Mevsim geçişlerine dikkat: Psikolojiyi bozuyor
Uzun, soğuk kış günleri yerini sıcak yaz günlerine bırakırken, değişen mevsimle beraber kişinin ruh halinde de birtakım farklılıklar ortaya çıkıyor. Kişilerde olumlu etkilerin olduğu gibi ruhsal sıkıntılar da tetiklenebiliyor. Kıştan ilkbahara geçtiğimiz bu aylarda kişilerin ruhsal sorunlarında artışlar yaşanabileceğini belirten Klinik Psikolog Merve Hazer, “Mevsim geçişleri kişilerde; kendilerini iyi hissetmeme, çaresizlik, çökkünlük, iştahta artma ya da azalma, uykuda artma ya da azalma, sinirlilik gibi geneli olumsuz olan düşüncelerle birlikte mevsimsel duygu durum değişikliklerine yol açabilmektedir” dedi. Mevsim geçişlerinde yaşanan değişimin kişinin üzerindeki etkisini azaltmak için dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Hazer, bu süreçte bireylerin hoşlandığı aktiviteleri yapmasını önerdi.
BİRÇOK OLUMSUZ ETKİSİ GÖRÜLÜYOR
Mevsim geçişlerinin kişiler üzerindeki etkilerinden bahseden Klinik Psikolog Merve Hazer, “Kış aylarına veda edip yaza merhaba dediğimiz mevsimsel geçisin yaşandığı bu dönem, insanlar üzerinde ruhsal olarak farklı etkiler oluşturabilmektedir. Mevsim geçişleri kişilerde; kendilerini iyi hissetmeme, çaresizlik, çökkünlük, umutsuzluk, halsizlik, iştahta artma ya da azalma, uykuda artma ya da azalma, sinirlilik gibi geneli olumsuz olan düşüncelerle birlikte mevsimsel duygudurum değişikliklerine yol açabilmektedir” ifadelerine yer verdi.
“SEMPTOMLARDA ARTIŞA SEBEP OLABİLİR”
Bu dönemlerde ruhsal sorunlar tetiklenebileceğini değinen Hazer, “Bahsettiğim geneli olumsuz olan bu düşünceler insanlarda, fizyolojik sıkıntılara da sebep olabileceği için bedenlerinden duydukları memnuniyetsizliği artırarak depresyon ve anksiyete semptomlarında artışa sebep olabilmektedir. Ayrıca mevsim geçişlerinde yaşanan gün ışığındaki değişikliklerin beynin kimyasında yapmış oldukları değişikliklere bağlı olarak ruhsal rahatsızlıklar arasında bulunan duygu durum bozukluğu (bipolar bozukluk) olan hastaların semptomlarında da artışa yol açabilmektedir” şeklinde konuştu.
“KİŞİLER SEVDİĞİ AKTİVİTELERİ YAPMALI”
“Kişiler bu dönemde spor ya da açık havada yürüyüş gibi davranışsal aktifliği artırıcı davranışlar içerisinde olmalıdır. Karanlık, sessiz ve uyku hijyenine dikkat edilen bir ortamda vücudun yeterince dinlendiği bir uyku düzeni ve de sağlıklı ve düzenli bir yemek yeme davranışına sahip olmalıdır” diyen Hazer, kişilerin mevsim geçişlerini nasıl daha sağlıklı atlanabilir konusunda ise şunlara değindi:
“Özellikle mevsimsel geçişlerin ruh sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Fakat kişiler olumsuz duygularını ifade etmek yerine bastırmayı ya da aşırı yemek yeme davranışı gibi işlevsel olmayan baş etme yöntemlerinden tercih ettiklerinde bu semptomları artırabilmektedirler. İşlevsel olmayan baş etme yöntemlerinin aksine sosyal aktivitelerde bulunmak, hobi edinmek ve sevdiğimiz şeylere hayatta yer açmak, aile ve yakın arkadaşlarla paylaşımlarda bulunmak, kapalı alanlar yerine gün ışığından faydalanabileceğimiz açık alanları tercih etmek kişilerin duygu durumları üzerinde olumlu etkiler oluşturabilmektedir. Ayrıca yoga, meditasyon ve gevşeme egzersizi gibi bireyi rahatlatacak aktivitelerin kişilerin iyilik hallerinin artmasında oldukça önemli rol oynadıkları söylenebilir.”
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.