Veterinerler küskün: 2018'den beri sağlıkçı sayılmıyorlar
2018’den itibaren Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerinde sağlık sınıfı mesleklerinden sayılmayan veteriner hekimlerin yaşadığı mağduriyetler hakkında önceki dönem Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Ulus’a özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Arslan, veteriner hekimlerin sağlık çalışanı statüsünden çıkarılmasının gelinen noktada veteriner hekimlerin arasında ciddi bir maaş farkına neden olduğunu vurguladı. Veteriner hekimliğin hayvan sağlığı, toplum sağlığı ve gıda güvenliği açısından kritik bir meslek olduğuna işaret eden Arslan, “Veteriner hekimlik, sağlık mesleğidir” diyerek gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.
“CİDDİ MAĞDURİYETLER OLUŞTU”
Önceki dönem TVHB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Veteriner hekimlerin sağlık çalışanı statüsünden çıkarılmasının oluşturduğu mağduriyetleri dile getirdi. Veteriner hekimlerinde sağlık çalışanı sayıldığı söyleyen Arslan, “657 sayılı kanuna göre sağlık çalışanı olarak tanımlanan veteriner hekimler, 2018 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliklerinde sağlık sınıfı mesleklerinden sayılmadı. Bu durum, özellikle özlük hakları ve ücret iyileştirmelerinde büyük farklılıklar doğurdu. Bu sebeple de ciddi mağduriyetler oluştu” diye konuştu.
EŞİT PRİM, FARKLI MAAŞ
Gelinen noktada veteriner hekimlerin arasında ciddi bir maaş farkı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arslan, şunlara değindi:
“2018 yılında emekli veteriner hekimlerle doktorlar aynı emekli maaşını alıyordu. Fakat şu anda maaşlar yarı yarıya indi. Güncel tutara baktığımızda, aradaki emekli maaşı 19 bin TL'ye kadar ulaştı. Burada gözle görülür bir mağduriyet söz konusu. Prim yatırılırken aynı primler yatırıldı. Çalışırken aynı emek verildi. Ancak, geri dönüşü aynı şekilde olmadı. Yaşanan bu durum yalnızca emeklilerde değil, çalışanlarda da mevcut. Aynı ücret farkı maalesef devam ediyor.”
“VETERİNER HEKİMLİK SAĞLIK MESLEĞİDİR”
Veteriner hekimliğin sadece hayvan sağlığı değil, toplum sağlığı ve gıda güvenliği açısından da kritik bir meslek olduğuna işaret eden Arslan, “Veteriner hekimlik aslında tam da sağlık mesleğidir. Israrla bunu ifade ediyoruz” dedi. Arslan, insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesi ve gıda güvenliği gibi konularda stratejik bir öneme sahip olduklarını vurguladı. Gelecekte gıda yetersizliğinin büyük bir sorun haline geleceğine işaret eden Arslan, veteriner hekimliğin bu bağlamda stratejik bir meslek olduğunu belirterek şunları aktardı:
“Veteriner hekimler, insan sağlığıyla doğrudan ilişkili bir meslek grubudur. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hayvan Hastalıkları Örgütü gibi otoriteler, veteriner hekimleri sağlık sisteminin merkezine koyarak ‘Tek sağlık’ kavramını vurgulamaktadır. Ancak ülkemizde henüz bunu fark edilemedi. Umarım bundan sonra biz bunu anlatabiliriz. Biz veteriner hekimler olarak bu gerçeği anlatmaya çalışıyoruz. Siyasilere dosyalar verdik ve bu konuda sokakta da bilinçlendirme yapmaya gayret ettik. Eğer bunu başarabilirsek, ülkemizin geleceğiyle ilgili bir problemi çözmüş olacağız.”
“GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPMAK LAZIM”
Gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken Arslan, “Her ülke silah üretebilir, sanayide gelişebilir. Ancak eğer nüfusunu besleyecek yeterli gıda ve benzeri temel ihtiyaçları sağlamak için tedbir almazsa, bu durum büyük bir sorun oluşturur” diye konuştu. Bu tür kaynakların stratejik olarak önemli olduğunu belirten Arslan, “Üreten ülkeler bu kaynakları, özellikle ihtiyaç anında silah gibi kullanabiliyorlar. Bazen parayla bile almanız mümkün olmuyor. Ukrayna-Rusya savaşında yaşadığımız gibi, dünya genelinde gıda tedarikinde belirsizlikler yaşandı. Ayçiçek yağı ve buğday tedarikinde olduğu gibi, herkes bu konuda bir beklenti içine girdi. O bakımdan böylesine stratejik bir mesleği doğru yerde konumlandırıp, onunla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak lazım” şeklinde konuştu.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.