Uzmanlar uyarıyor: Kışın spor yaparken dikkat

Uzmanlar uyarıyor: Kışın spor yaparken dikkat
Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak büyük önem taşıyor. Peki soğuk havalar, spor yapmaya engel mi? Kış aylarında spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte, detaylar…

Kış aylarında ekran başında daha fazla zaman geçirmek, uzun süre oturmak ve daha birçok hareketsiz kalmaya sebep olacak davranış, sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanmış olan bir rapor da bu durumu doğruluyor. Rapora göre önlem alınmaması durumunda, 2030 yılına kadar yaklaşık 500 bin kişi hareketsizlik sebebiyle sağlık sorunları ile karşı karşıya kalacak. O nedenle de, sporun günlük hayatın bir parçası haline gelmesi gerekiyor. Peki, soğuk havalar, spor yapmaya engel mi? Kış aylarında spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte, detaylar…

1-002.jpg

EN UYGUN ZAMAN DİLİMİ ÖĞLENDEN SONRA

Uzmanlara göre, kış aylarında açık havada spor yaparken öğle saatleri ile öğleden sonraki saat dilimlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Türkiye'de, özellikle saat 15.00 civarı, hava sıcaklığı açısından en uygun zaman dilimi olarak öne çıkıyor. Hava genellikle bu saat dilimleri daha ılıman oluyor. Güneş ışığı ise vücut ısısının dengelenmesine katkı sağlıyor. Sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü, havanın daha soğuk olmasından kaynaklı vücut ısısını kontrol etmek daha zor oluyor. Bunun yanı sıra, egzersizin hava kararmadan tamamlanması, hem güvenlik hem de görüş netliği açısından büyük önem taşıyor.

2.jpg

ISINMA HAREKETİ YAPMADAN SPORA BAŞLAMAYIN

Spor yapmaya başlamadan önce kasları hazırlamak için ısınma hareketlerini yapmak büyük önem taşıyor. Koşu, bisiklet sürme, snowboard veya kayak gibi aktiviteler, genel vücut dayanıklılığını artırmak için etkili seçenekler olarak öne çıkıyor. Soğuk havalarda, kaslar gerginleşip sakatlanma riski artabileceğinden dolayı, ısınma sürecine ekstra özen gösterilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak, hava koşulları ve zemin durumları dikkate alınarak aktivite seçimi yapılmalı; özellikle buzlanma gibi risklere karşı tedbir alınmalıdır.

4-001.jpg

GİYİMİNİZE ÖZEN GÖSTERİN

Havaların en keskin olduğu kış aylarında antrenman yaparken katmanlı giyinmek en etkili yöntemdir. Bu noktada da spor yapacak kişinin tek bir tane kalın kıyafet gitmesi yerine ince kıyafetleri üst üste giymesi daha uygun olacaktır. İlk katmanda, nemi vücuttan uzaklaştıran, nefes alabilir ve hızlı kuruyan bir kumaş seçilmelidir. Orta katman, vücut ısısını muhafaza eden bir malzemeden yapılmalı; dış katman ise rüzgâr, su ve kar gibi çevresel etkilere karşı koruma sağlamalıdır. Fakat soğuğa karşı hassas olan eller, baş ve ayaklar için uygun aksesuarlar kullanmak da büyük önem taşır.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Soğuk havalarda antrenman yaparken hidrasyon konusuna özen göstermekte büyük önem taşıyor. Düşük sıcaklıklarda bile terlemenin artabileceğini ifade eden uzmanlar, bu durumun vücuda daha faza su kaybı yaşatabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bu sebeple de egzersiz sırasında su kaybını önlemek adına düzenli aralıklarla su içmek gerekiyor. Genel olarak, kış aylarında yapılan antrenmanlarda kişi başına 300-400 ml su tüketimi yeterli olabiliyor. Ancak bu miktar, egzersizin süresine ve yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Öte yandan, uzmanlar sağlık sorunu olan bireylerin aşırı soğuk havalarda açık havada spor yapmaktan kaçınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.