Ankaralı gazeteciler Adıyaman’da: Tarihi güzellikleri incelediler
Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın 6’ncısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Kültür Sanat Muhabirleri Derneği öncülüğünde Adıyaman’da başladı. Başkentten Adıyaman’a giden basın mensupları, iki gün süren programda Kommagene Uygarlığı’nın izlerini taşıyan antik kentlerden Kızılin Kanyonu’na, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı’ndan Kahta ilçesindeki tarihi yapılara kadar birçok yeri gezdi. Adıyaman’ın yöresel lezzetlerini de yerinde tatma fırsatı buldu. Yerel ve ulusal basın mensupları, gezi boyunca Adıyaman’ın tarihi güzellikleri inceleyerek mercek altına aldı. Program, şehrin turizm potansiyelini görünür kılarak hafızalara kazındı.
İLK DURAK: KIZILİN KANYONLARI
6’ncısı gerçekleşen Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın ilk günü, Adıyaman’ın Besni ilçesinde yer alan doğa harikası Kızılin Kanyonları gezisiyle başladı. Fırat Nehri kıyısında yer alan, kaya mezarları ve 5 bin yıllık geçmişiyle dikkati çeken Kızılin Kanyonu, gazetecilere eşsiz bir manzara sundu. Dar patikalarda doğa yürüyüşü yapan gazeteciler, kuş cıvıltıları ve nehir sesi eşliğinde bölgenin ekolojik çeşitliliğini yerinde inceledi. Ardından düzenlenen tekne turu, kanyonun sularından manzarayı farklı bir açıdan gözler önüne serdi. Bu tur, basın mensuplarına hem huzur dolu hem de tanıtıcı bir deneyim sundu. Gazeteciler, programın ilk gününü Adıyaman’ın tescilli lezzeti çiğ köfteyi yerinde deneyimleyerek tamamladı.
ANTİK KENTLERDE ZAMAN YOLCULUĞU
Ankara’dan hareket eden gazetecilerin Adıyaman’a ulaşmasıyla başlayan gezi programının ikinci günü, şehrin binlerce yıllık tarihine ışık tutan antik yerleşim alanlarıyla devam etti. İlk durak, Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti oldu. Kaya mezarları, taş döşeli sokakları ve zamana direnen su kanallarıyla yerel ve ulusal basın mensuplarına, bölgenin arkeolojik derinliğini hissettirdi. Gazeteciler ardından kültür turizmi açısından önemli bir değer olan Roma Çeşmesi’ni ziyaret ederek yapıyı yakından inceleme fırsatı buldu.
KAHTA İLÇESİ TARİHİ MİRASIYLA BÜYÜLEDİ
Perre Antik Kenti ziyaretinin ardından ekip, Adıyaman’ın Kahta ilçesine doğru yola çıktı. Gazeteciler ilçede sırasıyla Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Kahta Kalesi ve Arsemia Antik Kenti’ni ziyaret etti. Karakuş Tümülüsü, Kommagene Kraliçeleri için inşa edilen mezar anıtıyla dikkat çekti. Roma İmparatoru Septimius Severus döneminden günümüze kadar ulaşan Cendere Köprüsü, ihtişamlı mimarisiyle katılımcıları hayran bıraktı. Kommagene döneminden günümüze ulaşan stratejik konumuyla tarihe tanıklık eden Kahta Kalesi, muhteşem manzarasıyla ilçeyi tepeden görme fırsatı sundu. Arsemia Antik Kenti ise Kommagene Krallığı’nın yazlık yönetim merkezi olması nedeniyle kültürel ve siyasi tarih açısından önemli bir durak oldu. Burada bulunan Grekçe kitabeler ve detaylı kabartmalar, gazeteciler tarafından ilgiyle incelendi.
NEMRUT DAĞI’NDA TARİHİN GÖLGESİNDE GÜN BATIMI
Gezi programının zirve noktalarından biri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan görkemli Nemrut Dağı oldu. 2 bin 150 metre yükseklikteki dağ, dev tanrı heykelleriyle Kommagene Kralı 1’inci Antiochos’un tanrılarla kurmak istediği ebedi birlikteliğin simgesini oluşturuyor. Gazeteciler, doğa ve gökyüzüyle iç içe eşsiz bir deneyim yaşadı. Devasa heykellerin gölgesinde çekilen kareler ise Adıyaman’ın tanıtımına değerli bir katkı sağladı.
YÖRESEL LEZZETLER DENEYİMLENDİ
Gazeteciler, Adıyaman’ın yalnızca tarihi ve doğal zenginliklerini değil, mutfak kültürünü de deneyimledi. Basın mensuplarına ikram edilen yöresel lezzetler, şehrin gastronomik potansiyelini gözler önüne serdi. İncecik hamurun taş üzerinde pişirilip cevizle doldurulması ve şerbetle buluşmasıyla hazırlanan Cevizli taş kadayıf, tam not aldı. Kuzu etinin özel baharatlarla harmanlanıp taş fırında ağır ağır pişirilmesiyle ortaya çıkan Besni Kebabı, güçlü aromasıyla damaklarda iz bıraktı. Ayrıca damatta eşsiz bir lezzet sunan Şillik tatlısı, Adıyaman mutfağına özgü bir diğer önemli lezzet olarak sofralarda yerini aldı. Bölgeye özgü lezzetler, damaklarda adeta şölen oluşturdu.
ADIYAMAN’IN GÜZELLİKLERİ HAFIZALARA KAZINDI
Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen bu buluşma, yalnızca gezi programı olarak kalmadı, Adıyaman’ın çok katmanlı kültürel kimliğinin görünür kılındığı güçlü bir tanıtım atağı oldu. Doğal güzellikler, tarihi miras ve yöresel lezzetler; medya temsilcilerinin kaleminden tüm Türkiye’ye taşındı. Yerel ve ulusal basın mensupları tarafından Adıyaman’ın sahip olduğu turizm potansiyeli bir kez daha gözler önüne serildi. Kommagene’nin binlerce yıllık izlerinden Fırat kıyısında huzur dolu yürüyüşlere, taş kadayıfın tadından Nemrut’ta batmakta olan güneşe kadar Adıyaman; kültür, tarih, doğa ve lezzetin bir arada yaşandığı nadir adreslerden biri olarak hafızalara kazındı.
“TÜRKİYE’Yİ ADIYAMAN’I GÖRMEYE DAVET EDİYORUZ”
Medya, Kültür, Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın bu yıl ki program çerçevesinde ilk ayağı olan Adıyaman’da konuşan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, “Adıyaman'ın tarihi ve kültürel değerlerini bizzat yerinde görmek üzere Ankara'dan bizimle birlikte buraya kadar geldiniz ve burada incelemelerde bulunuyoruz” diye konuştu. Adıyaman’ın her yerinden tarih fışkıran bir il olduğunu ifade eden Gökdemir, “Adıyaman, deprem izlerini hızla geride bırakıyor. Kimse ‘Adıyaman’da artık turizm yok’ demesin; aksine, yeni yatırımlarla şehir daha da güzelleşti” dedi. Ev sahipliği için teşekkür eden Gökdemir, “Bütün Türkiye’yi Adıyaman’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde görmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.