Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan hayatını kaybetti

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan hayatını kaybetti
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Türk diline önemli katkılar yapan merhumun cenazesi yarın Hacı Bayram Veli Camii'nde kılınacak.

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir tedavi görmekte olan Doğan'ın vefatı, TYB'nin sosyal medya hesaplarından duyuruldu. Yapılan açıklamada, "Şeref Başkanımız Mehmet Doğan göçünü topladı, Hakk'ın rahmetine kavuştu. Cenaze namazı, 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazını müteakip Hacı Bayramı Veli Camii'nde kılınacaktır. Ülkemizin başı sağ olsun" ifadeleri yer aldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı taziye mesajında, "Millî edebiyat ve Türk Dili davasının öncülerinden olan Mehmet Doğan'a Allah'tan rahmet; ailesine, dostlarına ve talebelerine başsağlığı diliyorum. Türkçe kelimeleri derlediği sözlük, kültürel dünyamıza bıraktığı en önemli miraslarındandır. Mekânı cennet olsun." dedi.

6.jpg

MEHMET DOĞAN KİMDİR?

1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde doğan Mehmet Doğan, eğitim hayatını Ankara Gazi Lisesi ve bugünkü adıyla Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamladı. Kariyerine Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde dokümantalist olarak başlayan Doğan, sonrasında Dergah Yayınları'nda yayın yönetmeni olarak görev aldı. TRT'de Genel Müdür danışmanlığı yapmasının ardından tekrar yayıncılığa dönen Doğan, "Büyük Türkçe Sözlük"ü hazırlayarak Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluşunu gerçekleştirdi.

Mehmet Doğan, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi gibi önemli çalışmalara katkı sundu. Ayrıca televizyon metinleri ve senaryolar yazdı, çeşitli kültürel projelerde yer aldı. Yazarlık mesleğinin tanımlanması ve yazarların bir araya gelmesi için büyük çaba harcayan Doğan, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı üzerine de önemli çalışmalar yaptı.

4-005.jpg

ÖDÜLLERLE DOLU HAYAT

Mehmet Doğan, 1978'den itibaren çeşitli ödüllerle onurlandırıldı. Bunlar arasında "Türkiye Milli Kültür Vakfı teşvik ödülü", "Yazarlar Birliği Dil ödülü", "Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı" ve "Karaman Dil Ödülü" yer alıyor. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü"ne layık görülen Doğan, 2021'de "Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü"nü aldı.

Doğan, "Büyük Türkçe Sözlük" başta olmak üzere birçok eseri kültürel dünyamıza kazandırdı. Ayrıca "Sanat Sözlüğü", "Ulucami", "Kaybolan Şehirler", "Mehmed Akif" gibi film metinleri ve belgesellerin yanı sıra yazdığı şiir şölenleri ve kültürel etkinliklerle de Türkiye'nin edebi hayatına büyük katkılar sundu.

Cenaze namazı, yarın Hacı Bayram Veli Camii'nde kılınacak olan Mehmet Doğan, ardında büyük bir kültürel miras bırakarak sonsuzluğa uğurlanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.