaptıklarını, bu alanların 330 dekarına "Bayraktar-2000" ekmeklik buğday çeşidi ektiklerini anlatan Çınar, sonucu şöyle açıkladı: "Hasadımızda ortalama dekara 180-220 kilo verim almaktayız. Kırşehir genelinde yaptığımız arazi araştırmaları ile üretici ve biçerdöver işi yapanlarla görüştüğümüzde, ortalama verimin dekara 120 kilo bandında olduğunu gördük ve öğrendik. Nadas bırakılan alanlarda 200 kiloya yakın, nadas bırakılmayan alanlarda ise dekara 50 kiloya kadar düştüğünü duyuyoruz. Alanlarımızda dekarda 200 kilogram civarında verim almamızın en büyük sebebi, önceki yıllardan elde ettiğimiz verilerden dolayı bölge ekolojisine uygun çeşitlerden biri olan Bayraktar 2000 çeşidini ekmemizdir."

ŞİDDETLİ KURAKLIĞA RAĞMEN

KAEÜ Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rüştü Hatipoğlu ise, Kırşehir’de yağışın bu yıl yarı yarıya düştüğünü, bu seneki yağış eksikliğinin tüm aylara yayılarak bakıldığında, tarımsal açıdan şiddetli kuraklık anlamına geldiğini kaydetti.

ahi-evran-universitesi.jpg

DOÇ. AYRANCI: ÇİFTÇİLERE TAVSİYE EDİYORUZ

KAEÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Ayrancı da, kuraklığa dayanıklı, topraktaki nemi çok iyi değerlendirmesi ve su kullanım etkinliğinin yüksek olması özelliklerinden dolayı Bayraktar-2000 çeşidini ektiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çiftçilerimize kuru tarım tekniklerini, doğru tohum seçiminin ne kadar önemli olduğunu anlatıyoruz. Çalışmalar sadece belirli lokasyonda aldığımız bir yılın verilerine dayanan sonuç değildir. Ekolojik farklılıkların performansa yansımasında nasıl bir verim ortaya koyduğunu,Bayraktar-2000 çeşidinin ön plana çıktığını çiftçilerimizle paylaşıyoruz.Alın teri döküyorlar, dekara 10 kilogram fazla ürün alabilmeleri, onlar için de ülkemiz için de çok kıymetlidir.Kırşehir merkez olmak üzere çevresinde yer alan Orta Anadolu ve geçiş bölgemizdeki tarım alanlarında Bayraktar-2000 gibi kuru alanlara dayanıklı, yetersiz yağış olan yerlerde ekonomik ürün verebilen çeşitlerin kullanılmasını çiftçilere özellikle tavsiye ediyoruz."

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.