Toplumsal barışı tehdit: “Gıybet”

Toplumsal barışı tehdit: “Gıybet”
İslam dini, toplumsal refah ve kişilik haklarını korumak amacıyla gıybet, iftira ve dedikodu gibi yasaklıyor. Uzmanlar, bu tür büyümenin sosyal sektörlere zararlarını vurgulayarak inananları uyarıyor.

Din alimleri ve İslam ahlakı kuralları, modern toplumda yaygınlaşan gıybet ve dedikodular gibi olayların İslami öğretilere aykırı olduğu belirtilirken, bu konuda değerlerin bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunuyor.

GIYBET NEDİR?

Uzmanlar, gıybetin tanımını şöyle yapıyor: Bir kişinin sonrasında hoşlanmayacağı sözleri söylemek, kişiyi giydirmek veya çekiştirmek ve halk arasında "dedikodu" olarak da bilinir.

GIYBETİN KAPSAMI

Gıybet, pek çok konuyu içerisinde barındırır. Kişinin bedeni, nesebi ve ailesi, ahlakı, mesleği ve işi, dini yaşantısı ve giyim tarzı gıybetin içerisinde yer alır. Uzmanlar, gıybetle birlikte aşağıda belirtilenlerin da İslam'da yasaklandığını belirtmektedir:

İftira

Koğuculuk (söz taşıma)

Yalan söylemek

Yalancı gizli

İslam alimleri, bu türlerin dini açıdan değerlendirmesini şöyle yapıyor: “Gıybet, büyük günah olarak kabul ediliyor. Peygamber hadislerinde gıybet edenleri şiddetle kınıyor ve uyarıyor. Toplumsal barış ve huzurun bozulmasında gıybetin etkisi vurgulanıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.