Veteriner hekimler bilime aykırı davranıyor: Başıboş köpekler toplanmalı
Başıboş köpeklere ilişkin hazırlanan yasa değişikliği TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na geldi. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nden yapılan açıklamada, “Bu taslağın yanında değiliz; yaşatmanın temel alındığı çözümlerin hala mümkün” denildi.
Konuya dair tabanda görüş ayrılığı görülen açıklamalar devam ederken; Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu’ndan Türk Veteriner Hekimler Birliği’ne tepki gecikmedi.
Prof. Sabuncuoğlu, barınaklardaki karantina ve biyogüvenlik standartlarında ötenazinin rutin bir uygulama olduğunu belirterek, “Bu tasarının karşısında durmak, veteriner bilimleri ilkelerine, temel biyoloji kurallarına, halk sağlığı ve güvenliğine, sokakta başıboş yaşamak zorunda kalan hayvanların refahına karşı durmaktır” dedi.
BAŞIBOŞ KÖPEK TEHDİT OLUŞTURUR
Prof. Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu, evcil hayvanların evi ve bakıcısı olması gereken canlılar olduğunu ve hayvan evlerine barınak denildiğini dile getirerek, “Evcil hayvan başıboş ve sokakta yaşayamaz. Başıboş ve sokakta hayvan refahı sağlanamaz. Sağlık ve üreme kontrolü yapılamaz. Başıboş köpek insan, diğer hayvanlar ve çevre sağlığı açısından da tehdit oluşturur. Halihazırda oluşturulan yasa tasarısı, başıboş köpeklerin barındırılmasını esas almaktadır. Karantina ve biyogüvenlik kurallarına uygun bir şekilde sağlıklı, bulaşıcı hastalığı olmayan köpekler, ömür boyu barındırılacaktır. Bu tasarının karşısında durmak, veteriner bilimleri ilkelerine, temel biyoloji kurallarına, halk sağlığı ve güvenliğine, sokakta başıboş yaşamak zorunda kalan hayvanların refahına karşı durmaktır” dedi.
ÖTENAZİ RUTİN BİR UYGULAMA
Prof. Sabuncuoğlu, dünyada ve Türkiye’de binlerce yıldır evcil hayvanların barınaklarda yaşadığına işaret ederek, “Barınaklar karantina ve biyogüvenlik standartlarında yönetilir. Bu standartlara uyulmadığında bir hasta hayvanın barınağa alınmasıyla barınaktaki bütün hayvanlara hastalık bulaştırır. Karantina ve biyogüvenlik standartlarında ötenazi, rutin bir uygulamadır. Hangi hayvan türü olursa olsun, deney hayvanından ata kadar, bütün hayvan barınaklarında aynı uygulamalar yapılır” dedi.
BU BİR BARINDIRMA MODELİDİR
Sabuncuoğlu, “Sokaktayken neler olacağını biliyoruz. Bu bir çözüm değil. Bu yasa uyutma yasası değil, Avrupa modeli değil, bu yasa barındırma modelidir. Dünyada ilk kez bu kadar büyük bir köpek popülasyonu barındırılacak. Elbette karantina ve biyogüvenlik şartlarında olacak. Bunu da en çok veteriner hekimler bilir. Barınaklar karantina ve biyogüvenlik standartlarına uyarak yönetilebilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.