Başıboş köpeklere barınak maliyeti dudak uçuklattı: 4 milyar dolar
Her geçen gün büyüyen başıboş sokak köpeği sorununun çözümüne dair tartışmalar sürerken, uyutulmaya karşı ortaya atılan barınak formülünün maliyeti konusunda çok çarpıcı rakamlar verildi.
Sahiplenilmeyen başıboş sokak köpeklerinin uyutulmasına şiddetle karşı çıkan hayvanseverlerin “barınak” talebinin maliyeti dudak uçuklattı. Sadece barınak yapımı 4 milyar doları bulurken, yem ve bakım masraflarıyla bu rakam daha da yukarı çıkıyor.
SADECE BARINAK MALİYETİ 4 MİLYAR DOLAR
Sokak köpekleri için kaba bir hesapla Türkiye genelinde 2000 barınak yapılması gerektiği, bunların her birinin maliyetinin 2 milyon dolar olduğu belirtildi. Bu durumda toplam barınak maliyeti 4 milyar doları buluyor.
BİR DE YEM VE BAKIM MASRAFI VAR
Buralara yerleştirilecek sokak köpeklerinin bakım ve yem masrafıyla birlikte toplam maliyetin 4 milyar doların üzerine çıkacağı ifade edildi.
HESAP ORTADA
Hukukçu Doktor Tunç Taşbaş, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir barınak hesabı yaptı. Tunç Taşbaş x’de yaptığı paylaşımda, Konya’daki köpek barınağının fotoğrafına işaret ederek, şöyle dedi:
“Burası Türkiye'nin en büyük barınağı. Konya'da. Kapasitesi 2500 köpek. Bu barınaktan yaklaşık 2000 adet daha yaparsak, sahipsiz köpekler ancak sığabilir. Bu büyüklükte bir barınağın maliyeti yaklaşık 60 milyon TL (2 milyon dolar) 2000 barınak = 4 milyar dolar. Ve bütün köpekler barınaklara alındıktan, bu milyarlarca dolar harcandıktan sonra, köpekler 5-6 yıl sonra burada doğal olarak öldüklerinde, bütün bu tesisler çöp olacak. Aylık yem ve bakım masrafını da siz hesaplayın lütfen.”
KONYA'DAKİ BARINAK
TOPLAM SAYILARI: NET BİLİNMİYOR
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’nın aktardığı bilgilere göre, başıboş sokak köpekleri sürekli yer değiştirdikleri için sağlıklı kayıt tutulamadığından, net sayı belirlenemiyor. Ancak Türkiye genelinde yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğu tahmin ediliyor. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabiliyorlar ve her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurabiliyorlar.
Bakan Yumaklı “Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir” diyor.
Veteriner hekimlerde “Köpek” çatlağı: İstifalar yaşanıyor
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.