İzmir Valisi “gerçek uzmanlar hazırladı” diyerek İzmir’in deprem raporunu açıkladı
İzmir Valiliği tarafından İktisat Kongre Merkezi'nde, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini anma programı düzenlendi. Etkinliğe il protokolünün yanı sıra bünyesinde arama kurtarma ekibi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile özel işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
İŞTE İZMİR'İN EGE RAPORU
İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege’deki deprem fırtınası üzerinden İzmir halkını korku ve endişeye sevk eden değerlendirmelerde bulunan kişilere tepki gösterip, “gerçek uzmanlar hazırladı” dediği deprem raporunu açıkladı.
“Deprem fırtınasının başladığı ilk günden itibaren sadece meşhur olmak ya da sadece daha fazla tık almak için paylaşım yapanlar yerine, bu işi bilen bilim insanlarıyla istişare halindeyiz. Onların bize ilettiği raporu paylaşmak istiyorum” diyen Vali Elban, Ege’deki hareketliliğin İzmir’i etkilemesini beklemediklerini kaydetti. Vali Elban, ancak İzmir’deki yapıların yüzde 70’inin sorunlu olduğunu, zemin ve yapılış konusunda sıkıntı olduğunu herkesin bildiğini söyledi.
MEŞHUR OLMAK YA DA TIK ALMAK İÇİN...
Vali Elban Ege Denizi'ndeki deprem fırtınasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunarak “Bugün itibariyle bini geçen deprem kaydedildi. Yaklaşık 800'e yakını 3 ve 4 şiddeti civarında. O civarda en sonra 1650'de bir deprem olmuş. Ancak biz, bu deprem fırtınasının başladığı ilk günden itibaren sadece meşhur olmak ya da sadece daha fazla tık almak için paylaşım yapanlar yerine, bu işi bilen bilim insanlarıyla istişare halindeyiz. Onların bize ilettiği raporu paylaşmak istiyorum. Santorini civarında 'Deprem fırtınası' diye tabir edilen hareketlilik en son 2011 yılında da olmuş ve 14 ay sürmüş. O deprem hareketliliğinden ilimiz etkilenmemiş. Bilim insanlarının, AFAD ve MTA ortak görüşüne göre bu civarda oluşan deprem hareketliliğinin doğrudan ilimizi etkilemesi beklenmiyor. Fay yapısı itibariyle ilimizi tetikleyecek fay söz konusu değil. Depremin olduğu bölgelerin ilimize uzaklığı 260-300 kilometre. Santorini kaynaklı bir tehlike beklenmiyor” diye konuştu.
TÜM HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK
İzmir’in depremsellik açısından riskli olan illerden olduğuna dikkat çeken Vali Elban, şöyle devam etti: “Kendi depremi olabilir. Ama Santorini civarında devam eden deprem fırtınası kaynaklı ilimizin o felaketten doğrudan etkilenme ihtimali sıfıra yakın. Vatandaşlarımızın, valiliğimizin ve diğer resmi kurumların açıklamalarına ve bilim insanlarının açıklarına itibar etmelerini istiyorum. Endişe etmeye, telaş yapmaya neden olacak bir durum yok. Valilik olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık. İlimizdeki olası bir afete karşı tüm kurum ve kuruluşlarımız hazır. Endişeye mahal verecek bir durum söz konusu değil.”
O GÜNÜ ANLATTI
O dönem Adana Valisi olan ve 6 Şubat depremini bizzat yaşayan İzmir Valisi Süleyman Elban, o günü şöyle anlattı: “6 Şubat, okulların ikinci yarıyılının başladığı gündü. 04.17'de öyle bir sarsıntı başladı ki saatlerce sürmüş gibi sarsıntı bitmek bilmiyordu. Sarsıntının şiddeti o kadar yüksekti ki evde ses gelmeyen yer yoktu. Evdeki her mobilya, her malzemeden sesler geliyordu. Bu süreç o kadar uzun sürdü ki diğer illerimizde 2 dakikaya yakın sürdü ama Adana'da 13 saniye kadar daha fazla sürdü. Olay bittikten sonra tablonun ne olduğunu, depremin merkez üssünü de bilmiyorduk. Ama çok yıkıcı ve ağır tabloyla karşı karşıya olduğumuzu biliyorduk. 25 dakika içerisinde Afet Koordinasyon Merkezi'ne intikal ettik. Orada hızlıca organize olup kısa bir süre içerisinde arama ve kurtarma faaliyetlerine başladık. Adana'da 418 vatandaşımızı kaybettik. Yıkıntı o kadar kötüydü ki arama kurtarma faaliyetleri 24 saatte bitmesine rağmen canlı kurtardığımız insan sayısı çıkardığımız ceset sayısından daha azdı. Çünkü yıkılan yapıların niteliği, yapı kalitesi ve tekniği açısından kusurların olduğu yapılardı”.
'YAPI STOKLARININ YENİLENMESİ GEREKİYOR’
Vali Süleyman Elban, depremdeki aynı fedakarlığı kötü durumdaki yapı stoklarının hızlıca yenilenmesi için göstermemiz gerektiğini ifade ederek “Hızlıca anlayış değişikliğine gidip çok hızlı bir şekilde yapı stoklarının yenilenmesi gerekiyor. Bir afet konuşulduğunda herkes endişeleniyor. Çünkü yapılarımızın çoğuna güvenemiyoruz. Yapılış konusunda ve zemin konusunda sıkıntı olduğunu hepimiz biliyoruz. Güncel olarak yakınımızda depremler devam ediyor ve vatandaşlarımız endişeleniyor. Çünkü ilimizdeki yapı stokunun yüzde 70'i sorunlu” dedi.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.