ASALA'nın Türkiye'deki ilk büyük eylemi: Ankara Esenboğa Saldırısı

ASALA'nın Türkiye'deki ilk büyük eylemi: Ankara Esenboğa Saldırısı
42 yıl önce bugün, 7 Ağustos 1982'de Ermeni terör örgütü ASALA, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda kanlı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu, ASALA'nın Türkiye'de yaptığı ilk ölümcül eylemdi ve saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, 72 kişi yaralandı.

Ankara'da Esenboğa Havalimanı, 7 Ağustos 1982 tarihinde Ermeni terör örgütü ASALA'nın gerçekleştirdiği kanlı bir saldırıya sahne oldu. Bu, ASALA'nın Türkiye'de gerçekleştirdiği ilk ölümcül eylemdi ve saldırı sonucunda 9 kişi hayatını kaybederken 72 kişi yaralandı.

Saldırı, KLM hava yolu şirketinin check-in alanında bir kişinin bomba patlatmasıyla başladı. Bu sırada başka bir saldırgan da pasaport kontrolünden geçen KLM yolcuları ve pasaport memurlarına makineli tüfekle ateş açtı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan olduğu belirlendi.

Silahlı saldırganlar, havaalanındaki bir kafeteryaya koşarak burada yirmi kişiyi rehin aldı. Olay yerine hızla müdahale eden güvenlik güçleri ile saldırganlar arasında sıcak çatışmalar başladı.


Çatışma sonucunda saldırganlardan Zohrap Sarkisyan da dahil olmak üzere toplam 10 kişi öldü, 72 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında üç Türk polis, üç Türk yolcu, bir Türk havaalanı personeli, bir Amerikalı kadın yolcu ve bir Alman mühendis bulunuyordu. Saldırganlardan Levon Ekmekçiyan ise yaralı olarak yakalandı.

12.jpg

YARGILAMA SÜRECİ

Cezaevine konulan Levon Ekmekçiyan, bir süre sonra masum insanların öldürülmesinden pişmanlık duyduğunu belirten bir mektup yazarak, diğer ASALA mensuplarına şiddetten vazgeçmeleri yönünde nasihatlerde bulundu. Mahkemeye çıktığında ise, saldırıya çeşitli eğitimlerle motive edildiğini ancak eylemin yanlış olduğunu anladığını ifade etti.

Levon Ekmekçiyan, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını ayırmaya yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı örgüte üye olmak, silahlı örgütü yönetmek ve adam öldürmek suçlarından idam cezasına çarptırıldı. 7 Eylül 1982'de verilen ceza, Cumhurbaşkanı Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyi'nin 129. Birleşiminde onaylandı ve Ekmekçiyan, 29 Ocak 1983 tarihinde idam edildi. Cenazesi, idamından 32 yıl sonra ailesine teslim edildi.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.