Sokak köpekleri için harekete geçildi: Uyutulacaklar

Sokak köpekleri için harekete geçildi: Uyutulacaklar
AK Parti sokak köpeklerinin uyutulması için “İngiltere Yöntemi”ne geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla partililer harekete geçti. Türkiye’de 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas ve 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği öğrenilmişti.

AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmaya hazırlandığı başıboş köpeklerle ilgili kanun teklifinin etki analizi raporu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu.

Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda başıboş köpeklerin güvenlik, sağlık ve ekonomi alanlarındaki risklerine dikkat çekildi.

basibos-kopek.jpg

88 TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Raporda sokak hayvanları ile ilgili problemlerin üç ana başlık altında toplandığı belirtildi; mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler.

Raporda sokak köpeklerinin ekonomik boyutuna ilişkin çarpıcı veriler yer aldı. Sahipsiz hayvanların saldırısı sonucunda valilik ve yerel yönetimlere 88 adet tazminat davası açıldığı hatırlatıldı.

REKOR KUDUZ AŞISI BEDELİ

Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı uygulandığı belirtildi. Son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği ve 48 milyar liralık köpek maması ithalatı yapıldığı ifade edildi.

Sağlık açısından Türkiye’nin riskli bir duruma girdiği vurgulanan raporda, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas ve 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği belirtildi. 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığına da dikkat çekildi.

basibos-sokak-kopegi.jpg

EMNİYET VERİLERİ KORKUTTU

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleştiği bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500 TL, bir köpeğin yakalama maliyetinin yaklaşık 1.500 TL ve bir köpeğin kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 TL olduğu belirtildi.

KÖPEKLER UYUTULACAK

AK Parti’nin sokak köpeklerinin hayati tehlike oluşturduğu gerekçesiyle uyutulmasını öngören bir yasa üzerinde çalıştığı öğrenildi. Sokak köpeklerinin saldırıları sonucu mağdur olan vatandaşların taleplerini gerekçe gösteren partililer, hayvanların uyutulmasını içeren yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisine getirme kararı aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kesin talimatı üzerine başlatılan çalışma, ilgili bakanlıkların katılımıyla gerçekleştirilen toplantıların ardından hız kazandı.

sokak-kopegi.jpg

KISIRLAŞTIRMA UYGUN GÖRÜLMÜYOR

AK Parti sokak köpeklerinin popülasyonunu azaltmak için kısırlaştırma yerine uyutma yöntemini öneriyor. Parti yetkililerİ kısırlaştırmanın maliyetli olması, barınak yetersizliği ve kısırlaştırmanın saldırganlık sorununu çözmemesi gibi nedenlerle uyutma yöntemine başvurduklarını ifade ediyor. Dünyadaki benzer uygulamaları inceleyen AK Parti, özellikle İngiltere’deki düzenlemeleri referans alarak yasa tekliflerini hazırlıyor.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.