Depresyon tedavisinde EMDR terapisi öne çıkıyor
Özel Ortadoğu Hastanesi Uzm. Psk. İremgül Özeren, EMDR terapisi hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulundu. Terapinin, birçok sorunda olumlu sonuçlar sağladığını belirten Özeren, psikolojik sorunlarda etkili bir yöntem olduğunu söyledi. Özeren, EMDR'nin depresyon, travma, bağımlılık, fobiler, migren ve kaygı bozuklukları gibi birçok sorunda olumlu sonuçlar sağladığını ifade etti. Terapinin, kişinin olumsuz anı ve inançlarını işleyerek daha az rahatsız edici hale getirdiğini ve beynin doğal iyileşme sürecini harekete geçirdiğini vurguladı. Özeren, EMDR’nin kısa sürede etkili sonuçlar sunduğunu ifade etti.
TRAVMA TEDAVİSİNDE ETKİLİ BİR YAKLAŞIM
Özel Ortadoğu Hastanesi Uzm. Psk. İremgül Özeren, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olarak bilinen EMDR’nin, ruh sağlığı alanında devrim niteliğinde bir tedavi yöntemi olarak öne çıktığını belirtti. EMDR terapisinin, Adaptif Bilgi İşleme Modeli üzerine inşa edildiğini söyleyen Özeren, “Bir olayın veya anının içerisinde duygularımız, inançlarımız, beden duyumlarımız ve 5 duyuya ait bilgiler saklanmaktadır. Modele göre, zihnimizde rahatsız edici anılar, doğal bir işlemleme sürecinden geçerek sağlıklı bir şekilde diğer anılarla bağlantı kurar” dedi. Bu sayede de, olumsuz anılar hatırlandığında duygusal ve bedensel olarak daha az rahatsız edici hale geldiğini ifade etti.
“ETKİLİ BİR ÇÖZÜM SUNUYOR”
Özeren, EMDR terapisinin hangi durumlarda etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığını şu sözlerle anlattı:
“EMDR terapisi; depresyon, travma, cinsel ve fiziksel taciz, bağımlılıklar, kişilik bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, öfke kontrol problemleri, fobiler, panik bozukluk, migren ve kronik ağrılar, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, okul ve iş yaşamında zorlayıcı olaylar, aile çatışmaları ve yas gibi psikolojik sorunlar için etkili bir çözüm sunuyor.”
SÜREÇ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR
EMDR terapisinin kısa süreli terapiler arasında yer aldığını ifade eden Özeren, terapinin kişiye göre değişiklik gösterebileceğini vurguladı. Danışanın olayları işleme süreci ve travmanın boyutu, terapinin ne kadar süreceğini belirlediğini söyleyen Özeren, 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 30’un üzerinde randomize kontrollü çalışma sonucunda, EMDR'nin danışanların çoğunluğunda travma sonrası stres belirtilerini etkili bir şekilde azalttığı veya yok ettiği görülmüştür. Aynı zamanda, EMDR’nin endişe gibi psikolojik sorunlarla bağlantılı semptomlarda da azalma sağladığı kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.
DOĞAL İYİLEŞME SÜRECİNİ HAREKETE GEÇİRİYOR
Bugünkü birçok sorunun kaynağının, geçmişte işlenmemiş travmatik anılar olduğuna işaret eden Özeren, “Bu anılar, olumsuz inançlar, duygular ve bedensel belirtilerle tetiklenerek günümüzde çeşitli sorunlara yol açar” dedi. Özeren, “Örneğin, sınav kaygısı yaşayan bir bireyin "başarısızım" inancı, geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlerle bağlantılı olabilir” ifadelerini kullandı. Terapi sürecinde danışana iki yönlü uyaranlar verilerek işlenmemiş anılar üzerinde çalışıldığını ifade eden Özeren, şunlara değindi:
“Göz hareketleri, dokunsal uyaranlar ve işitsel uyaranlar şeklinde uygulanır. Bu süreç, beynin iki yarım küresi arasında bağlantı kurulmasına yardımcı olur ve bu süreçte danışanların bilinci açıktır. EMDR, beyin üzerinde yeni olumlu inançlar oluşturarak doğal iyileşme sürecini harekete geçirir.”
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.