Psikolog Sümeyye Özcan: İnternetteki alt kültürler şiddeti bilerek meşrulaştırıyor

Psikolog Sümeyye Özcan: İnternetteki alt kültürler şiddeti bilerek meşrulaştırıyor
İstanbul Fatih'te 19 yaşındaki Semih Çelik'in, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i vahşice katletmesi, “İncel” kavramını gündeme getirdi. Konuya ilişkin Ulus’a konuşan Uzman Klinik Psikolog Sümeyye Özcan, “Bu topluluk şiddeti bilerek meşrulaştırıyor” dedi.

İstanbul Fatih'te 19 yaşındaki Semih Çelik'in, İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil'i vahşice katletmesi, “İncel” kavramını gündeme getirdi. Konuyla ilgili Ulus’a açıklama yapan Uzman Klinik Psikolog Sümeyye Özcan, bu kişilerin, romantik ilişkilerde başarısız oldukları için öfke ve yalnızlık hissiyle çevrimiçi platformlarda bir araya geldiklerini belirtti. İncel kültürünün, toplum üzerindeki etkisinin geniş kapsamlı ve tehlikeli olduğunu vurgulayan Özcan, “Bu topluluk, bazen kadın düşmanlığı, cinsiyet eşitsizliği gibi aşırı düşünceleri destekleyebiliyor ve hatta şiddeti meşrulaştırabiliyor” dedi.

2-006.jpg

İNCEL KAVRAMI VE TEHLİKELİ SONUÇLARI

İncel teriminin, İstanbul Fatih surlarında meydana gelen çarpıcı olaydan sonra merak edilen konulardan birisi haline geldiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Sümeyye Özcan, terimi ve tehlikelerini şu sözlerle anlattı:

“Kısaca anlatmam gerekirse İngilizce kelime karşılık anlamı "involuntary celibate"’e karşılık gelirken dilimizde ‘mecburi bekarlar’ ifadesine eş değer gelebilir. Bu terim, romantik veya cinsel ilişkiler yaşayamayan, ancak bu durumu istemelerine rağmen başarılı olamayan bireyler için kullanılıyor. Bu grubun üyeleri, toplum içinde iken yalnızlık, dışlanmışlık ve hayal kırıklığı gibi duygular yaşıyorlar. İncel topluluğu da bu bireylerin çevrimiçi sosyal medya platformlarda bir araya gelip yaşadıkları hayal kırıklıklarını, ilişkilerdeki başarısızlıklarını paylaştıkları ve zaman zaman oldukça karanlık söylemler geliştirdikleri bir grup haline dönüşmüş durumda.”
İSTANBUL'DAKİ CİNAYETLER VE İNCEL BAĞLANTISI

İstanbul'da yaşanan İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil cinayetleri, incel kültürünün ne denli tehlikeli bir hal alabileceğini gözler önüne serdi. Bu olayda, katil Semih Çelik'in “incel” olarak tanımlanan kişilerle bağlantısı olduğu belirlendi. Bu durumun, incel kültürünün şiddet ve kadın düşmanlığına nasıl zemin hazırlayabileceğini gösteren önemli bir örnek olduğunu söyleyen Özcan, şunlara değindi:

“Çelik, ilişkilerde yaşadığı başarısızlıkları ve sosyal hayattaki yetersizliklerini, kadınları hedef alan bir öfkeye dönüştürdü ve ne yazık ki bu, trajik sonuçlar doğurdu. İncel kültürü, yalnızlık ve bastırılmış öfkenin tehlikeli bir şiddet biçimine evrildiği karanlık bir hareket olarak karşımıza çıkıyor.”

“BU TOPLULUK, ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRABİLİYOR”

İncel kültürünün, toplum üzerindeki etkisinin geniş kapsamlı ve tehlikeli olduğunu vurgulayan Özcan, “Bu topluluk, bazen kadın düşmanlığı, cinsiyet eşitsizliği gibi aşırı düşünceleri destekleyebiliyor ve hatta şiddeti meşrulaştırabiliyor” dedi. İncel bireylerin genellikle kendilerini yalnız, dışlanmış ve hayal kırıklığına uğramış hissettiklerini aktaran Özcan, bu duyguların zamanla topluma ve özellikle de kadınlara karşı büyük bir öfkeye dönüşebildiğini belirtti.

“CİDDİ SONUÇLAR DOĞURABİLİYOR”

İncel kültürünün, kadınlara ve modern ilişkilere karşı olumsuz bakış açısına sahip olduklarını dile getiren Özcan, “Bazı uç örneklerde şiddet içeren ideolojiler bile görülebiliyor. Semih Çelik örneğinde olduğu gibi topluma, özellikle de kadınlara mal etmeye başlayabiliyorlar ve bu durum maalesef ciddi sonuçlar doğurabiliyor” diye konuştu.

BAŞARISIZLIKLARINA SUÇLU ARIYORLAR

İncel topluluğundaki bireylerin, ciddi bir duygusal çöküş içinde yaşadıklarına dikkat çeken Özcan, “Sosyal olarak izole oldukları için daha da yalnızlaşabiliyorlar ve bu da onları hem psikolojik hem de sosyal açıdan olumsuz etkiliyor” dedi. Özcan, yaşadıkları başarısızlıkları suçlayacak bir hedef arayışına giren bu kişilerin, bazen kadınlara karşı öfke ve şiddet eğilimi geliştirebildiklerini söyledi. İncel kültürü, toplumda dikkatle ele alınması gereken tehlikeli bir olgu haline geldiğini belirten Özcan, “Sosyolojik olarak başlayan bu fenomen zamanla psikolojik sorun olarak da tanımlanabilir” dedi.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.