Devletin gözü emlakçıların üzerinde: Bu işlemi yapanlara milyonlarca lira ceza kesildi

Devletin gözü emlakçıların üzerinde: Bu işlemi yapanlara milyonlarca lira ceza kesildi
Devlet emlakçıları anlık gözetliyor. İnternete koydukları satılık ev ilanlarında fahiş fiyat artışı yapan emlakçılar anında tespit edilip, cezai işlem uygulanıyor. Şuana kadar bu işlemi yapan binin üzerinde emlakçıya milyonlarca lira ceza kesildi.

Devlet Ticaret Bakanlığı eliyle emlakçıları anlık gözetliyor. İnternete koydukları satılık ev ilanlarında fahiş fiyat artışı yapan emlakçılar anında tespit edilip, haklarında cezai işlem uygulanıyor. Nitekim bu işlemi yapan yüzlerce emlakçıya milyonlarca lira ceza kesildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat bu konuda net rakam açıkladı. Bakan’ın açıklamalarına göre, şuana kadar 1012 emlakçıya101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandı.

“YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DHA’ya yaptığı açıklamada, kredi faiz oranlarındaki olası düşüşleri ve konuta ilişkin kampanyaları fırsata çevirmeye çalışan kişilere göz açtırılmayacağını belirterek, şunları söyledi: "Bakanlığımızca elektronik ortamdaki ilan platformlarından emlak ilanlarındaki fiyat değişimlerine ilişkin veriler düzenli olarak alınarak, ilanlardaki fiyat değişimleri yakından takip edilmektedir. Taşınmazların ilan fiyatlarında ilanın yayında olduğu süreçte önemli yüzdesel artışa giderek piyasanın dengesini bozan ve fahiş artışlara aracılık ederek haksız ticari uygulamada bulunan emlak işletmelerine 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un ‘Ceza hükümleri’ başlıklı 18’inci maddesinin 1'nci fıkrası uyarınca idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmesine, her emlak işletmesine 100'er bin TL olmak üzere toplam 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulanmıştır."

omer-bolat.jpg

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ

Bunun yanı sıra, sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğinin önüne geçilmesi amaçları doğrultusunda, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gidilerek ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirildiğini hatırlatan Bakan, “1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla ilan vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile bakanlığımız bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlanmıştır” dedi.

KİMLİK BİLGİLERİNİN DOĞRULANMASI ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Ömer Bolat, bu sayede, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin, ilan platformları üzerinden ilan verememelerinin sağlandığını ifade ederek, şöyle devam etti: “EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale getirilmiştir.Önümüzdeki süreçte satılık taşınmaz ilanları için de yetki doğrulama uygulaması zorunlu hale getirilecektir. EİDS yetki doğrulama uygulaması ile ilanlar sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin bir ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince e-Devlet'te yer alan EİDS yetkilendirme ekranından yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir."


Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.