OYAD’dan OYAK’ta nema tepkisi

OYAD’dan OYAK’ta nema tepkisi
OYAD, 2023 yılı nema oranını yüzde 77 olarak açıklayan OYAK’a tepki gösterdi. Genel Başkan Ömer Öztürk, OYAK şirketlerindeki öz kaynak artışı dolayısıyla bu oranın imkansız olduğunu belirterek, “Dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

OYAK’ın 64’üncü Genel Kurulu’nda OYAK EMS üyelerine dağıtılacak 2023 yılı nema oranı yüzde 77 olarak açıklandı. Konuyu değerlendiren Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Ömer Öztürk, açıklanan oran karşısında hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

2022 yılı nemasının yüzde 89 olduğunu hatırlatan OYAD Genel Başkanı Ömer Öztürk, “Bu mümkün değil. Erdemir’de yüzde 61, OYAK Yatırım’da yüzde 173, OYAK Çimento’da yüzde 262 ve HEKTAŞ’ta yüzde 204 öz kaynak artışı oldu. Diğer şirketlerimizin de en az piyasa şartlarında ve bu şirketlerimiz gibi öz kaynak artırdığını düşünürsek bu nema oranın geçen senenin altında kalması imkansızdır” dedi.

Ömer Öztürk, “2022 yılı nema oranıyla ilgili dava devam ediyor. 2023 yılı nema oranını da mahkemeye taşıyacağız. Dava açmaya hazırlanıyoruz” diye konuştu.

MÜMKÜN DEĞİL

OYAD Genel Başkanı Ömer Öztürk, açıklanan nema oranını kabul etmediklerini vurgulayarak, “Bu mümkün değil. Çünkü en son enflasyon muhasebesi 2003-2004 yıllarında yapılmıştı. Bunun önemi geçen zaman içinde enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücünde değişimler olması ve mali tabloların da gerçek durumu ifade edemez hale gelmesi. Bu nedenle 20 yıl sonra bu sene yapılan enflasyon düzeltmesiyle mali tablolar gerçek durumu ifade edecek hale geldi. Yapılan düzeltme sonrası ülkemizde birçok şirketin öz kaynakları yüzde 200 ve üzerinde arttı. Hatta bunun üzerinde artıran şirketler de bulunuyor. OYAK şirketlerinde Erdemir’de yüzde 61, OYAK Yatırım’da yüzde 173, OYAK Çimento’da yüzde 262 ve HEKTAŞ’ta yüzde 204 öz kaynak artışı oldu. Diğer şirketlerimizin de en az piyasa şartlarında öz kaynak artırdığını düşünürsek bu nema oranın geçen senenin altında kalması imkansızdır” dedi.

omer-ozturk.jpg

NEDEN ŞEFFAF DAVRANILMIYOR

2023 yılı nema oranını son 20 yılın en kötü nema oranı olarak tanımlayan Genel Başkan Ömer Öztürk, “TÜİK enflasyon verileri ile karşılaştırıldığında OYAK tarihinin en düşük nema oranı oldu. 2022 yılı nema oranıyla ilgili dava devam ediyor. 2023 yılı nema oranını da mahkemeye taşıyacağız. Dava açmaya hazırlanıyoruz. Biz OYAK EMS Üyeleri olarak OYAK'ın hiçbir kurulunda temsil edilmiyoruz. Şeffaflık yok, açıklanan düşük nema oranlarının nasıl hesaplandığı konusunda açıklama yapılmadığından dolayı kafalarımızda şüpheler oluştu. Bunların giderilmesi gerekmektedir. OYAK kendi sitesinde dediği üzere temel ilkeleri olan 'şeffaflık' ve 'hesap verebilirlik' ilkelerine sürekli yer veriyor. Fakat yönetim, denetim, yatırım ve kâr payı dağıtım/nema hesaplama süreçlerinde neden şeffaf davranılmıyor” ifadelerini kullandı.

MÜCADELEYE DEVAM EDİLECEK

Başkan Ömer Öztürk, açıklanan nema oranıyla birlikte hukuki mücadelelerine devam edeceklerini vurgulayarak, “Şirketlerimizin yönetim kurullarında görevli yöneticilerin istifalarını istemek amacıyla imza toplayacağız. Mağduriyetimizin giderilmesi maksadıyla Meclis’teki milletvekillerimizden destek isteyeceğiz. Genel Kurul Kararlarını mahkemeye taşıyacak, yönetim kurullarında görevli tüm yöneticiler hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.