TDK'dan ortak alfabe açıklaması: 29 harf aynen korunacak
Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin işbirliğiyle "Türk Dil Kurumu ve Türk Dünyasında Ortak Alfabe" konulu bir konferans düzenlendi. Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin konuşmacısı Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türk dünyasında alfabe birliği çalışmalarını ele aldı.
20. yüzyıla kadar alfabe değişimlerinin temelinde dini ihtiyaçların olduğunu belirten Mert, sanayi devrimiyle birlikte uluslararası ilişkiler ve bilgi paylaşımının önem kazandığını söyledi. Türk dünyasının büyük bir kısmının Latin alfabesine geçtiğini hatırlatan Mert, Türkiye’nin 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Latin alfabesine geçerek bu sürece öncülük ettiğini ifade etti. Ancak, Stalin döneminde birçok Türk cumhuriyetinin Kiril alfabesine geçirildiğini ve bu durumun alfabe birliğini bozduğunu vurguladı.
29 HARF KORUNACAK
TDK Başkanı, 1991 yılında belirlenen ve 2022’de yeniden ele alınan 34 harfli Türk Dünyası Ortak Alfabesi’nin bazı yanlış anlaşılmalara yol açtığını söyledi. Bu alfabeyi bir "çerçeve alfabe" olarak nitelendiren Mert, hiçbir ülkenin bu alfabeyi tam olarak kullanmayacağını, ancak Türkiye’nin kullandığı 29 harfin tüm Türk cumhuriyetlerinin alfabelerinde yer alacağını belirtti.
TDK Başkanı Osman Mert, "Bizim alfabemizde olmayan, ancak diğer Türk lehçelerinde anlam ayırt edici sesler taşıyan harfler, işaretlerle gösterilecek. Türkiye’nin 29 harfi aynen korunacak. Diğer Türk cumhuriyetleri ise bu alfabeye 1 ila 3 harf ekleyerek kullanacak" dedi.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.