Evde probiyotik yoğurt yapmanın püf noktaları

Evde probiyotik yoğurt yapmanın püf noktaları
Hazır yoğurtların içerisinde yer alan katkı maddelerinden uzak durmak istiyorsanız evde rahatlıkla probiyotik yoğurt yapabilirsiniz. İşte, yemeklerinizin yanında afiyetle tüketeceğiniz yoğurdun yapımı ve püf noktaları haberimizde…

Hazır yoğurtların içerisinde yer alan katkı maddelerinden uzak durmak isteyenler, doğal probiyotiklerden biri olarak ev yapımı yoğurdu oldukça sıkça tercih ediyor. Sağlıklı ve temiz olması açısından vatandaşların sıklıkla yönlendiği probiyotik yoğurdu evinizde sizler de rahatlıkla yapabilirsiniz. Yemeklerinizin yanında afiyetle tüketeceğiniz yoğurdun yapımı ve püf noktaları haberimizde…

YOĞURT İÇİN NOHUT MAYASI TARİFİ

Probiyotik yoğurt yapmak isteyenler için en önemli noktalarda bir tanesi uygun mayayı bulabilmektir. Evde ilk kez yoğurt mayalayacaklar için nohut mayası tarifi şu şekilde;

  1. 7 adet haşlanmamış çiğ nohutu cam bir kavanoza ekleyin. Ardından üzerine 1 bardak ılık doğal süt ilave edin. Tabi bu noktada kullanacağınız sütün açık veya şişede satılan süt olması oldukça önemli. Günlük sütü tekrar kaynatmanıza gerek yok, oda sıcaklığında ısıtmanız yeterli olacaktır.
  2. Sütü ekledikten sonra cam kavanozunuzu fırınınızın içine, ağzı açık şekilde koyun. Kavanozu çalışmayan fırının içinde 24 saat bekletin. İçindeki ilk mayayı süzgeçten geçirerek ayrı bir kaba boşaltın.
  3. Süzgecin üzerinde nohutlar ve kesilmiş süte benzeyen pıhtı parçacıkları kalacak. Nohutları atabilirsiniz. Süzgecin üzerinde kalan bu pıhtı parçacıkları sizin ilk mayanız.
  4. 1 bardak sütü mayalanma ısısına getirin ve cam kavanoza koyun. İçine elde ettiğiniz ilk mayayı tahta bir kaşıkla kavanozun dibinden karıştırarak ilave edin. Bir gün önce yaptığınız gibi, fırının içine ağzı açık olarak kavanozu yerleştirin. Fırını çalıştırmayın, 12 saat bekletin. Kavanozu çıkardığınızda bir gün öncekinden biraz daha kıvamlı bir sıvı elde edeceksiniz. Bu sizin devam mayanızdır.
  5. Aynı şekilde tekrar süt mayalama işlemini gerçekleştirin. Her seferinde biraz daha kıvamlı bir süt elde edeceksiniz. Sütünüzün özelliğine göre bu işlemi 4 ila 7 kez tekrarlamanız gerekecek. En sonunda kıvamlı gerçek bir yoğurt elde edeceksiniz. Bundan sonraki tüm yoğurtlarınızda bu mayayı kullanabilirsiniz.

yogurt.jpg

PROBİYOTİK YOĞURT İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  1. 1 litre süt
  2. 1 yemek kaşığı yoğurt mayası

7 ADIMDA YOĞURDUN HAZIRLANIŞI

  1. İlk önce sütünüzü 15 dakika kadar kaynatın. Ardından kaynayan sütünüzü ağzı kapaklı bir kavanoza koyarak soğumaya bırakın.
  2. Daha sonra elinizin yanmayacağı kadar soğuyan sütünüzü, güzelce mayalayın.
  3. İçerisine 1 yemek kaşığı yoğurt mayanızı ilave edin.
  4. Kavanozu sallamadan ağzını güzelce kapatın ve battaniyeye sarın.
  5. Evinizin sıcak bir yerinde gün boyu bekletin.
  6. Ertesi gün battaniyeyi açın ve buzdolabına koyun.
  7. Soğuyan yoğurdunuzu afiyetle yiyebilirsiniz.

Daha sonra yoğurt mayalamak istediğinizde, bu yoğurttan elde etmiş olduğunuz mayayı kullanabilirsiniz. Bunun içinde bir önceki yoğurttan 1 kaşık ayırabilirsiniz.

Afiyet olsun.


Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.