TDVS'den uyarı: Mekke'nin fethi 11 Ocak'ta kutlanmalı
Ülkemizde son yıllarda Mekke'nin fetih tarihi 10 gün önceye çekilerek Miladi 31 Aralık ila 1 Ocak tarihlerinde kutlanmaya başlandı. İslam tarihindeki en önemli olaylardan biri olan Mekke'nin Fethi’nin, 1 Ocak’ta kutlanılması hakkında Ulus’a konuşan Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Mekke’nin Fethi’nin Hicri takvime göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık 8 yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmış olan Mekke’nin Fethi’nin, yılbaşı kutlamalarına karşı olarak kutlandığını söyleyen Ünal, “Dini bir tarihi, yılbaşına alternatif olarak sunmak doğru bir yaklaşım değil," dedi. Ünal, bu tarihi olayın 2025 yılında, 11 Ocak Cumartesi gününe denk geldiğini belirtti.
MEKKE’NİN FETHİ’NİN KAÇINCI YILI?
Müslümanlar açısından büyük bir öneme sahip olan Mekke’nin fethi, her yıl özellikle 31 Aralık ile 1 Ocak tarihlerinde ülkemizde geniş bir ilgiyle anılıyor. 2025 yılı itibarıyla, bu önemli olayın üzerinden tam 1395 yıl geçmiş olacak. Asıl tarih olan 11 Ocak 630’da, Müslümanlar, Kureyş kabilesinin kontrolündeki Mekke’yi fethederek İslam’ın barış ve hoşgörü mesajını bu kutsal şehirde hâkim kılmıştır. Ülkemizde son yıllarda, Mekke’nin fethi, Miladi takvime göre 10 gün öncesine alınarak 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlamıştır. Bu anma, Müslümanlar için tarihi ve manevi bir anlam taşıyarak, bir barış ve birlik mesajı olarak da ön plana çıkmaktadır.
YILBAŞINA ALTERNATİF OLARAK GÖSTERİLİYOR
Yılbaşı kutlamalarının kabul edilse de, edilmese de toplumumuza yerleştiğini söyleyen Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, “Buna alternatif olarak geçmiş yıllarda özellikle sosyal medyada veya bazı kişi, grup, dernek ve vakıflar tarafından 1 Ocak Mekke’nin Fethi olarak ilan edildiğini gördük” dedi. 2025 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre Mekke’nin Fethi, 11 Ocak Cumartesi gününe denk geldiğine dikkat çeken Ünal, şunlara değindi:
“Bu noktada dikkat edilmesi gereken, dini günlerin Miladi takvime göre değil, Hicri takvime göre, yani ay hesabına göre belirlendiğidir. Örneğin, Ramazan ve Kurban Bayramları veya Üç aylar her yıl Miladi takvimde 10 gün önceye gelir. Bu nedenle dini bir tarihi başka bir anlayışa karşı bir alternatif olarak sunmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir.”
DOĞRUYU YANLIŞA ÇEVİRMEMEK GEREK
Yılbaşı kutlamalarına bakıldığında, toplumun büyük bir kesimi bunu dini bir gerekçe ile değil, daha çok dünyevi bir anlayışla kutladıklarını söyleyen Ünal, “Aileler arasında yapılan bu kutlamalar, maalesef bazı durumlarda yanlış yönlere sapabiliyor; kumar, alkol gibi zararlı alışkanlıklar bu kutlamalarda yer bulabiliyor. Bu noktada, insanlara bu tür yanlışların sonuçlarını doğru bir şekilde anlatmanın faydalı olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı. Mekke’nin Fethi’nin İslam tarihi açısından son derece önemli ve tarihin akışını değiştiren büyük bir olay olduğuna vurgu yapan Ünal, şunları aktardı:
“Bu özel gün, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirttiği gibi 11 Ocak 2025 Cumartesi günüdür. Doğru zamanda, doğru bir şekilde hatırlanmalı ve kutlanmalıdır. Yanlışa karşı çıkarken doğruyu da doğru şekilde anlatmamız gerekir.”
MEKKE’NİN FETHİ NEDİR?
İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olan Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde (Hicrî 20 Ramazan 8) gerçekleşmiştir. İslam peygamberi Hz. Muhammed (S.A.S) liderliğindeki Müslüman ordusu, Mekkeli Kureyşlilerin kontrolündeki şehri ele geçirmiştir. Bu olay, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasında yaklaşık 8 yıl süren çatışmaların sona ermesini sağlamıştır. Ayrıca, İslamiyet'in Arap Yarımadası'nda hızlı bir şekilde yayılmasının önünü açmıştır. Mekke'nin Fethi, aynı zamanda dinî ve toplumsal bir uzlaşma sürecini başlatarak İslam dünyasında büyük bir dönüşümün kapılarını aralamıştır.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.