Veterinerler 'Uyutulmaya' karşı çıktı: Kabul edilebilir değil

Veterinerler 'Uyutulmaya' karşı çıktı: Kabul edilebilir değil
ATO Meclis Üyesi Veteriner Hekim Levent Uğurlu, sahipsiz başıboş sokak köpeklerinin uyutulması tasarısına karşı çıktı. Uğurlu, “Kabul edilebilir bir durum değil. Veteriner hekimlerin de fikirleri alınarak, dünyaya örnek olacak bir çözüm bulunmalı” dedi.

Sokak köpeği konusu uzun süren tartışmalara neden olurken, gündemden düşmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin ayrıntılarının belli oldu. AK Parti yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre; hazırlanan kanun teklifinde İngiltere modeline benzer bir uygulama gerçekleştirilmesine karar kılındı. Kanun teklifinin detaylarında belirtilen, 30 gün boyunca sahiplenilmeyen hayvanların uyutulması hakkında konuşan Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Veteriner Hekim Levent Uğurlu, “Ben kabul edilebilir bir tasarı olmadığı kanaatindeyim. Veteriner hekimlerin de konuya dâhil edilerek, toplumla uzlaşı şeklinde bir yasanın gündeme getirilmesi, hızlı ve dünyaya da örnek olacak bir çözüm sunulması en büyük temennimiz” dedi.

ato-meclis-uyesi-veteriner-hekim-levent-ugurlu.jpg

“ÖRNEK BİR ÇÖZÜM SUNULMALI”

Son zamanlarda gündemden düşmeyen ve olumsuz örneklerine sıkça rastlanılan sokak köpeği olaylarına ilişkin meclise getirilmesi beklenen kanun teklifinin detayları hakkında konuşan Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi Veteriner Hekim Levent Uğurlu, şunları aktardı:

“Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde Hayvanları Koruma Kanunu'na ilişkin yasada değişiklik tasarısı hazırlığı olduğunu sizlerle aynı zamanda öğrendik. Fakat bununla ilgili herhangi bir meslek teşkilatlarından bir görüş alışverişinde bulunulmadığını biliyorum. Hem Türk Veteriner Hekimler Birliği hem mevcut odalarımız hem de mesleğe ilişkin faaliyette bulunan STK'larımız tamamen göz ardı edilmiş durumda. Veteriner hekimlerin de konuya dâhil edilerek, toplumla uzlaşı şeklinde bir yasanın gündeme getirilmesi, sokak hayvanlarıyla ilgili hızlı ve dünyaya da örnek olacak bir çözüm sunulması en büyük temennimiz. Ben kabul edilebilir bir tasarı olmadığı kanaatindeyim.”

sokak-kopekleri.jpg

“VETERİNER HEKİMLER GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Buna benzer uygulamaların daha önceden yapıldığını ancak herhangi bir sonuç alınamadığını ifade eden Uğurlu, “2004 yılında da 5199 sayılı hayvan koruma kanunu çıktığı zaman da belediyelere benzer bir sorumluluk verilmişti. Belediyeler ne yapacaktı? İlçe sınırları içerisindeki sokak hayvanlarını toplayarak, bunları kısırlaştırmalarını, tedavilerini yapacaktı. Gerekli hallere de hayvanları aldıkları konuma bırakıp onları zaman içerisinde düzenli kontrol sağlayacaktı. Fakat geldiğimiz noktada böyle bir şey yapılamadı. 2021 yılında bununla ilgili 7332 sayılı bir ek kanun çıkarıldı. Yine çok fazla bir ilerleme kaydedilemedi. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, bu kararları alırken görüş alınması gereken meslek gruplarından birisi ve en önemlisi olan veteriner hekimlerin göz ardı edilmesidir” şeklinde konuştu.

veteriner-kopek.jpg

“ÖTENAZİ AŞISI YAPMAMIZ YASAK”

Türkiye'deki belediyelerin veteriner hekim sayısının bin rakamının altında olduğunu ondan dolayı da veteriner hekim olmayan kişilere bu görevlerin verildiğini belirten Uğurlu, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

“Toplanan hayvanların ötenazi aşısının veteriner hekimler tarafından yapması isteniyor. Türk Veteriner Hekimler Birliği de aldığı bir kararla veteriner hekimlerin sağlıklı hayvanlara ötenazi yapmayacağı, ötenazi aşının ancak hastalığı olan veya hastalığının insana bulaşabilme tehlikesi veya hayvanın acı çekmesi durumunda yapılabilecek bir uygulama olduğunu beyan etti. Bununla ilgili de yasal yaptırım yoluna gideceğini bildirdi.”

“TOPLUMU İKİYE BÖLEN BİR TASARI”

Uygulanması düşünülen kararın toplumu ikiye bölen bir tasarı olduğu kanaatinde olduğunun altını çizen Uğurlu, “Bir tarafta hayvanları çok seven insanlar varken diğer tarafta da hayvanların olumsuz etkilerinden zarar gören insanlar var. Biz veteriner hekim mesleğimizden dolayı iki tarafı da çok rahat anlayabilen insanlarız. Sokak hayvanları probleminin, tüm dünyaya örnek olabilecek bir şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. Toplum sağlığı, vatanımızın, milletimizin geleceği ve lider ülke Türkiye, Türk Yıldızı, Türkiye yüzyılı sloganlarıyla daha uyumlu bir çözüm noktası bulmanın daha olacağı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.